Slår alarm om tortur i Tadsjikistan

Tortur, mishanding og andre overgrep er blitt rutine i fengsler i Tadsjikistan. Vold og ulovlig behandling av fanger florerer i et miljø med utbredt korrupsjon og straffefrihet.
Publisert: 12. jul 2012, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 26. nov 2012, kl. 13:51

«Politiet sa: Hvis vi dreper deg, dumper vi kroppen din i kanalen, du vil aldri bli funnet og vi vil ikke bli straffet.» Torturoffer i Tadsjikistan i 2012.


I en ny rapport oppfordrer Amnesty myndighetene i Tadsjikistan til å handle umiddelbart for å stanse menneskerettighetsbruddene.

Rapporten «Shattered Lives: Torture and other ill-treatment by law enforcement officials in Tajikistan» beskriver risikoen folk blir utsatt for under pågripelse, den mangefulle etterforksningen i tortursaker, og tadsjikiske myndigheters manglende evne til å holde gjerningsmennene til ansvar.

Sjokkerende metoder


- Torturmetodene som blir brukt av sikkerhetsstyrkene er sjokkerende: De involverer elektrosjokk, kokende vann, kveling, slag, brennende sigaretter, voldtekt og voldtektstrusler, sier Rachel Bugler, Amnesty Internationals Tadsjikistan-ekspert.

Den eneste måten å unngå grusomhetene på er å tilstå eller i noen tilfeller betale.


- Altfor ofte har denne behandlingen av fanger døden som følge, og disse tilfellene blir ikke grundig nok undersøkt. Gjerningsmennene blir ikke brakt for retten på effektivt vis, legger Bugler til.


Fattige mest utsatt


Siden tortur kun nylig har blitt innført i straffeloven som et lovbrudd, refekterer ikke den offentlige statistikken omfanget av problemet.

Dette forverres av det faktum at ofre for tortur og deres familier ofte er redde for å anmelde torturtilfeller, da de kan bli utsatt for trusler fra polititjenestemenn.


Alle i Tadsjikistan kan bli utsatt for tortur, men de mest sårbare gruppene i befolkningen, blant annet de fattigste, er spesielt utsatt. Årsaken er at det er mindre sannsynlig at disse vil rapportere bruk av tortur og mishandling.


Tortur lønner seg


I Tadsjikistan har politiet ofte andre grunner til å bruke tortur og mishandling enn å skremme befolkningen fra å begå kriminelle handlinger. De fleste polititjenestemenn blir uoffisielt vurdert i henhold til hvor mange saker de løser.


Politivold og korrupsjon går ofte hånd i hånd. En lokal journalist fortalte Amnesty International:


- Bruk av tortur er lønnsomt for politiet. De fengsler, torturerer og tiltaler folk, og foreslår deretter at de kan kjøpe seg ut av tiltalen.


Høytstående politikere snakker ofte om myndighetenes forpliktelser til menneskerettigheter, rettssikkerhet og orden. I møte med realiteten blir dette tomme ord, mener Amnesty.


Rettslig vern mot tortur blir sjelden gjennomført i praksis – fanger blir holdt i skjul mens innledende avhør blir gjennomført, ofte uten advokat. I mange tilfeller blir påstandene om tortur ignorert av dommerne i retten, og informasjonen som kommer frem under tortureringen blir godkjent som bevis mot tiltalte.


Et institusjonsproblem


Straffefrihet i tortursaker har lenge vært normen i Tadsjikistan. Dette vil fortsette å være tilfellet med mindre det blir ende på det institusjonelle samarbeidet som tillater at slike overgrep forekommer.


- Det er et akutt behov for en uavhenging institusjon som kan kontrollere sikkerhetsstyrkenes handlinger, sier Bugler.


Å informere innsatte om deres rettigheter når de kommer i forvaring, kontakte en advokat og registrere forvaringen kan være viktige tiltak mot tortur og annen mishandling i varetekt. Dette er skritt som kan bringe Tadsjikistan nærmere rettssikkerhet og oppfyllelse av internasjonale forpliktelser.


Det vil også føre til at befolkningen vil bygge opp sin tillit til politistyrkene, som skal handle i deres interesse.

Få Amnesty-nyheter hver dag - lik Amnesty International Norway på Facebook

FAKTA:

  • Tadsjikistan var med i Sovjetunionen frem til 1991, da landet ble erklært selvstendig.
  • Kort tid etter selvstendigheten brøt landet ut i en borgerkrig som varte i to år og som tok 60.000 liv.
  • Siden 1994 har president Emomalii Rahmon styrt landet diktatorisk, og blir ved hvert valg beskyldt for valgfusk.
  • Ifølge FNs utviklingsprogram er korrupsjon en stor utfordring for folket i Tadsjikistan, særlig de fattigste i landet.
  • Amnesty International krever at myndighetene i Tadsjikistan rydder opp i institusjonene sine for å forhindre tortur og korrupsjon i politiet og rettssystemet.