Irak: Nesten 100 henrettet i år

26 personer skal ha blitt henrettet i Irak i løpet av en uke. Amnesty jobber for å stanse henrettelsesbølgen.
Publisert: 31. aug 2012, kl. 16:02 | Sist oppdatert: 4. sep 2012, kl. 15:48
Amnesty International reagerer kraftig på myndighetenes voldsomme bruk av dødsstraff mot befolkningen. Tidligere i sommer advarte Amnesty om den kraftige økningen i antall henrettelser i Irak.
Den siste uken har vi sett at henrettelsesbølgen viser ingen tegn til å avta. I løpet av en uke har det kommet rapporter om 26 gjennomførte henrettelser, og det er foreløpig ukjent hva de henrettede var dømt for. Amnesty International frykter at mange flere står for tur.
Lokale irakiske menneskerettighetsaktivister, som Amnesty International har vært i kontakt med, melder at minst tre kvinner i alderen 23 til 49 år var blant de henrettede.
Kraftig økning
Den siste ukens rapporter bringer det det totale antallet henrettelser så langt i år til svimlende 96 drap gjennomført på vegne av myndighetene.
I 2011 ble 68 henrettelser bekreftet av irakiske myndigheter. På under ett år har det med andre ord vært en økning på rundt 30 %, og det ser ikke ut til at trenden stanser her.
Minst 170 i stor fare
I juli 2012 varslet Iraks innenriksminister at 196 dødsdommer var klarert av rettsvesenet. Etter de 26 gjennomførte henrettelsene er det rundt 170 fanger som kan bli henrettet når som helst.
Nå har Amnesty fått rapporter om at ytterlige fem dødsdommer skal være godkjente av irakiske myndigheter. De fem mennene, som opprinnelig er fra Libya, er alle dømt for terrorisme-relatert kriminalitet.
Amnesty International ber nå innstendig om at irakiske myndigheter stanser henrettelsene og på nytt gjennomgår sakene det gjelder.
Siden dødsstraff ble gjeninført i 2004 har hundrevis blitt dømt til døden, og Amnesty har ved flere anledninger mottatt rapporter om urettferdige rettsaker og bruk av tortur under avhør.

FN reagerer
FNs spesialrapportør for utenomrettslige og vilkårlige henrettelser har gått kraftig ut og fordømt den økende bruken av henrettelser i Irak.
- Jeg er forferdet over bruken av henrettelser i Irak. Nyhetene om henrettelsene forrige uke er ytterst beklagelige, og jeg er spesielt bekymret over rapportene om personer som fortsatt står i stor fare for å bli henrettet, uttalte spesialrapportøren Christof Heyns i en pressemelding.

Amnesty International jobber nå for å få stanset bølgen av henrettelser i Irak.


FAKTA:
  • Etter USAs invasjon av Irak i 2003 ble bruken av dødsstraff midlertidig suspendert.
  • I 2004 ble dødsstraff gjeninnført som straff.
  • Saddam Hussein ble selv dømt til døden og henrettet ved henging i 2006.
  • I 2011 ble minst 68 mennesker henrettet i Irak.
  • Så langt i 2012 har minst 70 fanger blitt henrettet, flere hundre har blitt dømt til døden.
  • Henging er den vanligste formen for dødsstraff i dagens Irak.
  • Amnesty Internationals kilder viser at 735 dødsdommer har blitt utdelt mellom 2009 og 2011.
  • Det irakiske presidentrådet må godkjenne alle dødsdommer før henrettelsene finner sted. Det er usikkert hvor mange av de 196 dommene som har blitt behandlet.