Rwanda: Myndighetene har skjult militærvold

Rwandiske myndigheter fornektet menneskerettighetsbrudd overfor FN i mai. Nå har Amnesty bevis for det motsatte.
Publisert: 8. okt 2012, kl. 09:29 | Sist oppdatert: 8. okt 2012, kl. 09:29
Amnesty International kan i en ny rapport dokumentere 45 tilfeller av ulovlige arrestasjoner og 18 påstander om tortur og mishandling i rwandisk militæretterretings (J2) varetekt i perioden mars 2010 til juni 2012. Disse tallene har J2 holdt godt skjult.

- Det rwandiske militærets menneskerettslige fotavtrykk i utlandet blir i økende grad gransket, mens deres ulovlige arrestasjoner og tortur av sivile i Rwanda er innhyllet i hemmelighetskremmeri, sier Sarah Jackson, Amnesty Internationals konstituerte assisterende Afrika-direktør.
Fangene skal ha blitt anklaget for å være en trussel mot den nasjonale sikkerheten og holdt i alt fra ti dager til ni måneder uten tilgang til advokater, leger eller familiemedlemmer.
Bedt om bevis for tortur
Amnestys rapport gjengir detaljerte og troverdige forklaringer fra personer som har blitt utsatt for tortur i form av harde slag, elektriske støt og sanseberøvelse for å tvinge frem tilståelser under avhør.

I retten uttalte flere av fangene at tilståelsene deres ble tvunget frem under tortur. Dommerne spurte de tiltalte om de kunne bevise torturen, i stedet for å sørge for at påstandene ble etterforsket. Dette er et brudd på internasjonal lov.

Dommernes mangelfulle etterforskning av tilståelsene de tiltalte påstår har blitt fremtvunget undergraver tillitten til det rwandiske rettssystemet.

- Det er ikke tortur i vårt land, og vi kan ikke etterforske en falsk påstand, sier Rwandas assisterende riksadvokat til Amnesty.
Regional domstol
Både enkeltpersoner og advokater er redde for å fremme påstander om ulovlige arrestasjoner og tortur i Rwanda, i frykt for egen sikkerhet. En familie tok saken sin til den østafrikanske domstolen i Tanzania i stedet.

Retten i Tanzania konkluderte med at å holde Oberstløytnant Rugigana Ngabo fengslet i fem måneder uten dom brøt med Rwandas forpliktelser under den østafrikanske traktaten.
Liten bedring på papiret
Rwandiske myndigheter har tatt noen få skritt i riktig retning i kampen mot tortur. I tråd med sine forpliktelser i forhold til FNs torturkonvensjon har Rwanda nylig kriminalisert tortur i sin straffelov.

De har også gått med på å ratifisere tilleggsprotokollen til torturkonvensjonen og har invitert FNs spesialutsending på tortur til å besøke landet. Likevel har ingen offentlige tjenestemenn forpliktet seg til å etterforske de nevnte tilfellene ennå.

Tallet på nye tortursaker har sunket det siste året, men rwandiske myndigheters uvillighet til å rettsforfølge de ansvarlige sannsynliggjør at J2 vil kunne vende tilbake til denne praksisen som en løsning på faktiske eller antatte sikkerhetstrusler i fremtiden.

Få ferske Amnesty-nyheter hver dag - lik Amnesty International Norway på Facebook!


NY RWANDA-RAPPORT:
  • Denne rapporten kan dokumentere 18 tilfeller av tortur eller mishandling i militærarrest. På grunn av vanskeligheter med å få tilgang til sivilfengsler har det vært umulig å finne ut om innsatte i sivilfengsler tidligere har blitt torturert av militæret. Amnesty frykter derfor at tallet på fanger torturert av militæret kan være enda høyere.
  • Amnesty tar ikke stilling til om de arresterte er skyldige eller uskyldige. Det Amnesty fokuserer på er at de har blitt utsatt for en rekke menneskerettighetsbrudd under pågripelsen og i fengselet, som gjør dem mer sårbare og utsatte fort tortur og mishandling.
  • 29. mars 2012 sendte Amnesty International et brev med en oppsummerig av funnene til Rwandas forsvarsminister med kopier til direktøren for militæretterretning og justisminsteren, men har ennå ikke fått noe svar.


Les mer på amnesty.no