Taliban skjøt 14 år gammel aktivist



En 14 år gammel menneskerettighetsaktivist ble skutt i hodet på vei hjem fra skolen.
Publisert: 10. okt 2012, kl. 08:18 | Sist oppdatert: 10. okt 2012, kl. 15:50
Den unge aktivisten behandles nå på et militærsykehus i den nord-pakistanske Peshawar-provinsen. En av kulene som hadde kilt seg fast nær hjernen ble fjernet i morges, og tilstanden skal være stabil skriver VG Nett og BBC. Taliban har påtatt seg ansvaret for drapsforsøket.

- Dette er en sjokkerende voldshandling mot en 14 år gammel jente, som har kjempet en modig kamp for sin rett til utdannelse. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste, sier Mustafa Qadri, Amnesty Internationals etterforsker i Pakistan.

Kritiserte Taliban som 11-åring
Malala Yousufzai ble verdenskjent da hun som 11-åring snakket ut om hvordan det er å leve under Talibans undertrykkelse. Hun har siden vært involvert i flere kampanjer for jenters rett til utdanning. Faren ledet en av de siste skolene som motsatte seg Talibans ordre om å legge ned jenteskoler.

I 2009 blogget skolejenta under pseudonym for BBCs urdu-nettsider, der hun beskrev situasjonen for unge jenter i Swat-dalen der hun bodde.

Se dokumentarfilmen om Malala Yousafzai på The New York Times sine sider!


Tirsdag svarte Taliban med kuler. Yousufzai og en venninne var på vei hjem fra skolen da de ble beskutt foran en skolebuss med livredde barn. To andre barn ble skadet i kuleregnet, men overlevde heldigvis angrepet. Gjerningsmennene skal ha spurt etter Yousufzai før de åpnet ild.

Målrettet voldsbølge
- Angrepet tydeliggjør den ekstremt farlig situasjonen som omgir menneskerettighetsaktivister i nordvestlige Pakistan. Dette gjelder spesielt kvinnelige aktivister som lever under konstant trussel, sier Qadri.

Taliban og andre grupper i området har stått for en målrettet voldsbølge som i løpet av året har tatt livet av minst to menneskerettighetsaktivister som jobbet for kvinners rett til utdannelse.

"Obskøn propaganda"
En talsmann for Taliban, Ehsanullah Ehsan, bekreftet ovenfor nyhetsbyrået AFP at gruppen stod bak angrepet mot Yousufzai, og kalte hennes arbeid for utdannelse en ”uanstendighet”.

- Hun har blitt et symbol på den vestlige kulturen og har spredd obskøn propaganda. La dette være en lekse, sa Ehsan.

Retten til utdanning må sikres
Han la til at dersom jenta overlevde ville gruppen forsøke å drepe henne igjen. Amnesty krever at pakistanske myndigheter garanterer Yousufzais sikkerhet.

- Å gjenerobre de nordvestlige områdene fra Taliban er ikke et tilstrekkelig tiltak fra den pakistanske regjeringens side. Den ødelagte utdanningsstrukturen, og spesielt jenteskolene, må gjenoppbygges. Jenters trygghet og rett til utdannelse må sikres, sier Qadri.



KVINNER I PAKISTAN:
  • I 2011 kåret en global undersøkelse Pakistan til et av de fem verste stedene å være kvinne.
  • Kvinner tjener i gjennomsnitt 82% mindre enn menn.
  • I løpet av livet opplever 90% av alle pakistanske kvinner vold i hjemmet. Les om den økende volden mot kvinner i Pakistan her.
  • Hvert år blir mer enn 1000 kvinner ofre for æresdrap. Kvinnenes "forbrytelse" er som regel å ha giftet seg mot familiens ønske, søkt skilsmisse eller å ha blitt voldtatt.
  • Voldtekt i ekteskapet er ikke straffbart ifølge pakistansk lov.
  • Syrekasting og tvangsbarbering av hode og øyenbryn blir brukt bevisst for å undertrykke, straffe og ydmyke kvinner. I 2011 fikk en tolvbarnsmor hodet og øyenbrynene barbert av eksmannen og tre nevøer, som også hadde slått henne, som straff for at hun hadde skilt seg fra mannen.