Solgte forsvarsmateriell til torturister

Stortingsmeldingen om norsk våpeneksport viser en del positive trekk. Men også i 2011 ga utenriksdepartementet grønt lys for salg av våpen til land som begår systematiske menneskerettighetsbrudd.
Publisert: 14. Jan 2013, kl. 09:00 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:15
Tirsdag 15. januar skal Stortinget behandle utenriksdepartementets melding om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2011. I tillegg til den årlige rapporteringen om omfang og mottakerland av norsk våpeneksport, inneholder meldingen også en kritisk gjennomgang av systemet som kontrollen av denne eksporten er basert på og forslag for forbedringer.

Ny sjekkliste
Den viktigste forandringen departementet foreslår er innføring av en konkret sjekkliste som skal være grunnlag for hvilke eksporter det skal gis tillatelse for. Sjekklisten er utarbeidet med hjelp av det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, en av verdens fremste eksperter på konsekvensene av global våpenhandel, og inneholder konkrete kriterier i forhold til respekt for menneskerettigheter og humanitær rett og risikoen for at mottatte våpen kan brukes til brudd på disse rettighetene.

Forsvarsmateriell for millioner
Ser man på listen over land som konkret har mottatt norsk forsvarsmateriell i 2011, er bildet derimot mye mindre positivt. Mens norske politikere hilste den arabiske våren og demokratibevegelsene i Midtøsten velkommen, ble det eksportert forsvarsmateriell for mange millioner kroner til Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar. Både Malaysia og India står på mottakerlisten til tross for de to landenes stygge rulleblad over tortur, vilkårlig arrest og straffefrihet.

Tyrkia er stor kunde
Spesielt godt tjente den norske våpenindustrien i Tyrkia: Mens landets myndigheter brukte anti-terrorlover for å fengsle både journalister, militærnektere og fredelige demonstranter, diskriminerte kurdere og beskyttet sine tjenestemenn mot straffeforfølgelse for både tortur og politiske drap, mottok de norsk forsvarsmateriell for over 190 millioner kroner - en 770% økning fra 2010.

Nå er det opp til Stortinget å kreve at norske myndigheter følger sine kriterier og sørger for at norske våpen ikke lengre havner på steder der det er sannsynlig at de brukes til å bryte folkeretten.

Dette gjelder i kanskje enda større grad våpen som blir produsert og solgt av norske bedrifter via datterselskaper i utlandet. For denne, som antakeligvis er den styggeste delen av norsk våpeneksport, finnes det verken kontroll eller rapportering.


LES MER:
Les høringsinnspillet til våpeneksportmeldingen som flere norske organisasjoner, inkludert Amnesty, har lagt frem for Stortinget.

Les rapporten Norsk våpenhandel og militært samarbeid med Israel av Alexander Harang.




Les mer på amnesty.no