Protokoll fra styremøte i amnesty norge 01.03.13

PROTOKOLL FRA STYREMØTE I AMNESTY INTERNATIONAL NORGE 1. MARS VED THON HOTELL OSLOFJORD, SANDVIKA


Publisert: 10. Mar 2013, kl. 14:46 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:18
PROTOKOLL FRA STYREMØTE I AMNESTY INTERNATIONAL NORGE 1.MARS 2013 VED THON HOTEL OSLOFJORD, SANDVIKA

Til stede fra styret: Kristin Høgdahl, Steinar Vike, Inga T. Laupstad, Karen-Lise Scheie Knutsen, Trude Hella Eide og Aman Kamsare.

Frafall: Tale Halsør, Gerald Folkvord, Ove Tjelta og varamedlemmene Marta Bergseng, Håkon Sæberg og Hallgerd Conradi

Til stedet fra sekretariatet: John Peder Egenæs, Bjørg Ytre-Eide og Helle Biørnstad

Møteleder: Kristin Høgdahl

Protokollfører: Helle Biørnstad


SAK 13/2013 Godkjenning av dagsorden
Dagsorden ble godkjent.


SAK 14/2013 Protokollsaker
Protokollen ble godkjent og signert.


SAK 15/2013 Orientering om formalitetene omkring sikrings- og prosjektfondet
Styret ønsket en orientering omkring Amnesty i Norges ulike fond, etterfulgt en diskusjon under forrige styremøte.

Styreleder ba om at diskusjonen rundt innlemmelse av fond i budsjettene gjøres det nye styret oppmerksom.

Vedtak
Styret tar orienteringen til etterretning




SAK 16/2013 Amnesty-prisen

Diskusjon rundt utdeling av Amnesty-prisen gikk per epost mellom styremøtene grunnet kort frist. Da ble det tydelig at et behov for en avklaring av mandatet for utdelingen samt prisens hyppighet er nødvendig. Styret ber det nye styret diskutere dette videre.

Generalsekretæren orienterte om at prisvinneren dessverre ikke hadde anledning til å være til stede under prisutdelingen, men at en takketale er innspilt på forhånd.

Vedtak
Styret støtter nominasjonskomiteens innstilling og tildeler Amnestyprisen 2012 til Amal Aden.



SAK 17/2013 Støtte til HRE-forum

Generalsekretæren orienterte om samtaler med IS rundt internasjonale prioriteringer. IS har gjort det klart at innenfor de omprioriteringene som har blitt gjort i forbindelse med «moving closer to the ground» er ikke HRE-forum en prioritering på nåværende tidspunkt. Derfor, hvis styret ønsker å bevilge penger må dette være begrunnet i AI Norges prioriteringer. Etter konsultasjon med det internasjonale menneskerettighetsundervisning senteret (IHREC) ble det tydelig at spesielt tre området ville være nyttige å få kartlagt gjennom et HRE-forum: diskusjon omkring koordineringen av det internasjonale MRU-arbeidet, høring av forslag til ny internasjonal MRU-strategi og utveksling av erfaring mellom ulike seksjoner innenfor MRU.

Styret mente det var viktig at AI Norge handler i tråd med de internasjonale prioriteringene, men konkluderte med at styret legger AI Norges egeninteresse, som spesielt involvert i MRU, til grunn for beslutningen.

Vedtak
Styret bevilger en sum tilsvarende GBP 40 000 til Human Rights Education Forum 2013. Midlene hentes fra prosjektfondet



SAK 18/2013 Postkodelotteriet

Før styret nådde en beslutning ble en representant fra Lotteritilsynet med via telefon for å besvare styrets spørsmål om bl.a. tilsynets rolle i og etter søknadsprosessen, kriterier for godkjennelse, tilsynets bekymringer og om det er andre lignende søknader på bordet.


Styret hadde en lengre diskusjon hvor alle fikk ytret sine meninger. Bekymringene gikk spesielt på de etiske spørsmålene rundt inntekter fra spill, samt den aggressive markedsføringen som ventes i forbindelse med lotteriet. Fordelene ble knyttet til økte inntekter og eksponering for en gruppe av befolkningen vi vanligvis ikke når ut til.

Lotteritilsynet vil, etter en godkjennelse fra departementet, stadfeste en rekke kriterier for at lotteriet får operere i Norge. Departementet har lagt alle nye lotterisøknader på is i påvente av en utredning for distribusjonen av lotterimidler til organisasjoner. Denne utredningen ventes 15. april 2013.


Etter avstemming ble det klart at flertallet er for vedtaket. Styret vektlegger spesielt at de ønsker størst mulig grad av kontroll rundt markedsføringen av Amnesty stadfestet i kontrakten med Novamedia.


Vedtak
Styret i Amnesty i Norge ber generalsekretæren i samarbeid med PostKodelotteristiftelsen i Norge og organisasjonene Greenpeace, SOS-barnebyer, UNICEF, Care, Fremtiden i våre hender og WWF arbeide for at PostKodelotteriet får tillatelse til å etablere seg i Norge. Styret ber også generalsekretæren gjøre det klart for PostKodelotteristiftelsen at Amnesty i Norge ønsker å motta midler fra lotteriet i framtiden.



SAK 19/2013 Landsmøtesaker

Styret besluttet å endre dagsorden for søndag under landsmøtet, da plenumsbehandlingen fra arbeidsgruppe organisasjon må komme før valget grunnet forslag om reduksjon av varamedlemmer i styret.

Styret behandlet tre forsalg til landsmøteuttalelser, to fra Tromsø og en fra sekretariatet. Etter forslag til minimale endringer ble det besluttet at alle tre forslagene skulle behandles i arbeidsgruppe menneskerettigheter og senere i plenumsbehandlingen.

Videre avklarte styret rollefordeling i forhold til deltagelse på de ulike arbeidsgruppene og ansvar for oppfølging av internasjonale gjester i løpet av helgen.


SAK 20/2013 Generalsekretærens orientering

Generalsekretæren orienterte om en mulig seier i området bedrifters samfunnsansvar i og med at regjeringen vil innføre tvungen rapportering på menneskerettigheter, og vurderer samtidig å ta det inn i regnskapsloven.


SAK 21/2013 Styrets Orientering

Styreleder og generalsekretær deltok på Chairs and Directors Assembly i Nederland. Rapport fra møtet vil foreligge på et senere tidspunkt. Hovedfokus for møtet var «Moving closer to the ground» og rapporten fra gruppen som GMT hadde nedsatt. AI Norge hadde som prioritet å gi tilbakemelding på kommunikasjonen rundt prosessen.

SAK 22/2013 Styrets erfaringer fra perioden

Styret tok en runde på deres egne erfaringer og tilbakemeldinger i forhold til styreperioden, samt konkrete ideer i forhold til det nye styret. Tilbakemeldingene inkluderte:
• Behov for grundig informasjon om AIs styringsprosesser nasjonalt og internasjonalt tidlig i styreperioden for å få en mer effektiv start
• Behov for tidlig å avklare styrets rolle i forhold til sekretariatet og bedre kommunikasjonen mellom dem.
• Styreseminar bør avholdes minst en gang i året, da også med deltagelse fra sekretariatet.
• Utnytte Norges muligheter som en viktig stemme i den internasjonale organisasjonen.
• Tematisk ansvar hos styremedlemmene

Andre tilbakemeldinger:
• Utfordrerne med mye informasjon
• Uklar periode uten store strategiske beslutninger
• Gode diskusjoner på styremøtene men mangler god dialog mellom møtene
• TV-aksjonen var høydepunkt
• Tematiske ansvar hos styremedlemmene ble ikke fulgt opp
• Stolt av organisasjonen, morsomt å sitte i styret

Generalsekretæren benyttet anledningen til å takke styret for en god styreperiode, og anerkjente punkter han selv ville utvikle under nytt styre. Dette var bl.a. fordeling av oppgaver og et ønske om å bruke styremedlemmene mer aktivt, videreføre faglige seminar, øke det sosiale samværet, fortsette utviklingen av en sterkere internasjonal tilstedeværelse og se på hvilken type informasjon som tilsendes styret og styreleder.