Volden i Egypt: Dødsfallene må etterforskes

Amnesty krever at det umiddelbart settes igang en uavhengig etterforsking av dødsfallene utenfor republikanergardens hovedkvarter i går.
Publisert: 9. jul 2013, kl. 09:03 | Sist oppdatert: 1. aug 2013, kl. 14:43
Myndighetene i Egypt har hittil vist liten evne til å gi sannhet og rettferdighet til det egyptiske folk for bruddene på menneskerettighetene siden opprøret for to år siden.
- Det er et sterkt behov for at det igangsettes en etterforskning som har tillit hos alle parter i konflikten, sier Hassiba Hadj Sahraoui, en av Amnestys eksperter på Midtøsten og Nord-Afrika. Hun fortsetter:
- Ingen hvitvasking av militæret!
- Tidligere etterforskninger har hvitvasket overgrep fra militæret og myndighetene har begravet konklusjonene fra granskingsrapporter om drap på demonstranter, og nektet å offentliggjøre informasjonen. Egypts påtalemyndiget har brukt mer tid på å sikte kritikere av myndighetene enn å straffeforfølge politi og militæret for brudd på menneskerettighetene.
Amnesty mener at effektiv etterforskning er avgjørende for å hindre myndighetspersoner fra å gjenta de samme mennekserettighetsbruddene. Lederen for republikanergarden er den samme mannen som ledet det dødelige angrepet mot demonstranter utenfor regjeringsbygget i desember 2011.
Ti år med straffefrihet
- Tiår med straffefrihet har uthulet rettssystemet. En effektiv og transparent etterforskning som bringer sannhet, rettferdighet og oppreisning til ofrene og deres familier er avgjørende for å gjenopprette tilliten til nasjonen, sier Sahraoui.
Amnesty krever at uavhengig hvilken form en slik etterforskning tar, må den møte internasjonale standarder og ha makt til å kalle inn militære og myndighetspersoner til å avgi forklaring.




MILITÆRETS MENNESKERETTIGHETSBRUDD
Det egyptiske militæret, som nå sitter ved makten, har et godt dokumentert rulleblad av menneskrettighetsbrudd.
Les mer om det her:
FØLG UTVIKLINGEN I EGYPT DIREKTE
Vi overvåker debatten på Twitter og gjengir den på norsk via @MENAvoices
Følg med!

FOR MEDIA: Amnestys etterforskere er i Kairo for å overvåke situasjonen. Journalister som ønsker kommentarer kan kontakte enten Diana Eltahawy (på 07778 472100 eller 00 20 1060 901 438) eller Mohamed Elmessiry (på 07961 421568 eller 00 20 1000 000 7872.)
Ingen hvitvasking av militæret!
Se bilder fra Amnestys etterforsking i Egypt og intervju med en av våre Egypt-eksperter.


Les mer på amnesty.no