Sport og menneskerettigheter: Skuffende møte med IOC-president

IOC-president Thomas Bach gir ingen signaler om at IOC vil fokusere mer på menneskerettigheter under kommende olympiske leker. 
Publisert: 20. Mai 2014, kl. 16:29 | Sist oppdatert: 20. Mai 2014, kl. 16:53
Vinterens OL i russiske Sotsji var sterkt skjemmet av menneskerettighetsbrudd som klart kunne knyttes til gjennomføringen av arrangementet. Men det var få tegn til selvkritikk å spore hos IOC-presidenten under mandagens møte med et samlet norsk menneskerettighetsmiljø.
19. mai fikk Amnesty, Bellona, LLH og Helsingforskomiteen innvilget 20 minutter til å snakke om menneskerettigheter og miljøvern med IOC-presidenten. Til stede på møtet var også hele den norske toppidrettsledelsen og flere representanter fra IOC.
- Vi hadde håpet å møte en IOC-president som tok innover seg de svært negative konsekvensene OL i Sotsji – og OL i Beijing i 2008 for den del - har hatt for menneskerettigheter og miljø. Det var dessverre ikke tilfelle, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.
Mangler gode rutiner
Amnesty og andre organisasjoner har grundig dokumentert alvorlige menneskerettighetsbrudd i forbindelse med Sotsji. Dette inkluderer trakassering og fengsling av aktivister, og migrantarbeidere som bygde OL-anlegg under slavelignende forhold. Under OL i Sotsji sendte Amnesty et brev til IOC-president Thomas Bach, hvor vi ba ham ta opp en rekke brudd på ytrings-, organisasjons-, og forsamlingsfriheten med russiske myndigheter i forbindelse med lekene.
Men tross den krasse kritikken, ga IOC-delegasjonen på mandag uttrykk for at de var fornøyd med egne kontrollmekanismer.
- Det er oppsiktsvekkende at IOC ikke selv innrømmer at det trengs det en klar endring i rutinene, for å si det mildt. Slik situasjonen er i dag, har rett og slett ikke IOC gode nok regler, betingelser og oppfølgingsrutiner som kan sikre at statene som arrangerer OL ikke bryter menneskerettighetene eller ødelegger miljøet i forbindelse med lekene, sier Egenæs.
Dette krever Amnesty
Amnestys krav til IOC er at de ikke kan godta at menneskerettighetsbrudd finner sted i forbindelse med de olympiske leker, hverken før, under og etter arrangementet. Amnesty mener IOC må sørge for å få tydelige menneskerettslige krav inn i de bindende kriteriene for å få lov til å arrangere et OL.
- Dessuten må det ha klare konsekvenser dersom arrangøren bryter disse betingelsene, sier Egenæs.
I forbindelse med møtet overleverte Bellona en rapport skrevet av den lokale miljøgruppen EWNC. Medlemmene av denne gruppen har blitt utsatt for forfølgelse og blitt kastet i fengsel for bagateller, og rapporten inneholder en detaljert beskrivelse av en urovekkende lang liste av miljøbrudd knyttet til OL i Sotsji. Amnesty har en pågående underskriftsaksjon for ett av gruppens medlemmer, Yevgeniy Vitishko, som Amnesty anser som samvittighetsfange.
Vitishko ble fengslet få dager før åpningsseremonien i Sotsji, og under OL ble han dømt til tre år i en straffekoloni. Anklagene er fabrikkerte, mener Amnesty.

Les bloggen om Amnestys delegasjon til Sotsji før OL.