Hongkong: Slår hardt ned på demonstranter

- Urovekkende utvikling, mener Amnesty om politiets overdrevne maktbruk mot demonstranter i Hongkong.
Publisert: 29. sep 2014, kl. 10:49 | Sist oppdatert: 1. okt 2014, kl. 10:03
Det er ventet at antall demonstranter i Hongkongs gater vil øke under Kinas nasjonaldag onsdag 1. oktober. Sannsynligheten er høy for at onsdagens demonstrasjoner vil skape store spenninger mellom politi og demonstranter.

Kinas president Xi Jingping og sentralregjeringen i Beijing har så langt ikke latt seg påvirke av demonstrasjonene, men flere frykter at sentralmyndighetene nå vil ta i bruk sterkere midler mot demonstrantene.

Amnesty International oppfordrer myndighetene til å trappe ned den overdrevne voldsbruken mot demonstrantene.

- Politiet har et ansvar for å fasilitere fredelige demonstrasjoner, i stedet for å slå hardt ned på deltakerne, sier generalsekretær i Amnesty International i Hongkong, Mabel Au.


Kjemper for demokrati

Flere titalls personer er skadet og over 70 arresterte under demonstrasjonene i Hongkong den siste tiden. Politiet har slått hardt ned på opptøyene, og tar blant annet tatt i bruk tåregass og pepperspray mot protestantene.

Titusenvis av mennesker har demonstrert i Hongkongs gater de siste dagene.

Protestene kommer som en reaksjon på Beijings nylige krav om at politiske kandidater i den delvis selvstyrte regionen skal bli forhåndsgodkjent av en nominasjonskomité fra og med valget i 2017.

Overdreven voldsbruk

Ifølge generalsekretær i Amnesty International i Hongkong, Mabel Au, er politiets voldsbruk overdreven.

- Politiets respons på fredagens hendelser er et alarmerende tegn på at myndighetene i Hongkong slår hardt ned på enhver fredelig demonstrasjon i finansdistriktet. Alle avgjørelser om å bryte opp fredelige demonstrasjoner må bli gjort som siste utvei, sier Au.

- Det er et brudd på internasjonal lov å arrestere og anholde personer utelukkende for å uttrykke sine menneskerettigheter.

Au understreker at politiet har et ansvar om å fasilitere fredelige demonstrasjoner i stedet for å anholde personer som har rett til å delta i protester.

- Enhver bruk av makt av politiet er unødvendig dersom det er en fredelig demonstrasjon og det ikke fins grunnlag for bruk av vold. Det er viktig å huske på at en fredelig demonstrasjon ikke er mindre fredelig selv om et fåtall av personene handler utenfor loven, sier han.


Pliktet til å støtte menneskerettighetene

Amnesty International oppfordrer myndighetene i Hongkong om å opprettholde sine forpliktelser under internasjonal og nasjonal lov om å støtte opp under ytringsfriheten og retten til fredelig demonstrasjon.

I tillegg krever Amnesty at myndighetene må gi alle arresterte personer tilgang til forsvarere, samt medisinsk hjelp der det trengs.

Amnesty følger situasjonen fortløpende.