CITIES FOR LIFE: Norge markerer sin motstand mot dødsstraff

Søndag 30. november lyser mer enn 1600 byer over hele verden opp for å markere deres motstand mot dødsstraff. I Norge arrangeres det markeringer i en rekke byer. Bli med! 
Publisert: 24. nov 2014, kl. 10:54 | Sist oppdatert: 28. nov 2014, kl. 11:01
Cities for Life ble opprettet i 2002 av den italienske organisasjonen Comunità di Sant’Egidio for å markere årsdagen da den første europeiske stat, Toscana i dagens Italia, avskaffet dødsstraff i 1786.

80 byer deltok i den første årlige markeringen. Siden den gang har markeringen av motstand mot dødsstraff spredd seg til mer enn 1600 byer over hele verden.

Den 30. november 2014 vil det bli gjennomført en rekke markeringer i Norge.

Er du i nærheten? Bli med!

Tromsø
Markeringen vil finne sted 30. november på biblioteket i Tromsø fra kl. 12-16.

Trondheim
Torsdag 20. november var det åpning av en fotoutstilling på folkebiblioteket som setter fokus på temaet dødsstraff. Utstillingen vil være åpen for besøk frem til 4. desember, i folkebibliotekets åpningstider.

26. november fra kl. 19-21 inviteres det til bokbad med Marit Bødtker på Antikvaritet Cafe. Hun har skrevet boken Dødsdømt nr. 989, som handler om hennes spesielle vennskap til Ivan Ray Murphy jr. som sitter på Death Row i USA. Programmet for kvelden er samtale om boka, høytlesning av utdrag og musikalt innslag av Trine Harbak.

29. november fra kl. 12-14 står Amnesty på stand i Nordre Gate. Vi vil tenne et gravlys for hvert av de 58 landene som fortsatt har dødsstraff i lovverket sitt, og det vil være en underskriftskampanje for saken til Razieh Ebrahimi.

30. november blir Kristiansten festning flombelyst fra kl. 16-23. Festningen vil lyse i drømmenes farge med håpets lys i front. Lyssettingen er gjort av lyskunstner Erik Selmer.

Stavanger
Stavanger kommune lyser opp Valbergtårnet den 30. november. Amnesty region sør har inngått et samarbeid med Kunstskolen i Rogaland, noe som vil resultere i en utstilling inne i Valbergtårnet samme dagen fra kl. 13 – 18.30. Ordfører Christine Sagen Helgø vil holde appell ved tårnet ca. kl. 17.45.

Sandefjord
Det vil holdes en markering ved Hvalfangstmonumentet kl. 18. Her blir det appeller og vafler, samt lystenning.

Haugesund
Dagen blir markert ved Rådhuset i Haugesund fra kl. 13-14. Her blir det appell fra Amnestys seniorrådgiver Ina Tin, kunstnerisk innslag arrangert av Haugesund Kommune og i tillegg vil det bli hilsen fra Varaordfører Sven Olsen. Amnesty kommer til å stå på stand med underskriftsaksjon for Razieh Ebrahimi. I tillegg vil Rådhuset bli flombelyst.

Kristiansand
Sammen med Amnesty og FN-sambandet Sør inviterer Stiftelsen Arkivet alle til å komme og være med på årets markering. Marit Bødker forteller om sin nye bok Dødsdømt nr 989. Etter foredraget beveger vi oss ut – etter en musikalsk vandring i kjelleren – hvor appell fra kommunen ved Jannike Arnesen og lyssetting av bygningen vil finne sted. Servering av varm gløgg.

Arendal
I stedet for å endre farge på flombelysningen av Trefoldighetskirken som ligger sentralt i byen, vil lyset bli slukket fra kl. 16.30 - 17.30 den 30. november. I samme tidsrom blir det spill fra klokkektårnet og lysmarkering med 58 lys på Sam Eydes plass like ved kirken. Lysmarkeringen har de to Amnestygruppene i Arendal ansvaret for. De 58 lysene markerer antall land i verden som ennå ikke har avskaffet dødsstraff.

I tillegg vil det gjennomføres arrangementer i Porsgrunn og Skien.

Aksjon i fokus
Under årets Cities for Life vil Amnesty over hele landet fokusere på saken til Razieh Ebrahimi fra Iran.

14 år gammel ble Razieh Ebrahimi giftet bort til en eldre mann. Han misbrukte henne mentalt og fysisk over en lengre periode før hun i 2010 tok livet av han. Drapet fant sted da hun var 17 år. Etter å ha innrømmet drapet, ble hun i 2010 dømt til døden etter den iranske loven om qesas og hun sitter nå fengslet i Sepidar fengsel, sør i Khuzestan i Iran.

Qesas er en praksis i den islamske straffedomstolen som tillater at de pårørende etter et drap kan be om at gjerningspersonen henrettes som hevn for deres eget tap.

I juli 2014 fikk Amnesty urovekkende meldinger om at henrettelsen av Razieh Ebrahimi er nært forestående. Kilder har fortalt at henrettelsen av Razieh skulle funnet sted for noen måneder siden, men at den ble stoppet da Razieh fortalte myndighetene at hun var 17 år da den kriminelle handlingen fant sted.

Les mer om Razieh og signer aksjonen her.


Fakta om dødsstraff (hentet fra Amnestys dødsstraffrapport fra 2013):
  • Minst 778 mennesker ble henrettet på verdensbasis i 2013. Dette er en økning på 15% fra 2012. Henrettelsene var fordelt på 22 land. Det er i all hovedsak Iran og Irak som har forårsaket økningen av henrettelser utført i 2013. I disse to landene ble det henrettet nesten hundre mennesker mer i fjor enn i 2012.
  • Det endelige tallet inkluderer ikke henrettelsene som fant sted i Kina. Kina henrettet flere enn resten av verden til sammen. Denne statistikken sees på som en statshemmelighet i Kina og det er vanskelig å finne nøyaktige tall, men det skal være snakk om flere tusen årlig.
  • Nesten 80 % av alle registrerte henrettelser ble gjennomført i Iran, Irak og Saudi Arabia.
  • Minst 1925 mennesker ble dømt til døden i 57 land i 2013.
  • Minst 23 392 mennesker satt på dødsceller mot utgangen av 2013.
  • I flertallet av landene der mennesker ble dømt til døden eller henrettet, skjedde dette etter rettsaker som ikke møtte internasjonale standarer for rettferdige rettsaker.
Vil du lese mer? Last ned rapporten her.

Lurer du på hvordan din kommune kan delta i Cities for Life? Se interaktivt kart over deltagerbyer og se påmeldingsskjema her.