8. mars-markeringer i region Nord: Nord-Norge i solidaritet med kvinner i Midtøsten

Kvinner i Midtøsten og Nord-Afrika har stått på barrikadene for frihet og menneskerettigheter det siste året. Men diskrimineringen fortsetter og kvinneaktivister i regionen er utsatt. 8. mars vil vi stå sammen med kvinners kamp i Midtøsten!
Publisert: 2. Mar 2012, kl. 12:00 | Sist oppdatert: 19. Mar 2013, kl. 12:04
I Tunisia, Egypt, Jemen, Bahrain, Iran og Syria har kvinner det siste året deltatt aktivt i protester og de har fremmet krav om frihet og rettferdighet. Det er likevel få tegn til at kvinner får innflytelse i land der nye institusjoner nå bygges opp. Endring av diskriminerende lover står ikke på de nye makthavernes dagsorden. Mange kvinneaktivister fortsetter å kreve sin rett med fare for trakassering og forfølgelse. De trenger solidaritet og oppmerksomhet - vi kan bidra til det.

Tvinges til taushet

I Iran har Nasrin Sotoudeh sittet innesperret i det beryktede Evin-fengselet siden september 2010. Hun er dømt til seks års fengsel, samt 10 års forbud mot å drive som advokat, og like langt forbud mot å forlate landet. Ifølge iranske myndigheter har hun spredd «propaganda mot systemet» og utgjort en «trussel mot nasjonal sikkerhet», inkludert medlemsskap i organisasjonen Centre for Human Rights Defenders (CHRD). Nasrin har selv ikke vært politisk aktiv, og sier hun ikke er medlem av CHRD. Hun har derimot representert menneskerettighetsaktivister i rettssystemet, deriblant Nobelprisvinner Shirin Ebadi.

Nasrin Sotoudeh er ikke alene. Hennes dom er en del av en prosess hvor myndighetene prøver å bringe menneskerettighetsaktivister og oposisjon til taushet ved bruk av fengsel, tortur, pisking og henrettelser.

Ber førstedamen om hjelp

I Syria har kvinnelige aktivister spilt ledende roller i å organisere og støtte demonstrasjoner. Kvinnelige mennneskerettighetsforkjempere har vært forkjempere for å eksponere menneskerettighetsbrudd og har betalt prisen for det, inkludert tilfeldige fengslinger, tortur og annen mishandling. Mange kvinnelige aktivister har nå gått i skjul, mens andre har rømt landet - men fortsetter å eksponere overtramp begått av statlige myndigheter.

Syrias førstedame, britisk-fødte Asma al-Assad er gift med Syrias diktator, Bashar al-Assad. Hun profilerer seg som en moderne, vestlig kvinne og har flere års yrkesliv fra banksektoren bak seg. Hun har portretert seg selv som en forkjemper for kvinner og barns rettigheter i Syria. Etter at opprørene startet, har Asma al-Assad ikke kristisert regimets brutalitet, men stått ved sin manns side.

Bli med 8. mars!

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars er det på tide å vise vår solidaritet med kvinner i Midtøsten som står midt oppe i en krevende kamp for rettferdighet og mot diskriminering.
  • Vi krever at iranske myndigheter slipper Nasrin Sotoudeh fri!
  • Vi sender et budskap til Syrias førstedame Asma al-Assad om å stå ved sine ord om kvinners rettigheter i Syria. Hun må bruke sin innflytelse slik at det blir mulig for kvinnelige menneskerettighetsaktivister å utøve sin ytrings-, forsamlings- og organisasjonsfrihet.



8. mars arrangementer hvor Amnestygrupper deltar

7. mars:
  • Svolvær: Underskriftsaksjon ved gruppe 291 før visningen av "Frøken Julie" på Lofoten kulturhus

8. mars:
  • Alta: Gruppe 82 inviterer til internasjonal appellmaraton på City Kafé. Appell ved Ellen Holum
  • Bodø: Helen Åsli fra gruppe 15 holder appelll på Internasjonalt senter, og sammen med Isabell Grønnslett på Dama di. Se hele programmet her
  • Målselv: Konsert med Moddi, Lena P. Jinnegren og Bendik L. Haanshus, appell og aksjon på Olsborg torg kl. 16:00
  • Tromsø: Studentnettverket har underskriftsaksjon på UiT fra kl. 10:00 - 12:00. Ladyfest Tromsø: 8. marstog, appeller, internasjonalt mat og konsert fra kl. 17:00 utenfor Rådhuset. Amnestys appell holdes av Gro Davidsen



Les mer på amnesty.no