5 års fengsel for ytringer på Twitter

Nabeel Rajab mottok fem års fengsel for meldinger han postet på Twitter. 
Publisert: 21. Feb 2018, kl. 14:47 | Sist oppdatert: 23. Feb 2018, kl. 11:15
Myndighetene i Bahrain fortsetter å slå hardt ned på borgerne som bruker ytringsfriheten sin. Nabeel Rajab er en av de modige stemmene som står opp for menneskerettighetene, men det koster dyrt.
 
«Dommen demonstrerer myndighetenes nådeløse besluttsomhet om å knuse all form for opposisjon, og etterlater ingen tvil om hvor langt myndighetene er villige til å gå for å stanse kritikere,» sier Heba Morayef, leder for Amnestys arbeid i Midtøsten og Nord-Afrika.
 
Amnesty krever at dommen oppheves, at alle anklager mot Nabeel Rajab droppes og at han løslates umiddelbart og betingelsesløst. Signer aksjonen for Nabeel Rajab.
 
Fengslet for å ha brukt ytringsfriheten sin

Dommen mot Rajab relateres til Twitter-meldinger som han publiserte i 2015, i tillegg til meldinger han har retweetet. Meldingene omhandlet påstått tortur i Jaw fengselet i Bahrain, og drap på sivile utført av koalisjonen som var styrt av Saudi-Arabia under konflikten i Jemen.
 
Rajab, som er leder av Bahrain Center for Human Rights, har blitt trakassert av myndighetene i årevis. Han har vært fengslet flere ganger  for anklager knyttet til sitt fredelige menneskerettighetsarbeid. Siden 2014 har han også hatt reiseforbud. Rajab har behov for medisinsk oppfølging og har flere ganger blitt innlagt på sykehus under fengselsoppholdet. 
 
Her var Nabeel Rjab på besøk i Amnestys sekretariat i Oslo september 2014. Foto: Kristin Rødland Buick

Sitter fengslet for TV-intervjuer

Den 21. februar 2018 ble Rajab dømt til fem nye år i fengsel. Fra før av soner Rajab en toårig dom på grunn av TV-intervjuer han gav i 2015 og 2016. Han ble fengslet i juni 2016 og satt ni måneder i fullstendig isolasjon. Retten valgte å opprettholde dommen mot ham 15. januar 2018. Nabeel ble dømt for å «spre falsk informasjon og rykter i den hensikt å undergrave staten».
 
Menneskerettighetsforkjemperen Nabeel Rajab må betale dyrt i sin kamp for menneskerettigheter i Bahrain. Her står han ved Stortinget i Oslo da han besøkte Norge i september 2014. Foto: Kristin Rødland Buick

Flere anklager mot Nabeel påventer dom

Nabeel Rajab er en aktiv og fremtredende person i menneskerettighetskampen i Bahrain. Han har flere anklager mot seg. 
  • 4. september 2016 ble et åpent brev signert av Nabeel Rajab publisert i New York Times. Brevet forteller om situasjonen i Bahrain og Nabeels egen rettergang. Brevet oppfordret Obama-administrasjonen til å bruke sin innflytelse til å stanse konflikten i Jemen. Dagen etter ble Nabeel forhørt og siktet for «å spre falske nyheter, uttalelser og rykter som undergraver staten». Det er ikke satt dato for rettssaken.
  • 19. desember 2016 ble en artikkel publisert med Nabeel Rajab sitt navn i Le Monde. To dager senere ble han forhørt og anklaget for «å spre falske nyheter, uttalelser og rykter som undergraver prestisjen til Bahrain og Golfrådet». Saken ble henvist til offentlige påtalemyndigheter, men det er uvisst om han blir tiltalt.
  • 12. September 2017 ble Nabeel Rajab forhørt angående kommentarer og bilder i sosiale medier. Postene førte til anklager som «oppfordring til hat mot regimet», «oppfordring til ikke å overholde loven», og «å spre falske nyheter». Rajab avviser disse anklagene. Foreløpig er det ikke tatt ut tiltale i saken, men dette kan skje når som helst. 
En modig mann 

Nabeel Rajab var på besøk i Oslo høsten 2014. Bare måneder tidligere hadde han sluppet ut av fengsel etter å ha sonet en toårig dom for å ha deltatt i demonstrasjoner. Da han reiste tilbake til Bahrain visste han at han kunne bli fengslet på nytt, men for Rajab er kampen for et demokratisk og fritt Bahrain større en egen frihet.

"Kampen har sin pris. Demokrati har sin pris. Jeg er villig til å betale den prisen for å oppnå det. Jeg tror jeg gir folk håp, det er derfor jeg ønsker å bli værende innenfor landets grenser."