Bilde
AKSJON

Bangladesh: Homofile risikerer tortur

Aksjonen er avsluttet

Del    
Fem antatt homofile menn er i fare for å bli torturert i fengsel i Bangladesh. Signer aksjonen og krev at myndighetene stanser trakasseringen og straffeforfølgelse av LHBTI-personer.
Publisert: 6. jun 2017, kl. 11:30 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Den 19. mai arresterte bangladeshiske sikkerhetsstyrker 28 menn som deltok på et sosialt arrangement som er kjent for å være populært blant lesbiske, homofile, bifile, trans-og intersex-personer (LHBTI). Mange vitner har fortalt Amnesty at alle mennene som var der ble stilt på rekke og gransket. Deretter arresterte sikkerhetsstyrkene de av dem som ble mistenkt for å være homofile.

Aksjonen ble avsluttet 2. august 2017 da alle de arresterte var blitt løslatt. Mens 23 av mennene ble løslatt i løpet av ulike rettshøringer i juni, ble de fem siste løslatt 21. juli.  Amnesty International fortsetter å overvåke situasjonen. Mange takk til alle som sendte appeller og bidro til løslatelsen!


Siktet for narkotikabesittelse
Til pressen uttalte politiet at de raidet arrangementet etter klager fra naboene, og at de fant kondomer og narkotika i lokalene. Alle mennene skal, ifølge politiets pressemelding, ha innrømmet «homoseksuelle aktiviteter». I Bangladesh er homofili forbudt og gir en maksimumsstraff på livstidsfengsel. 

Mennene ble fraktet til politistasjonen i byen Keraniganj, sør for hovedstaden Dhaka. Her ble de siktet for besittelse av narkotika, noe som kan føre til livstidsdom eller i verste fall dødsstraff. I ukene som fulgte etter arrestasjonen ble 23 av mennene løslatt mot kausjon. Fem holdes fortsatt fengslet. Flere av personene som deltok på arrangementet uten å bli arrestert, har i senere tid blitt invitert til uformelle samtaler med sikkerhetsstyrkene eller til avhør på politistasjonen. Amnesty frykter at navnene deres har blitt avslørt under avhør av de fengslede mennene. Disse personene står nå også i fare for å bli fengslet. 

Utsettes for trakassering
Ifølge flere menneskerettighetsorganisasjoner er sikkerhetsstyrkene kjent for å bryte menneskerettighetene, inkludert utenomrettslige henrettelser, tortur og bortføringer. Det er også vanlig at sikkerhetsstyrkene utsetter personer i LHBTI-miljøet for trakassering. Flere personer Amnesty har snakket med forteller at de er redde for å henvende seg til politiet da de ofte blir truet med arrestasjon eller utsatt for annen trakassering.

Kan bli utsatt for tortur
Amnesty er svært bekymret for sikkerheten til de arresterte mennene. Tortur og annen mishandling er svært vanlig i bangladeshiske fengsler. Det er også bekymringsfult at politiet har offentliggjort bilder av flere av de arresterte mennene. Dette fører til at de er enda mer utsatt for vold og trakassering.

Amnesty krever at:
  • Myndighetene i Bangladesh sørger for at ingen av de arresterte blir utsatt for tortur eller annen mishandling, og at de får umiddelbar tilgang til advokater, familiene sine og nødvendig medisinsk oppfølging.
  • Politiet i Bangladesh umiddelbart stanser all trakassering av personer tilknyttet LHBTI-miljøet, og sørger for at enhver trussel mot personer i LHBTI-miljøet blir grundig etterforsket.
  • Myndighetene i Bangladesh forkaster alle lover som kriminaliserer seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn, inkludert straffelovens seksjon 377.
Dette kan du gjøre:
  • Signer aksjonen!
  • Fortell de du kjenner om aksjonen! Del den gjerne på Facebook og Twitter.
  • Skriv ut underskriftslisten og heng den opp på skolen eller på jobben!
Signaturene sendes til politisjefen AKM Shahidul Hoque med kopi til innenriksministeren Asaduzzaman Khan.
 

FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN BLIR BRUTT I DENNE SAKEN: 
  • Artikkel 3: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet. 
  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straf
  • Artikkel 7: Alle er like for loven og har uten diskriminering rett til samme beskyttelse av loven. Alle har krav på samme beskyttelse mot diskriminering i strid med denne erklæring og mot enhver oppfordring til slik diskriminering. 

Oppdateringer

1.8.2017 - Gode nyheter!
Alle de 28 mennene som ble arrestert, mistenkt for å være homofile, under et arrangement i Kerinaganj 19. mai 2017 er nå løslatt. Mens 23 ble løslatt i løpet av ulike rettshøringer i juni, ble de fem siste løslatt 21. juli.
 
Det er ikke  klart om det er knyttet noen betingelser knyttet til kausjonen, men mennene anses ikke lenger til å være i noen umiddelbar fare. Amnesty International avslutter derfor denne aksjonen, men fortsetter å overvåke situasjonen.
 
Mange takk til alle som sendte appeller og bidro til løslatelsen!


13.07.2017
Vi har i dag sendt 1511 signaturer til politisjefen med kopi til Den bangladeshiske ambassaden i Stockholm. Tusen takk til alle som signerte. 

20.06.2017
Vi har nå fått vite at 23 av mennene har blitt løslatt mot kausjon i løpet av den siste tiden. Det er ikke gjort klart hvorfor de fem siste fortsatt holdes fengslet, men det skal etter planen holdes en kausjonshøring for disse fem snart. Flere av personene som deltok på arrangementet uten å bli arrestert, har i senere tid blitt invitert til uformelle samtaler med sikkerhetsstyrkene eller til avhør på politistasjonen. Amnesty frykter at navnene deres har blitt avslørt under avhør av de fengslede mennene. Disse personene står nå også i fare for å bli fengslet. 

Alle de 28 ble tiltalt for såkalt brudd på narkotikaloven. I følge vitner Amnesty har snakket med var det lite eller ingen funn av narkotika på de arresterte. Det er all grunn til å tro at den egentlige grunnen til arrestasjonene er deres tilknytning til LHBTI-miljøet og antagelser om deres seksuelle legning.

Bakgrunn

I april 2016 ble to fremtredende LHBTI-aktivister i Bangladesh, Xulhaz Mannan og Mahbub Tonoy, angrepet av den væpnede gruppen Ansar al-Islam og drept med machete. Etter drapene har det vært en økning i antall alvorlige trusler rettet mot folk i LHBTI-miljøet. Mange har gått i dekning og flere har flyktet ut av landet. Drapene ble ikke fordømt av myndighetene.

Homofili er forbudt i Bangladesh og «naturstridig seksuelt samkvem» kan bli straffet med livstid i fengsel. 

Myndighetene bygger opp under hatet som er rettet mot personer i LHBTI-miljøet med sin retorikk. Innenriksminister Asaduzzaman Kamaal uttalte i april 2016 at aktivitet som promoterer «unaturlig sex» er forbudt i Bangladesh.

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
​Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!
 
Inspector General of Police 

AKM Shahidul Hoque  

Police Headquarters 

6 Phoenix Road 

Fulbaria 1000 Dhaka 

Bangladesh


Dear Inspector General, 

I am deeply concerned about the situation for the 28 men who where arrester by Bangladesh's elite security forces on May 19th in Keraniganj, south of the capital Dhaka. The men were attending a social event known to be frequented by members of the LGBTI community.  

According to multiple sources Amnesty International has talked to, the RAB officers physically and verbally assaulted many of those present, and forced all of them to stand in a line. Officers then proceeded to “inspect” them and arrested those they suspected of being gay men, based on their clothing and mannerisms. At least 28 people were arrested, including the owner of the community centre, while the others were allowed to leave. 

The men were then taken to Keraniganj Police Station where they were charged with drug possession under the Narcotics Control Act 1990. 23 of the arrested men have since been granted bale. Five of the men are still in detention  where they remain at risk of torture and other ill-treatment.  

Though the individuals have been detained on suspicion of violating the Narcotics Control Act 1990, Amnesty International believes that the arrests were due to the fact that the gathering was known to be frequented by gay men. Sources have informed the organization that the police have been unable to retrieve narcotics from most of those detained. 
  • I call on the authorities to ensure that all those arrested are not subjected to torture and other ill-treatment and have immediate access to lawyers, their families and to medical care they may require; 
  • I also call on the police to immediately end all harassment of members of the LGBTI community and to seriously investigate threats made against them;  
  • Finally, I urge the authorities to repeal all laws which criminalize same-sex sexual conduct, including Section 377 of the Penal Code. 

Thank you for your attention to this serious matter. 

 Sincerely