Share
Iran:

Advokat fengslet etter hijab-protester

Som advokat har Nasrin Sotoudeh forsvart kvinnene som ble fengslet etter å ha protestert mot hijab-påbudet i Iran. Nå er også hun blitt fengslet. Krev at hun løslates umiddelbart!
Skrevet av: Cecilie Willetts
PUBLISERT: 19. juli 2018, KL. 15:50 -
SIST OPPDATERT: 5. september 2018, KL. 11:44
Nasrin Sotoudeh (55) er en prisbelønnet menneskerettighetsadvokat. Hun ble arrestert og fengslet 13. juni etter å ha forsvart flere av kvinnene som deltok i de fredelige protestene mot hijab-påbudet i Iran. Nasrin ble overført til Evin-fengselet i Teheran med beskjed om at hun skal sone en dom på 5 års fengsel. Hun har aldri blitt dømt til denne straffen og fengslingen var derfor uventet.

Sist hun var fengslet protesterte tusener av mennesker over hele verden. Protestene førte frem og hun ble løslatt før tiden. Nå må vi kjempe for henne igjen!

Hijab-protestene

En av kvinnene Nasrin har forsvart er Narges Hossein, som var med på å starte hijab-protestene i desember 2017. Protestene begynte med en video som raskt spredte seg i sosiale medier. I videoen står Narges Hossein i et veikryss i Teheran og vifter med hijaben som hun holder opp ved hjelp av en pinne. Hossein ble senere fengslet, og siden den gang har 35 kvinner blitt arrestert. Kvinnene risikerer inntil 10 års fengsel for å ha "oppfordret til korrupsjon og prostitusjon". Iranske myndigheter har fornærmet kvinnene offentlig ved å konsekvent kalle dem for "idioter, infantile, perverse og onde".

Fortsetter sin kamp i fengselet

Nasrin fortsetter sin rettferdighetskamp bak murene. Siden fengslingen hindrer henne i å forsvare kvinnene som har ført an i hijab-protestene, de såkalte "Girls of Revolution Street", har hun bestemt seg for å fjerne sin egen hijab mens hun sitter fengslet. Med det vil hun vise at tvungen bruk av hijab er nedverdigende og i strid med menneskerettighetene.

Fabrikkerte og grunnløse anklager

Etter fengslingen har Nasrin Sotoudeh fått nye anklager rettet mot seg. Hun anklages for å ha "spredt propaganda om staten" og "med vilje satt nasjonal sikkerhet i fare". Hun har fått tilbud om løslatelse mot en kausjon tilsvarende 150 000 USD. For Nasrin vil det å takke ja til kausjon være ensbetydende med å innrømme skyld. Hun understreke at hun er fengslet på fabrikkerte og grunnløse anklager.

Amnesty anser Nasrin Sotoudeh for å være en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for sitt arbeid som menneskerettighetsadvokat.

Amnesty krever at iranske myndigheter:
  • Løslater Nasrin Sotoudeh umiddelbart og uten betingelser.
  • Sørger for at Nasrin Sotoudeh har tilgang til en advokat hun selv har valgt og at hun har regelmessig kontakt med familien sin.
  • Sørger for at advokater i Iran får utføre jobben sin uten hindring og uten fare for trakassering eller forfølgelse. Myndighetene må beskytte advokatenes ytringsfrihet og gi dem rett til å delta i den offentlige debatten om juridiske spørsmål og om beskyttelsen av menneskerettigheter.
Signaturene sendes til Ayatollah Sadegh Larijani, leder for det iranske rettsvesenet.
Del saken
Head of the Judiciary
Ayatollah Sadegh Larijani
c/o Public Relations Office
Number 4, Deadend of 1 Azizi
Above Pasteur Intersection
Vali Asr Street, Tehran, Iran


Your Excellency,

I am writing to you in concern for Iranian human rights lawyer Nasrin Sotoudeh who has been held in Tehran’s Evin prison since her arrest on 13 June. She is facing charges in connection with her work as a lawyer defending women who have peacefully protested against compulsory veiling. Nasrin Sotoudeh is a prisoner of conscience and must be released immediately and unconditionally.

Awaiting her release, please ensure that she has regular access to her family and to a lawyer of her own choosing.

Finally; Iranian authoreties must ensure that lawyers in Iran are able to carry out their work without intimidation, hindrance, harassment, or prosecution, and be able to exercise their rights to freedom of expression and to take part in public discussion of matters concerning the law, the administration of justice, and the promotion and protection of human rights.

Yours sincerely,
Andre Aksjoner