Bilde
AKSJON

Iran: Fengslet for sin kamp mot dødsstraff

Aksjonen er avsluttet

Tusen takk til alle som signerte aksjonen. Selv om Atena fortsatt sitter fengslet har det store globale engasjementet gitt henne mot å styrke til å fortsette kampen for menneskerettigheter i Iran. 

I et brev fra fengsel takker Atena alle som har engasjert seg for henne (se mer under oppdateringer).

Signer flere aksjoner her

Del    
Atena Daemi driver fredelig menneskerettig­hetsarbeid ved blant annet å bruke sosiale medier for å kritisere myndighetenes bruk av dødsstraff. For dette har hun blitt arrestert, sprayet med pepperspray, satt i isolat, og soner nå en fengselsstraff på 7 år.
Publisert: 18. sep 2018, kl. 16:20 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Atena Daemi (30) ble arrestert i oktober 2014, og satt i isolasjon i nesten tre måneder. Hun har fortalt hvordan hun ble holdt i en celle som var infisert av insekter, og som ikke hadde toalett. Nesten hver dag i 28 dager satt hun i forhør i 10 - 11 timer i strekk, som oftest med bind for øynene. Atena fikk aldri tilgang til advokat.

Dømt i urettferdig rettssak

I mai 2015 ble Atena dømt til 14 års fengsel for sitt fredelige menneskerettighetsarbeid. Rettssaken mot henne var grovt urettferdig, og «bevisene» mot henne var blant annet ting hun hadde skrevet på Facebook og Twitter. Etter å ha anket dommen, ble straffen redusert til 7 års fengsel. Advokatene hennes har anket saken videre til Irans høyesterett.

Sprayet med pepperspray

Atena ble løslatt mot kausjon noen måneder før hun ble dømt. Derfor skulle hun egentlig vært fri mens anken ble behandlet – men slik gikk det ikke. I november 2016 kom den fryktede Revolusjonsgarden hjem til Atena for å arrestere henne. I et brev som har blitt lekket fra fengselet, forteller Atena hvordan garden sprayet henne med pepperspray, fordi hun spurte om de hadde arrestordre.

Sultestreiket da søstrene ble fengslet

Etter arrestasjonen ble Atena fraktet til Evin-fengselet med bind for øynene. Søstrene til Atena, som prøvde å gripe inn da Atena ble arrestert, ble senere dømt til en betinget fengselsstraff på tre måneder. I protest mot dette startet Atena en sultestreik som varte i 54 dager, frem til en ankedomstol frikjente søstrene.

Overført til beryktet fengsel

I januar 2018 ble Atena og en annen kvinnelig menneskerettighetsforkjemper ulovlig overført til et annet fengsel. Overflyttingen var brutal, og forholdene i det nye fengselet var forferdelige. Begge kvinnene begynte en ny sultestreik i protest. Etter stort internasjonalt press ble kvinnene flyttet tilbake til Evin-fengselet i Teheran i mai 2018, hvor Atena fremdeles sitter.

Amnesty International krever at:

  • Atena Daemi løslates umiddelbart
  • iranske myndigheter sørger for at Atena Daemi får tilgang til den medisinske behandlingen hun har behov for

Signaturene sendes til lederen av det iranske rettsvesenet Ebrahim Raisi

Jeg vil heller dø enn å være en slave for undertrykkelse. Jeg vil forsvare mine søstres rettigheter til mitt siste åndedrag.

Atena Daemi

Oppdateringer

Ny dom mot Atena

I juni fikk Atena enda en ny dom mot seg da revolusjonsdomstolen i Teheran dømte henne til 3 år og 7 måneders fengsel for å ha "fornærmet Irans åndelige leder" og for å ha "spredt propaganda mot staten".

Bakgrunnen for dommen er en hendelse i Evin-fengselet der hun soner dommen sin. Etter at Ramin Hossein Panahi og to andre unge menn ble henrettet av iranske myndigheter i september 2018, protesterte Atena mot henrettelsene ved å stille seg opp i fengselets besøkshall og synge "Oh martyrs" - en sang som hedrer martyrer.

Atenas venninne og medfange den gang, Golrockj Ebrahim Iraee, ble også dømt for samme "forbrytelse".

Internasjonalt press fra Skriv for Liv

Siden det er tunge restirksjoner på mediafriheten i Iran, er det ikke ventet at lokale medier i landet vil rapportere om Skriv for Liv. Samtidig har Atenas sak og Skriv for Liv-kampanjen blitt dekket av persiskspråklige medier utenfor Iran, som har bred rekkevidde innenfor landet.

Hennes sak og Skriv for Liv har også blitt støttet av flere profilerte menneskerettighetsforkjempere, deriblant Nobels Fredsprisvinner Shirin Ebadi, som viste sin støtte i en video med flere menneskerettighetsforkjempere.

Det er sannsynlig at internasjonalt press har ført til positive endringer for Atena. Selv om hun fortsatt er fengslet, har hun fått tilgang til medisinsk behandling utenfor fengselet.

Signaturer og protestbrev på vei

I dag har vi sendt 30 244 signaturer og protestbrev til iranske myndigheter. Tusen takk til alle som har bidratt!

Over 707 000 signaturer, protestbrev, Tweets m.m. har blitt utført for Atena over hele verden under Skriv for liv-kampanjen. Fra Norge har vi også sendt 1048 solidaritetsbrev til Atena.

Atena har uttrykt sin takknemlighet i et brev fra fengselet:

"I am wholeheartedly grateful to Amnesty International and all people
around the world who have showered me with compassion and kindness and spared no effort in supporting me.”

Ny leder for det iranske rettsvesenet

Fra og med 7. mars 2018 har Ebrahim Raisi tatt over som leder for det iranske rettsvesenet. Dette er nå oppdatert i aksjonen.

Vis solidaritet

Vi solidaritet med Atena!
Ta solidaritetsbilder og del på Instagram eller Twitter. Merk meldingene med @AtenaDaemi #W4R18.


Vil du vise din støtte til Atena og familien hennes ved å skrive solidaritetsbrev? Atena elsker naturen, og er spesielt glad i å reise til naturskjønne steder. Hun vil gjerne skrive en bok når hun slipper ut av fengselet. Send gjerne kort med naturmotiv eller tegn en fin tegning.

Send brevet til:
Amnesty International Norge, att: Atena Daemi
Postboks 702 Sentrum, 0106 Oslo

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
  • Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet.
  • Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Retten til menings- og ytringsfrihet.
Land
Iran:
Etter Kina er Iran det landet i verden som henretter flest mennesker. I 2020 registrerte Amnesty over 246 henrettelser i landet, men vi frykter at det kan være et stort mørketall.
Iran er antakelig det landet i verden som henretter flest mindreårige. Landet henretter regelmessig personer for handlinger de har begått som barn.
Les mer om Iran her.
Head of the Judiciary Ebrahim Raisi
c/o Permanent Mission of Iran to the United Nations in Geneva
Chemin du Petit-Saconnex 28
1209 Geneva
Switzerland

Your Excellency,

I am deeply concerned about the imprisonment of Atena Daemi, who is serving a seven-year prison sentence for her peaceful human rights activities, especially her campaigning against the death penalty. Atena Daemi is a human rights defender who is being punished solely for peacefully exercising her right to freedom of expression, association and assembly.

I appeal to you to have her released immediately and unconditionally.

Atena Daemi has been in poor health while imprisoned. Therefore, I call on you to ensure that she is granted access to the specialized medical care she requires outside prison.

Yours sincerely,