Bilde
AKSJON

Malaysia: Dømt til døden for besittelse av narkotika

Aksjonen er avsluttet

Del    
Som 18-åring ble Shahrul Izani stoppet av politiet med 622 gram cannabis på seg. Det var nok til å dømme ham til døden. Nå, snart fjorten år senere, har han fått gode nyheter! Dødsdommen er omgjort til fengselsstraff og han behøver ikke lenger å frykte at hver dag kan bli den siste.
Publisert: 9. okt 2015, kl. 14:29 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Gode nyheter 02.03.2017: Dødsdommen til Shahrul Izani har blitt omgjort. Etter 11 år i isolat kan han nå sone under ordinære soningsforhold og ha kontakt med sine medfanger. Han vil være ferdig sonet i 2030, men Sultanen som benådet Izani, har antydet at det er gode muligheter for en tidligere løslatelse på bakgrunn av god oppførsel i fengsel. 

Dette er saken:
I september 2003 var Shahrul ute på et ærend for en venn da han ble stoppet av politiet. Politiet ransaket motorsykkelen han kjørte, og fant to poser med cannabis. Til sammen var han i besittelse av 622 gram. I Malaysia blir enhver person som besitter narkotika ansett som smugler og dømt til døden. Dette bryter med prinsippet om at alle skal anses som uskyldig til det motsatte er bevist. 

Shahrul hevder at han lånte motorsykkelen og at ikke var klar over hva som var i posene. Han hadde kun fått i oppgave å levere en pakke for en venn. Politiet og dommeren antok at Shahrul var skyldig, og etterforsket ikke hans påstander om at han ikke var direkte innblandet i kjøp og salg av narkotika, selv om det var i hans besittelse.  

Shahrul ble formelt siktet i 2004, et år etter han ble arrestert. Shahrul satt hele 6 år i forvaring før rettsaken hans kom opp. Den 28. desember 2009 ble han dømt til døden for besittelse og smugling av narkotika. 

I 11 år har han vært fengslet. Han har sittet på dødscelle i 5 år og ventet på at straffen gjennomføres. Hver dag kan være hans siste. Fengsel er straff nok, og det å leve i konstant usikkerhet om når man vil bli hengt er en form for psykisk tortur. 
 
Dødsstraff for besittelse og smugling

I Malaysia blir personer som besitter en viss mengde ulovlige stoffer antatt å være smuglere og dømt til døden. Informasjon om narkotikarelaterte dødsstraffer er ikke offentlig tilgjengelig, og derfor har det vært vanskelig å vite om henrettelser for narkotikarelaterte lovbrudd har skjedd i 2014. Det er likevel registrert at halvparten av dødsdommene de siste årene har vært idømt grunnet narkotikarelaterte lovbrudd.

Regjeringen i Malaysia annonserte allerede i 2012 at de ønsket reform av loven om dødsstraff for besittelse og smugling. Det har likevel ikke ført til noen konkrete endringer eller lovforslag. Vi ønsker dermed å påvirke reformprosessen ved å oppfordre myndighetene til å fjerne dødsstraff fra nasjonal lovgivning.

Et globalt problem

Det er minst 33 land i verden som bruker dødsstraff som straff for smugling og/eller besittelse av narkotika. I 2014 var det 10 land som brukte dødsstraff for narkotikarelaterte lovbrudd: Kina, Indonesia, Iran, Malaysia, Saudi-Arabia, Singapore, Sri Lanka, Thailand, de Forente Arabiske Emirater og Vietnam. 

Amnesty International er i mot dødsstraff i ethvert tilfelle, under enhver omstendighet, uavhengig av skyldspørsmål. 

Amnesty krever at:

  • Shahrul Izani blir benådet og at dødstraffen mot han oppheves.
  • Malaysia endrer loven som gir obligatorisk dødsstraff for besittelse eller smugling av narkotika.
  • Malaysia fjerner bruk av dødsstraff fra sitt lovverk.

Hva kan du gjøre?

  • Signere aksjonen.
  • Del aksjonen på sosiale medier.
  • Hjelp oss å samle underskrifter ved å printe ut underskriftslisten her!
  • Bli med å markere verdensdagen mot dødsstraff 10. oktober. Shahrul Izani er valgt som årets sak! Last ned vår aksjonsveiledning for informasjon og inspirasjon. 

Signaturene sendes til Najib Razak, Malaysias Statsminister. 



FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN BLIR BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 5. Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. 
  • Artikkel 11. 1. Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolsbehandling, hvor han har hatt alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven. 
  • Artikkel 10. Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes,og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.


(Foto: Amnesty International Malaysia)
Familien til Shahrul Izani utenfor Sungai Buloh fengselet 11.10.2016 i et opprop for avskaffelse av dødsstraff i Malaysia. 
 

Oppdateringer

02.03.2017
GODE NYHETER! Den 27. februar holdt Amnesty i Malaysia en pressekonferanse der de formidlet den gledelige nyheten at dødsdommen til Shahrul Izani har blitt omgjort. Etter 11 år i isolat kan han nå sone under ordinære soningsforhold og ha kontakt med sine medfanger. Han vil være ferdig sonet i 2030, men Sultanen av Selangor, som benådet Izani, har antydet at det er gode muligheter for en tidligere løslatelse på bakgrunn av god oppførsel i fengsel. Han har anbefalt Shahrul Izani å levere ny benådningssøknad om fire år. 

Shahrul Izani leverte sin søknad om benådning i 2014, først nå i februar 2017 ble søknaden innvilget. Amnesty har mottatt sterke indikasjoner på at årsaken til benådningen har vært den internasjonale oppmerksomheten rundt saken. Sultanen ble gjort oppmerksom på at Amnesty jobbet med saken til Shahrul Izani og at det derfor hadde oppstått stor internasjonal oppmerksomhet.

Tusen takk til alle som har signert aksjonen, sendt appellbrev til myndighetene og solidaritetsbrev til Shahrul Izani! Din innsats har betydd mye. Izzanis familie ønsker å formidle til alle som har engasjert seg i saken hvor dypt takknemlige de er. 

18.10.2016
I forbindelse med verdensdagen mot dødsstraff 10. oktober, overleverte Amnesty International i Malaysia 226 bursdagskort til Shahrul Izanis mor. På grunnen av restriksjoner i fengselet, som kun tillater besøk fra familie eller advokat, kunne ikke Shahrul Izani motta disse direkte fra Amnesty. Bursdagskortene kommer fra hele verden deriblant også fra Norge. Hendelsen ble dekket i lokale medier.

Shahrul Izani har brukt opp alle ankemuligheter og står i fare for å bli henrettet når som helst. Moren hans, Sapenah Nawawi, sier følgende:

Jeg ber alle om å be for sønnen min når vi nå gjør et siste forsøk på å redde ham fra galgen
 

25.11.2015
I dag har vi sendt 1.508 signaturer til Najib Razak. Til sammen har 23.184 signert vår aksjon. Takk til alle som har engasjert seg!

20.10.2015
I dag sendte vi 21.676 signaturer til Najib Razak. Tusen takk til alle som har signert!

10.10.2015
I dag er verdensdagen mot dødsstraff. Flere steder i landet markeres dagen. Amnesty aktivister bruker dagen til å samle inn underskrifter for blant annet Sharul Izani.

Bakgrunn

BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skole!



VERDENSDAGEN MOT DØDSSTRAFF 10. OKTOBER.
Kampen mot dødsstraff har lenge vært en kjernesak for Amnesty International. I år ønsker Amnesty å sette fokus på dødsstraff for narkotikarelaterte lovbrudd, som smugling og besittelse. Det er minst 33 land i verden som bruker dødsstraff som straff for smugling og/eller besittelse av narkotika. I 2014 var det 10 land som brukte dødsstraff for narkotikarelaterte lovbrudd; Kina, Indonesia, Iran, Malaysia, Saudi-Arabia, Singapore, Sri Lanka, Thailand, De Forente Arabiske Emirater og Vietnam.

Vi i Amnesty Norge har valgt å fokusere på saken til Sharul Izani og Malaysia. Vil du være med å markere verdensdagen mot dødsstraff? Bruk årets aksjonsveiledning for inspirasjon og informasjon. 
​Prime Minister 

Najib Razak         

Main Block, Perdana Putra Building, 

Federal Government Administrative Centre

Malaysia

 


 
Dear Prime Minister

On the occasion of the 2015 World Day Against the Death Penalty, I am writing to ask you to support the request for commutation of the death sentence imposed on Shahrul Izani bin Suparaman, who was found in possession of 622g of cannabis in 2003, when he was 19 years old. It was his first criminal offense.

After spending more than six years in detention awaiting trial, Shahrul Izani was convicted of drug trafficking and mandatorily sentenced to death by the Shah Alam High Court on 28 December 2009.  The Court of Appeal heard and dismissed his appeal on the same day on 12 October 2011. Similarly, on 26 June 2012 the Federal Court heard and dismissed his appeal. In 2014, Shahrul Izani applied for clemency before the Pardon Board of Selangor state. He has now exhausted all his appeals, and could be executed at any time. 

Malaysia’s use of the death penalty violates international law and standards. Drug-related offences do not meet the threshold of the “most serious crimes” for which the death penalty can be imposed under international law. Furthermore Malaysia’s Dangerous Drugs Act provides for the mandatory death penalty for anyone found guilty of drug trafficking or assisting others to traffic illegal substances. Mandatory death sentences, even for the most serious crimes, are contrary to international law as do not allow judges any possibility of taking into account the defendant’s personal circumstances or the circumstances of the particular offence. Of additional concern is the fact that anyone found in possession of certain amounts or more of specified substances, or who is found to have custody over buildings or vehicles in which these substances are found, is automatically presumed to be trafficking drugs.
 
While welcoming reports that in July 2012 the Malaysian government announced plans to review its mandatory laws relating to drug offences, I am concerned that the government has yet to introduce amendments to bring national legislation in line with international law and standards on the use of the death penalty
 
I encourage you to intervene with the Clemency Board of the Selangor state and support the clemency application of Shahrul Izani. I also urge the government of Malaysia to abolish the mandatory death penalty and end the use of the death penalty for drug-related offences as first step toward abolition.
 
Yours sincerely,