Share
©Amnesty International / Andrea Bodekull
©Amnesty International / Andrea Bodekull

Stopp militære rettssaker mot sivile!

Denne aksjonen er avsluttet.

Ett år etter revolusjonen i Egypt, sitter fremdeles tusenvis av demonstranter fengslet i påvente av militære rettssaker.

Skrevet av: Daniel Sehota
PUBLISERT: 25. januar 2012, KL. 12:41 -
SIST OPPDATERT: 17. juli 2013, KL. 11:40
Dette er saken:
Sammen med tusenvis av andre demonstranter, venter Amr Abdallah Al-Beheiry på rettferdighet.

Ett år etter "25. januar-revolusjonen", ser den ut til å være lenger unna enn noen gang før.

I februar 2011 ble Amr Abdallah Al-Beheiry banket opp av tjenestemenn fra både politiet og militæret, før han ble kastet i fengsel. Han ble stilt for retten i en militær domstol, hvor hans familie og advokat ble nektet adgang. Militæret valgte i stedet en egen advokat til å representere han. Etter få minutter var rettssaken over, og Amr Abdallah Al-Beheiry dømt til fem års fengsel for angrep på offentlig tjenestemann og brudd på portforbudet. En militær ankedomstol har nylig bestemt at han skal få en ny høring- i nok en militærdomstol.

Militæret leker med livet til Amr Abdallah Al-Beheir, akkurat som de gjør med samvittighetsfangen Maikel Nabil Sanad. Han ble dømt til tre års fengsel i en militærdomstol for å ha kritisert militæret på Facebook.

Maikel har nylig blitt overført til et fengselssykehus etter å ha sultestreiket mot dommen. Han skal også ha blitt banket opp av en medfange. Da han forsøkte å klage til fengselsledelsen ble han truet med anklager om religionsforakt.

Oppdatering: Maikel Nabil Sanad ble løslatt 24. januar 2012!

Militærdomstoler bryter menneskerettighetene
Militære domstoler bryter med grunnleggende menneskerettigheter, som retten til en rettferdig rettssak og muligheten til å anke til en høyere rettsinstans.

Siden demonstrasjonene startet i 2011, har over 12000 sivile egyptere blitt stilt for militærdomstoler. Over 8000 av disse har blitt dømt for forbrytelser som brudd på portforbudet og "kjeltringoppførsel". Straffen har variert fra noen måneder til flere år i fengsel. Militærdomstolene har ved enkelte tilfeller også dømt sivile til døden.

Egypts militære ledelse har uttalt at de akter å løslate rundt 2000 fanger som er dømt i militære domstoler. De sier ingenting om hvor mange som sitter igjen i fengsel etter urettferdige rettssaker.

Det er på tide å sette en stopper for slike rettssaker en gang for alle!

Amnestys krav:
Amnesty krever at Egypts militære ledelse stanser all bruk av militærdomstoler for å dømme sivile.

Hva kan du gjøre?
Du kan støtte sivilbefolkningen i Egypt ved å

Del saken
Field Marshal Muhammad Tantawi
Leader, Supreme Council of the Armed Forces
mod@afmic.gov.eg
Dear Field Marshal Muhammad Tantawi,

I call on the SCAF to end military trials of civilians:
  • Stop trying civilians before military courts;
  • Immediately and unconditionally release any one detained solely for criticising the army and for the peaceful exercise of their rights to freedom of expression and assembly;
  • Release those facing trial before military courts or transfer ongoing cases to civilian courts for a new trial, in proceedings that meet international standards for fair trial and without recourse to the death penalty;
  • Order fair re-trials for others already convicted by military courts or release them.

Yours sincerely,


Andre Aksjoner