AmnestyMagasinet: Shell i Nigeria

De drikker skittent vann. De spiser fisk forurenset av olje, og jordene de bruker til å dyrke mat er ­ødelagt. I Nigerdeltaet har ­olje­indu­strien, med Shell i spissen, ødelagt livsgrunnlaget til hundretusener av mennesker.
Publisert: 24. okt 2009, kl. 16:12 | Sist oppdatert: 28. okt 2009, kl. 10:46

Enorme utslipp og miljøødeleggelser har frattatt menneskene som bor der sin rett til helse og sunne omgivelser, retten til en akseptabel levestandard, retten til mat og vann og til å skaffe seg et levebrød. De fattige rammes hardest.

Hovedfunn i rapporten:

• Siden 1960-tallet har olje generert omlag 600 milliarder dollar i Nigeria. Fortsatt lever majoriteten av de 31 millioner innbyggerne i fattigdom.

• Mellom 9 og 13 millioner fat med råolje har lekket ut i Nigerdeltaet i løpet av de siste 50 år. Det tilsvarer oljesøl på linje med Exxon Valdez-utslippet i 1989 hvert eneste år i over 50 år.

• Forurensingen har ødelagt jordsmonnet, vannet og luften i området. Mange mennesker lider av vedvarende mageproblemer, såre øyne, hudutslett og pusteproblemer. Lokalbefolkningen klager over konstant støy og vedvarende lys 24 timer i døgnet.

• Oljeindustrien har utnyttet Nigerias svake lovsystem og manglende ­regu­lering av industrien, og vist svært dårlig praksis når det gjelder å ta de nødvendige forholdsregler for å unngå forurensning og å sørge for at ­problemer blir håndtert forsvarlig.

• Menneskene i Nigerdeltaet er systematisk blitt nektet adgang til informasjon om konsekvensene oljeutvinningen har for dem, og får i mange tilfeller ikke tilstrekkelig kompensasjon.

• Verken myndighetene eller oljeselskapene tar helserisikoen alvorlig. Vannkvaliteten overvåkes ikke, ei heller matsikkerhet eller ­helse­implikasjoner.

• Nigeria har lover og forskrifter som skal beskytte miljøet og som krever at oljeselskapene følger internasjonalt anerkjente standarder for «god ­olje­feltspraksis». Men disse lovene er dårlige og blir i liten grad håndhevet. Dessuten er olje- og gassindustrien unntatt fra loven om å foreta ­konsekvensvurderinger av sin virksomhet.

Amnesty International krever at:

• Nigerianske myndigheter sikrer menneskerettigheter og beskytter miljøet. Strengt preventive virkemidler og reguleringer må følges opp av effektiv håndheving og sanksjoner.

• Oljeselskapene må etterleve sine forpliktelser overfor miljø og menneskerettigheter. De må overvåke de sosiale og menneskerettslige konsekvenser av virksomheten, offentliggjøre informasjon og gjennomføre reelle og respektfulle konsultasjoner med lokalsamfunnet. I tillegg må de rense opp oljelekkasjene og annen forurensning de har forårsaket og iverksette effektive tiltak for å unngå oljesøl og avfallsdumping i fremtiden.

• Norske myndigheter må gjennom sitt program Olje for utvikling legge press på og legge til rette for at nigerianske myndigheter får et lovverk og reguleringssystem som holder olje- og gassindustrien ansvarlig, og forhindrer fortsatt utbytting og ødeleggelse av Nigerdeltaet.

Kilde: Amnesty Internationals rapport «Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta».