Share
Shackelia Jackson på restauranten der broren ble skutt av politiet i 2014. Foto: Amnesty International
Shackelia Jackson på restauranten der broren ble skutt av politiet i 2014. Foto: Amnesty International
Jamaica:

Kjemper for sin drepte bror

Shackelia Jackson kjemper for at politimennene som drepte broren skal stilles for retten. Politiet svarer med å trakasser og true henne. Krev at hun beskyttes mot trakassering og at drapet på broren hennes blir etterforsket.
Skrevet av: Cecilie Willetts
PUBLISERT: 26. oktober 2017, KL. 12:53 -
SIST OPPDATERT: 20. februar 2018, KL. 15:33
Den 20. januar 2014 mistet Shackelia Jackson boren sin, Nakiea (29). Han ble skutt og drept av politiet på restauranten der han jobbet. Politiet var på jakt etter en mann med dreadlocks etter et ran, og Nakiea passet tilfeldigvis den beskrivelsen. Siden drapet har Shackelia Jackson kjempet en utrettelig kamp for å oppnå rettferdighet for broren. Politiet har svart med trusler og trakassering.

Utbredt politivold på Jamaica

På Jamaica er det svært vanlig med politidrap på unge, hovedsakelig fattige menn. Over 2000 slike drap har skjedd det siste tiåret. Shackelia Jackson var fast bestemt på at brorens historie ikke skulle ende der. Hun var raskt på stedet og sikret restauranten slik at uavhengige etterforskere kunne undersøke åstedet. Siden har hun jobbet for at de ansvarlige skal stilles for retten.

Vanskelig kamp for rettferdighet

I juli 2016 ble en foreløpig undersøkelse av saken avvist fordi et av vitnene ikke møtte i retten. Vitnet fortalte familien at frykten for å møte i retten var for stor. Politiet har utført flere raid i lokalsamfunnet og disse har vært sammenfallende med datoene saken skulle opp i retten. Dette har ført til forsterket frykt hos eventuelle vitner.

Utsatt for trusler og trakassering

Shackelia Jackson har tydelig fordømt den utbredte politivolden på Jamaica, og straffefriheten som råder i disse sakene. Hun kritiserer åpent det trege og underfinansierte rettssystemet som lar familier vente forgjeves på rettferdighet. Politiet har svart med å trakassere henne og resten av lokalsamfunnet. På tross av trusler fra politiet fortsetter Shackelia Jackson kampen for at de skyldige skal holdes ansvarlig.

Står sammen i kampen

I kampen for rettferdighet for broren har Shackelia Jackson samlet flere titalls andre familier som har mistet sine kjære på samme måte som henne. Sammen har de styrket sin kamp for rettferdighet.

Amnesty krever at:
  • Myndighetene beskytter Shackelia Jackson og familien hennes mot trakassering fra politiet.
  • Myndighetene sørger for at Shackelia Jackson, og andre som har mistet sine kjære til politivold, oppnår rettferdighet ved at drapene etterforskes og de skyldige stilles til ansvar.
Det DU kan gjøre:
  • Signer aksjonen!
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Skriv ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle underskrifter!
Signaturene sendes til Jamaicas statsminister Andrew Holness.

Del følgende melding på Twitter:

Women like Shackelia Jackson live in fear in #Jamaica threatened by police. Denied justice. It’s #Time4JusticeJA @AndrewHolnessJM #W4R17

Vil du skrive et solidaritetsbrev til Shackelia? Da kan du sende det til: Shackelia Jackson, 184 Orange Street, BLK J apt 10, Kingston, Jamaica.

Del saken
Andrew Holness
Office of the Prime Minister
1 Devon Road
Kingston 10
Jamaica
E-post:
Fax:
+1 876 920 6167


Dear Prime Minister,

I urge you to protect Shackelia Jackson and her family and ensure justice for all those unlawfully killed by the police.

When her brother, Nakiea, was gunned down by police, Shackelia took on a sluggish court system to lead a bold fight for justice for his murder. In doing so, she rallied dozens of families whose loved ones were similarly killed. In response, the police have repeatedly raided and harassed her community.

Police killings of mainly young and mostly poor men is all too common in Jamaica, with some 2,000 killed in the past decade. It’s time to end this scourge.

Yours sincerely
Andre Aksjoner