Bilde
AKSJON

Sudan: Livet til Noura Hussein (19) er reddet!

Aksjonen er avsluttet

Mer enn 400 000 signerte Amnestys aksjon globalt og nå er dødsdommen opphevet. Tusen takk til alle dere som gjorde dette mulig!

Del    
Noura Hussein ble dømt til døden i Sudan for å ha drept sin voldelige ektemann da hun forsvarte seg mot nok en brutal voldtekt. Mer enn 400 000 signerte Amnestys aksjon globalt og nå er dødsdommen opphevet. Tusen takk til alle dere som gjorde dette mulig!
Publisert: 14. Mai 2018, kl. 10:36 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Siste nytt 26.06.2018: I dag har vi fått fantastiske nyheter. Retten i Sudan har bestemt at dødsdommen mot Noura opphever. Livet til den 19 år gamle kvinnen er reddet! Noura Hussein ble i stedet dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap. Amnesty fortsetter å jobbe for at Noura får en ny og rettferdig rettssak, men vi er lettet over at livet hennes ikke lenger står på spill. Tusen takk til alle som engasjerte seg for henne.

Dette var saken:
Noura var bare 16 år da faren tvangsgiftet henne til en ni år eldre mann. Noura rømte til tanten sin for å slippe unna ekteskapet. Hun bodde hos tanten i tre år før familien lurte henne hjem igjen ved å si at ekteskapet ville bli annullert. Det var en felle. Så snart hun var hjemme igjen ble hun tvunget til å flytte sammen med sin ektemann, som viste seg å være voldelig.

Ble holdt nede og voldtatt

Den første gangen ektemannen voldtok Noura fikk han tre mannlige slektninger til å holde henne nede mens han gjennomførte voldtekten. Neste dag ville han voldta henne på nytt. Noura motsatte seg, og greide å komme inn på kjøkkenet der hun grep etter en kniv for å kunne forsvare seg. Mannen døde av skadene han fikk under basketaket som fulgte. En medisinsk undersøkelse i etterkant av hendelsen viste at Noura hadde bitemerker og flere andre skader på kroppen.

Nå haster det!

Da Noura fortalte familien hva som hadde skjedd kjørte faren henne direkte til politiet. Hun ble fengslet i mai 2017. Noura ble dømt til døden 10. mai 2018. Retten hevder hun er skyldig i overlagt drap på ektemannen og har ikke hensyntatt omstendighetene på noen måte. Dommen må ankes innen 25. mai, da dommen blir rettskraftig.

10-åringer tvangsgiftes

I Sudan er det lovlig å gifte jenter fra de er 10 år gamle. Familievold og voldtekt innenfor et ekteskap er utbredt, og anses ikke som noen forbrytelse. Noura Hussein forsøkte å beskytte seg mot voldtekt, men retten la ikke vekt på at hun handlet i selvforsvar. I stedet for en rettferdig rettsak fikk hun en dødsdom bare 19 år gammel. Nouras familie har slått hånden av henne og drømmen hun hadde
om å bli lærer er knust.

Amnesty krever at:

Myndighetene i Sudan umiddelbart omgjør dødsdommen mot Noura Hussein og sørge for at hun får en ny og rettferdig rettssak der de formildende omstendighetene tas til følge.

Signaturene sendes til Sudans president Omar Hassan Ahmad al-Bashir.

Dødsdom opphevet!

I dag har vi fått fantastiske nyheter. Retten i Sudan har bestemt at dødsdommen mot Noura opphever. Livet hennes er reddet! Noura Hussein ble i stedet dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap. Amnesty fortsetter å jobbe for at Noura får en ny og rettferdig rettssak, men vi er lettet over at livet hennes ikke lenger står på spill.

Mer enn 400 000 personer signerte Amnestys aksjon for Noura globalt. Bare her i Norge signerte 32 400 personer og i tillegg sendte neste 4000 personer epost direkte til Sudans justisminister. Tusen takk til dere alle sammen! Les mer her.

Bestått eksamen

Noura har nylig fått vite at hun har bestått avsluttende eksamen fra videregående skole. Drømmen hennes er nå å studere jus. Det er foreløpig ikke noe nytt i forbindelse med ankesaken hennes. Les mer om saken på CNN.

Anket dødsdommen

Advokatene til Noura har anket dødsdommen innen fristen. Amnestys Sudan-team følger saken tett og forteller at ankesaken kan ta 1-3 måneder i retten. Vi oppdaterer saken her så snart vi vet mer. Noura har fått vite om det store globale engasjementet for henne og har blitt veldig oppmuntret av all støtten. Les mer HER.

Sendte signaturer

I dag har vi sendt 31 718 signaturer med bud til den sundanesiske ambassaden i Oslo. Tusen takk til alle som har signert og engasjert seg for Noura!

Bakgrunn

Rettssaken mot Noura Hussein startet i juli 2017. Den 29. april 2018 ble hun funnet skyldig i drapet på ektemannen. Domsavsigelsen ble imidlertid fastsatt til en senere dato for å gi familien til ektemannen tid til å avgjøre om de ville akseptere økonomisk kompensasjon i form av blodpenger (Diya) fremfor dødsstraff. De valgte dødsstraff. Domsavsigelsen falt 10. mai og Noura Hussein ble dømt til døden.

Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt i denne saken:
  • Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).
  • Rett til ikke å bli utsatt for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5).
  • Retten til å under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol (...).
Land
Sudan

Om du vil lese mer om Sudan og hvilke menneskerettighetsbrudd som foregår der, så kan du trykke her.

HE Omar Hassan Ahmad al-Bashir

Office of the President

People’s Palace

PO Box 281

Khartoum, Sudan


I am writing to you in great concern for the situation of Noura Hussein Hamad, a 19-year-old woman who was sentenced to death on 10 May 2018 for killing her husband in self-defence. Noura Hussein Hamad is a victim of marital rape and she should not be killed for defending herself.

I urge the Sudanese government to repeal the death penalty against Noura Hussein Hamad, and allow her a retrial considering her mitigating circumstances, a retrial in proceedings that fully comply with international standards for a fair trial and without recourse to the death penalty;

Noura Hussein Hamad was betrothed to Abdulrahman Mohamed Hammad against her will at the age of 16. I urge the Sudanese authorities to implement the recommendation of the Committee on the Rights of the Child and amend the Sudan Personal Status Law to raise the legal age of marriage from 10 to 18 years old.

Thank you for your attention to this serious matter.

Yours sincerely