Share
Raif Badawi fikk 1000 piskeslag og ti års fengsel fordi han oppfordret til debatt på nett. Foto: Privat.
Raif Badawi fikk 1000 piskeslag og ti års fengsel fordi han oppfordret til debatt på nett. Foto: Privat.
#SKRIVFORLIV:

Tusen piskeslag for nettside

Raif Badawi grunnla nettsiden "Saudi Arabian Liberals". Det kostet ham 10 år i fengsel og tusen piskeslag. Krev at han løslates!

Tusen takk til alle som har signert aksjonen og engasjert seg på vegne av Raif Badawi. Signaturene sendes til de saudiske myndighetene. Vi har fått bekreftet at piskingen av Raif har startet og vi har derfor laget en ny hasteaksjon hvor vi krever at piskingen stanses og at Raif Badawi frikjennes og løslates. Les mer og signer aksjonen her. 
 

Skrevet av: Nina Langslet
PUBLISERT: 4. september 2013, KL. 11:09 -
SIST OPPDATERT: 16. januar 2015, KL. 14:05
Dette er saken: 
Raif Badawi er dømt for å ha utfordret moral og religiøse autoriteter i Saudi-Arabia fordi han opprettet en nettside for liberal og sosial debatt.

Begrunnelsen peker på en rekke artikler på siden Raif Badawi opprettet, både andres og innlegg han selv har skrevet. Blant sakene er en artikkel om Valentine’s Day, som er forbudt i Saudi-Arabia. Han er også anklaget for å ha latterliggjort den saudiarabiske kommisjon for å fremme dyd og hindre synd, også kjent som det religiøse politiet.

Nå er også Raif Badawis advokat fengslet. 

Svak rettssikkerhet
Rettssaken startet i juni 2012 og er full av uregelmessigheter. Ifølge Badawis advokat ble saken flyttet fra en dommer til en annen som på forhånd hadde uttalt at Badawi burde tiltales for frafall fra islam. Man risikerer dødsstraff for religiøst frafall i Saudi-Arabia. Advokaten har bedt om at dommeren erklæres inhabil på grunn av uttalelsen, og at tiltalen mot Badawi frafalles. 
 
29. juli 2013 ble Badawi dømt til 600 piskeslag og 7års fengsel av straffedomstolen i Jeddah for å ha brutt saudiarabisk informasjonsteknologisk lov og for å ha fornærmet religiøs ledelse da han opprettet og vedlikeholdt et internettforum for liberal og sosial debatt. Badawi ble dømt for å ha fornærmet religiøse symboler på Twitter og Facebook og for å ha kritisert the religiøse politiet og embetsmenn som argumenterte mot inkluderingen av kvinner i Shurarådet.  

Ankedomstolen i Jeddah sendte Badawis sak videre til en straffedomstol 11. desember 2013 etter å ha opphevet dommen og straffeutmålingen fra juli 2013. Dommeren i straffedomstolen avgjorde 25. desember at hans domsstol ikke har jurisdiksjon da denne dommeren mener saken angår frafallenhet.  Frafallenhet kan bare pådømmes av en høyere rettsinstans. I mai 2014 ble dommen fra uli 2013 endret til 1000 piskeslag, ti års fengsel, ti års utreiseforbud og en bot på 1 million Saudi riyals (ca. US$266.631). Utreiseforbudet rammer også Badawis kone og tre små barn som nå bor i Canada.
 
Amnesty International anser Raif Badawi som en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å benyttet seg av ytringsfriheten.


Amnesty International krever
  • At Raif Badawi løslates umiddelbart og betingelsesløst
  • At myndighetene dropper anklagene mot Raif Badawi og frastår fra å dømme mennesker til pisking da det strider mot det totale forbudet mot tortur i internasjonal rett

Hva kan du gjøre
Signaturene sendes til Kong Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud.
Del saken
King and Prime Minister
King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal court, Riyadh
Kingdom of Saudi Arabia
Fax:
+96614033125
Your Majesty,

I am writing to you because I am very concerned about the case of Raif Badawi. In May 2014 he was jailed and charged for creating the 'Saudi Arabian Liberals' website and insulting Islam. For this he was sentenced to 10 years in prison, 1,000 lashes, a hefty fine, a 10-year travel ban, and a ban on expressing his opinion publicly through media/social media tools. 

I hereby strongly urge the King of Saudi Arabia to immediately and unconditionally release Raif Badawi. He is a prisoner of conscience held solely for the peaceful exercise of his right of expression.

I further urge the King of Saudi Arabia to ensure that authorities do not carry out any punishment of flogging, which would violate the prohibition on torture and other cruel, inhuman or degrading treatment in international law.

Yours sincerely,
Andre Aksjoner