Demo foran Saudi-Arabias ambassade: 100 roser for 100 henrettede

Ytringsfrihetens benk ble dekket av 100 gule roser under fredagens demonstrasjon foran Saudi-Arabias ambassade.
Publisert: 3. aug 2016, kl. 13:59 | Sist oppdatert: 8. aug 2016, kl. 10:50
Folk trosset regnværet for å delta på dagens demonstrasjonen for Raif Badawi og de andre samvittighetsfangene i Saudi-Arabia. Under demonstrasjonen ble det lagt ned 100 gule roser på Ytringsfrihetens benk, et tall som representerer antallet mennesker som har blitt henrettet i Saudi-Arabia i 2016.

Siden januar 2015 har Amnesty arrangert jevnlige demonstrasjoner utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo, i protest mot piskingen og fengslingen av Raif. Han er dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag for å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt, og for å ha fornærmet islam. Dommen bryter klart med flere sentrale menneskerettigheter.

Raif Badawi er dessverre bare én av mange som forfølges fordi de bruker sin ytringsfrihet i Saudi-Arabia. Flere titalls samvittighetsfanger soner lange fengselsstraffer fordi de har tatt til orde for reformer og respekt for menneskerettighetene. «Anti-terrorlovgivningen» blir brukt for å kneble alle typer kritiske ytringer.

100 henrettet

Denne fredagen ønsket vi å sette ekstra fokus på dødsstraff i Saudi-Arabia. Ifølge Saudi Press Agency annonserte Saudi-Arabias innenriksminester nylig at nok en henrettelse ble utført i Riyadh. Det totale antallet henrettelser utført så langt i 2016 er nå 100.

- Med henrettelse nummer 100 i år, fortsetter Saudi-Arabia med bruken av en grusom og umenneskelig straff, uten respekt for rettferdighet og menneskerettigheter, sier Philip Luther, leder av Amnesty Internationals Midtøsten- og Nord-Afrika-program.

- Med denne hastigheten vil kongedømmets bødler snart matche eller overgå antall personer de henrettet i fjor, som var på 158 - det høyeste registrerte tallet siden 1995. Mange av de henrettede har blitt dømt etter høyst urettferdige rettssaker, som et resultat av mangler i rettsvesenet. Saudiarabiske myndigheter må umiddelbart etablere en offisiell stans av henrettelser, og avskaffe dødsstraffen en gang for alle.


Demonstrerer for samvittighetsfanger

Demonstrasjonen vektla også fengslingen av menneskerettighetsforkjemper og samvittighetsfange Issa al-Hamid, som nylig ble dømt til 9 år i fengsel på bakgrunn av sitt engasjement for menneskerettigheter.

Han er en av grunnleggerne bak menneskerettighetsorganisasjonen The Saudi Civil and Political Rights Association (ACPRA). Anklagene mot han omfatter bl.a «ærekrenkelse av religiøse lærde», «deltagelse i etableringen av en ulovlig organisasjon» og «formidling av falsk informasjon til internasjonale organisasjoner med den hensikt å skade statens omdømme». I varetekt skal Al-Hamid ha blitt nektet tilgang på advokat og utsatt for mishandling. Al-Hamids brødre, Dr Abdullah al-Hamid og Dr Abdulrahman al-Hamid sitter fengslet på bakgrunn av liknende anklager.

Vi fortsetter å kjempe for friheten til Raif og de andre samvittighetsfangene. Møt gjerne opp foran den saudiarabiske ambassaden første fredag i september, og bli med på demonstrasjonen.



Bli med på neste demonstrasjon!


Ønsker du å delta på neste demonstrasjon foran Saudi-Arabias ambassade? Slik kommer du deg dit:

Trikk 13 til Nobels gate
Buss 30 eller 31 til Olav Kyrres plass

Fra Drammensveien må du gå ned Frøyas gate, og når veien deler seg i to, ta til venstre. Følg gaten til enden (forbi den meksikanske ambassaden) hvor den saudiarabiske ambassaden ligger på høyre side.

Vi møtes hver første fredag i måneden kl. 09.00-09.30. Vel møtt til demonstrasjon!

Dødsstraff i Saudi-Arabia


Saudi-Arabia er fortsatt et av de landene som benytter seg av dødsstraff hyppigst i verden. Minst 2,208 mennesker ble henrettet mellom januar 1985 og juni 2015. Halshugging er den vanligste metoden i Saudi-Arabia, men noen henrettelser blir også utført ved skyting. Offentlige henrettelser finner vanligvis sted på torget i en by eller tettsted.

Dødsstraff i Saudi-Arabia utføres i strid med internasjonale menneskerettigheter og standarder.

For mer informasjon om bruken av dødsstraff i Saudi-Arabia, klikk her.


LES MER:

- For mer informasjon om Raif Badawi, og for å signere aksjonen, trykk her

- For å lese om aksjonen mot forfølgelsen av fredelige ytringer, trykk her

- Les mer om saken til Issa al-Hamid her