Share
Hege Newht Nouri holdt appell utenfor Den saudiske ambassaden 16. juni 2017. Foto: Amnesty International
Hege Newht Nouri holdt appell utenfor Den saudiske ambassaden 16. juni 2017. Foto: Amnesty International

5 år – 1825 dager – 2 629 743 minutter

Dette er appellen Hege Newth Nouri, generalsekretær i Norsk PEN, holdt under femårsmarkeringen for fengslingen av Raif Badawi.
Skrevet av: Cecilie Willetts
PUBLISERT: 20. juni 2017, KL. 10:19 -
SIST OPPDATERT: 20. juni 2017, KL. 15:11
5 år – 1825 dager – 2 629 743 minutter
har Raif Badawi sittet i fengsel for bloggen sin. For «å forsøke – i folkeopplysningens navn – å analysere den saudiarabiske liberalismen, den som skal rive ned ignoransens murer så glorien til religionens menn vil falme» som Raif Badawi skriver i sitt forord i boka si "1000 piskeslag", som ble gitt ut på norsk av Gyldendal i fjor.

Raif Badawi sier videre:
«Jeg som ville fokusere på at det var helt ok å ha ulike meninger og at man måtte respektere andres synspunkter. Jeg som ville snakke om kvinners, minoriteters og fattiges rettigheter i Saudi-Arabia.»
Det var før han ble fengslet for fem år siden.

I 2 629 743 minutter har Raif Badawi trukket pusten i stanken på en tjue kvadratmeter fengselscelle han deler med over tretti kriminelle: mordere, tyver, narkolangere og pedofile. Bare avbrutt av ett utendørsopphold: en bestialsk, grusom behandling med pisken, i all offentlighet, til spott og spe. De første 50 piskeslagene.

Raif Badawi sier om seg selv i forordet i boka:
«Den jeg ser i speilet, er en spinkel mann som på mirakuløst vis overlevde femti piskeslag mens han var omringet av en gruppe mennesker som gledet seg over å se smerten i ansiktet hans mens de ropte: Gud er størst! Allahu akbar! Jeg ser en mann som ble utsatt for alt dette på grunn av artiklene du nå skal lese.»

Hva er det så Raif Badawi har skrevet på bloggen sin som gjør at han fortjener ti års fengsel, tusen piskeslag og en klekkelig bot på 2,5 millioner norske kroner?

12. august 2010 skriver han om det muslimske religiøse lederskapet og angrepene på all nyskapende kreativitet i det saudiarabiske samfunnet:
«Om en fritenker kommer med nye ideer, blir han konfrontert med hundrevis av fatwaer fra et presteskap som kaller ham frafallen og advarer ham mot å bevege seg ut på farlig farvann. Så skjer det som jeg frykter mest; at de arabiske intellektuelle emigrerer i søken etter grønnere gress – langt unna prestestyret»»

I september 2011 publiserte Raif Badawi et dypt ironisk angrep mot det saudiske presteskapet etter at en tv-predikant hadde oppfordret til at astronomer skulle bli straffet fordi astronomene oppmuntret folk til å være skeptiske til sharia-loven.
Raif Badawi kommenterer:
«Når sant skal sies, har denne predikanten fått øynene våre opp for noe som kalles sharia-astronom. For en fantastisk tittel! I min ydmyke erfaring og etter å ha studert universet og planetene grundig, har jeg aldri før hørt noe lignende. Derfor vil jeg gjenre be NASA om å ta et skritt bort fra stjernekikkerne og benytte seg av våre sharia-astronomers skarpe syn – et syn som er langt skarpere enn de uklare teleskoplinsene til NASA! Kanskje NASA rett og slett burde sendt sine vitenskapsmenn hit for å studere ekte vitenskap. Så kan de gå i lære hos sharia-astronomene. Når vi først er i gang vil jeg råde all verdens vitenskapsmenn til å forlate kontorene, laboratoriene og universitetene sine og komme hit med det samme, så kan de lære alt det siste innen medisin, tekniske fag, kjemi, geologi, fysikk, kjernefysikk, oseanografi, farmasi, biologi og antropologi fra predikantene våre. Ja, for ikke å glemme astronomi, da. Våre predikanter, måtte Gud bevare dem, har bevist at de har det siste ordet i alt, og menneskeheten må se til å underlegge seg deres vilje – uten å nøle eller diskutere»-

For å ha skrevet dette har Raif Badawi sittet fengslet på tjue kvadratmeter sammen med tretti voldsforbrytere, overgripere og mordere i 5 år. Fordi han sa det han tenkte.

Friheten til borgerne i alle stater er avhengig av stemmer som tør å si det de tenker, og som tør å dele tankene med andre. Tanker, meninger og kunnskap som kommer fra en stemme og når ut til alle. Det er den eskalerende styrken i denne bevegelsen som skremmer tyranner. De vet at tanker ikke er frie før alle har rett til å dele dem. Derfor må tyranner stanse de enkelte stemmene. Derfor er det så viktig for alle som støtter den frie tanken og den frimodige ytringen å støtte den ene stemmen. Og stanse tyrannene.
Raif Badawi, vi støtter deg og alle de andre samvittighetsfangene i Saudiarabia.
FRI RAIF BADAWI! FIVE YEARS TOO MANY!

Utdragene fra boka "1000 piskeslag" er oversatt fra arabisk av Linda Kjosaas og Vibeke Koehler.

Hege Newth Nouri
Generalsekretær
Norsk PEN
Del saken
Andre Nyheter