Share
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Barn utsettes for unødvendig kirurgi

Barn som har variasjoner av kjønnskjennetegn må ikke opereres uten medisinsk grunnlag.
Skrevet av: Ina Strøm
PUBLISERT: 10. mai 2017, KL. 13:09 -
SIST OPPDATERT: 10. mai 2017, KL. 14:39
På verdensbasis er det like vanlig å bli født med variasjoner av kjønnskjennetegn som det er å ha rødt hår, men likevel blir små barn operert for å bli mer «normale». I en ny rapport First, do no harm viser Amnesty hvordan barn under 10 år i Tyskland og Danmark blir utsatt for irreversible inngrep uten at man vet om det er medisinsk nødvendig. Slike avgjørelser bør utsettes til barnet er i stand til å delta i en meningsfyllt diskusjon om sin egen kropp, og kan gi et informert samtykke.

Mangler kunnskap om skadelige senvirkninger

Rapporten viser hvordan mangel på informasjon og utdaterte kjønnsstereotypier gjør at foreldrene samtykker i at det utføres kirurgi på barnas kjønnsorgan, uten at dette er medisinsk begrunnet. Barna det er snakk om er intersex, det vil si at de er født med kjønnsvariasjoner som skiller seg fra det som typisk anses som «guttekropp» eller «jentekropp». Det brede intersex-begrepet brukes om mennesker med ulike variasjoner i kromosom-sammensetning, kjønnsorganer og reproduktive organer.

-Disse såkalte «normaliserende» prosedyrene gjennomføres uten at man vet om de kan ha skadelige senvirkninger på barna, sier Laura Carter. Hun er Amnestys rådgiver og etterforsker innen seksuell orientering og kjønnsidentitet.

- Vi snakker om irreversible inngrep i sensitivt vev som i hovedsak gjennomføres på grunn av vår stereotype forståelse av hvordan en jente eller gutt skal se ut. Spørsmålet er hvem operasjonen gagner. Vår rapport viser at slike operasjoner kan oppleves svært opprivende for den som utsettes.

Kjønnskjertler fjernes

Rapporten viser hvordan barn i Danmark og Tyskland opereres uten medisinsk begrunnelse. Det kan være operasjoner for å forminske klitoris, hvilket kan føre til nerveskader, arrdannelser og smerter. Noen små barn går gjennom en rekke operasjoner for å skape eller forstørre skjedeåpningen. Fjerning av kjønnskjertlene (eggstokker eller testikler) kan ikke gjøres om, og gjør personen avhengig av livslang hormonbehandling.

I noen tilfeller er operasjoner nødvendig for å beskytte barnas liv og helse, men ikke alltid.
Selv om mange foreldre samtykker i gjennomføringen av operasjoner i beste mening, har Amnesty snakket med flere intersex-personer som skulle ønske de ikke ble operert som barn, og som opplever senskader og traumer i etterkant. Mange vokser opp uten å vite at de har gjennomgått slike operasjoner, og får heller ikke tilgang til medisinsk dokumentasjon i etterkant.

Redd Barna, Fri og Skeiv Ungdom kritiserte norske myndigheters praksis i et innlegg tidligere i år. Medisinske eksperter skrev i etterkant at hvert individ må møtes med kunnskap og empati.

Kritisert av FN

Operasjoner som ikke er nødvendig fra et medisinsk perspektiv, bryter med barnas rett til best mulig helse, og barnas rett til privatliv. Menneskerettighetsbruddene disse barna utsettes for har blitt kritisert av FN. De har gjentatte ganger uttalt at medisinsk unødvendige inngrep på intersex-barn er en skadelig praksis som bryter barnets rettigheter.

Amnesty International krever at lovgivende myndigheter og medisinsk personell i Danmark og Tyskland sørger for at ingen barn blir utsatt for unødvendig, irreversibel behandling. Avgjørelser bør utsettes til barnet kan delta meningsfullt i diskusjonen rundt sin egen kropp. Medisinsk personell må få opplæring i kjønns- og kroppsmangfold, og myndigheter må motvirke stereotype oppfatninger om kjønn. Danmark og Tyskland må gi kompensasjon til personer som har opplevd brutt på rettigheter ved unødvendige medisinske inngrep.
Del saken
Andre Nyheter