Dødsstraffbulletin nr 3 – mai 2017

Tallene fra Amnesty Internationals dødsstraffrapport 2016 viser at det var færre henrettelser i 2016 enn året før.
Publisert: 31. Mai 2017, kl. 12:36 | Sist oppdatert: 29. jun 2017, kl. 10:52
Minst 1032 mennesker ble henrettet i 2016. I 2015 var tallet 1634. Her er ikke Kina regnet med. I dette landet betraktes alle opplysninger om dødsstraff som en statshemmelighet. Det ser ut til at flere tusen blir henrettet i Kina hvert år. 

 

Iran, Saudi Arabia, Irak og Pakistan 

Bortsett fra Kina sto disse landene for 87% av henrettelsene Amnesty registrerte i 2016. 

Iran: minst 892. Saudi Arabia: minst 154. Irak: minst 88. Pakistan: minst 87. 

Det er påfallende at det er Asia og Midtøsten som var ansvarlig for de aller fleste henrettelser i 2016. I Sør-Amerika og Nord-Amerika var det bare USA som henrettet noen. Det var 20 i 2016, det laveste tall siden 1991. I Europa var det bare Hviterussland som henrettet fanger, fire i 2016. 

I Afrika var det også relativt få henrettelser. Unntaket er Egypt der det var minst 44. 

  
Situasjonen i hele verden 

Det er nå 141 land som har avskaffet dødsstraff enten i lovverket eller i praksis. Det siste betyr at de ikke har henrettet noen på mer enn 10 år. 57 land praktiserer fremdeles dødsstraff, men det var bare 23 land som henrettet noen i 2016. Benin og Nauru avskaffet dødsstraffen i 2016. Guinea kvittet seg med denne straffen for ordinære forbrytelser, men dødsstraffen ble beholdt i den militære straffelov som en mulig straff for desertering eller forræderi. 

Delstaten Delaware i USA avskaffet også dødsstraffen i 2016. Amnestys rapport «Death Sentences and Executions 2016» er tilgjengelig her


Iran 

Organisasjonen Iran Human Rights kom 7.mars 2017 med sin rapport om bruken av dødsstraff i Iran 2016. Mange hundre fanger ble henrettet, minst fem av dem var dømt for handlinger de hadde begått som ungdommer. 

Over halvparten av de henrettede var dømt ved revolusjonsdomstoler. Rettssakene der varer ofte i mindre enn 15 minutter. De tiltalte får ikke selvvalgt forsvarer. Dommene bygger ofte på tilståelser fremkommet etter tortur. Hele rapporten kan leses på hjemmesiden til Iran Human Rights

I mars rapporterte Iran Human Rights også om tre personer som var dømt til døden utelukkende for sine meninger eller sin tro. Sina Dehghan og Mohammad Nouri ble dødsdømt for å ha delt innholdet på en app som heter Line. 

Domstolen mente at Line inneholder ting som var i strid med islam. Marjan Dawari ble dømt til døden blant annet for å være medlem av en religiøs bevegelse som heter Eckankar. Dette betraktes som apostase, altså frafall fra den rette religion. 

(Kilde: Iran Human Rights 29.03.2017) 

[Iran: Medieval-like death sentences for expression of Opinion]  



Jordan 

I mars 2017 henrettet Jordan hele 15 fanger på en og samme dag. I nyere tid har det aldri hendt at så mange fanger er blitt hengt på én dag. 

Jordan hadde ingen henrettelser i tidsrommet 2006 til 2014. Det er nå 94 dødsdømte i Jordan. 

(Kilde: Reuters, Ap, 04/03/2017 og Hands off Cain. Lenke: http://www.reuters.com/article/us-jordan-execution-idUSKBN16B06C) 

 
Filippinene 

Filippinene avskaffet dødsstraffen i 2006, men det er nå fare for at denne straffen kan bli gjeninnført. 

President Duterte kom til makten i juni 2016. Han lovet da en kamp mot narkotika. «De som selger eller bruker narkotika, bør drepes», sa han. Deretter fulgte et stort antall drap av angivelige narkotikaforbrytere. Drapene ble utført av politi eller private grupperinger. Det ser ut til at flere enn 8 000 mennesker er blitt drept på denne måten. 

Duterte har fremmet forslag om å gjeninnføre dødsstraffen. Forslaget er behandlet i Representantenes hus og fikk stor tilslutning.  216 stemte for, 54 stemte imot og 1 var avholdende. Forslaget går nå til Senatet. 

(Kilde: Amnesty International, 7. mars 2017


USA 

Arizona 

Mange delstater i USA har hatt store problemer med å skaffe legemidler som kan brukes i giftsprøyten ved henrettelser. Grunnen er at både innenlandske og utenlandske legemiddelfirmaer har nektet å selge slike midler til amerikanske fengsler. 

Arizona har funnet en original vri. De oppfordrer forsvarsadvokater til å fremskaffe de nødvendige legemidlene. Advokater sier at dette er fullstendig latterlig. For det første kan en privatperson ikke på lovlig vis få kjøpt slike midler. For det andre er det dypt uetisk om en forsvarsadvokat bidrar til at hans egen klient skal bli henrettet. 

(Kilde: The Guardian, 15/02/2017 og Hands off Cain. Lenke: https://www.theguardian.com/us-news/2017/feb/15/arizona-death-penalty-bring-your-own-lethal-injection-drugs) 

Arkansas  

Guvernøren i Arkansas, Asa Hutchinson, hadde skrevet under på åtte henrettelsesordrer. Alle disse henrettelsene skulle etter planen skje i april 2017. Hvis alle hadde blitt gjennomført, ville det ha vært første gang siden 1997 at en delstat henrettet åtte fanger i en måned. Texas gjennomførte åtte henrettelser både i mai og juni det året. Siden henrettelser ble gjenopptatt i 1977 i USA, har ingen andre delstater henrettet så mange i en og samme måned. 

Arkansas har hatt problemer med å skaffe legemidler til bruk ved henrettelser. De hadde tilgjengelig bare åtte doser av midazolam. Utløpstiden for disse dosene var nettopp i slutten av april 

Noen dager før de planlagte henrettelsesdatoene ble fire av henrettelsene utsatt gjennom rettskjennelser. Ledell Lee, Jack Jones, Marcel Williams og Kenneth Williams ble dessverre henrettet.  

Da Kenneth Williams ble henrettet var det åpenbart at han led under smerter. Vitnene kunne høre at han hostet, og  se at han beveget seg fra side til side og hadde krampetrekninger. Forsvarerne har krevd at han obduseres for å finne ut hva som gikk galt. 

(Kilde: Death Penalty Information Center