Dødsstraffbulletin nr. 4-2016

En domstol i Pakistan har dømt to brødre til døden for æresdrap. Vanligvis blir ikke slike drap straffet i det hele tatt.
 
Publisert: 6. jun 2016, kl. 14:17 | Sist oppdatert: 6. jun 2016, kl. 14:18
Amnesty Internationals dødsstraffrapport for 2015
Amnesty International offentliggjorde sin årlige dødsstraffrapport 6. april 2016: http://www.amnesty.no/aktuelt/høyeste-antall-henrettelser-på-over-25-år

Her er et konsentrat av rapporten:
  • I 2015 ble det en dramatisk økning av henrettelser i verden. Amnesty registrerte 1 634 henrettelser i 2015 mot 1 061 året før. Det er en stigning på mer enn 50%. Det er det høyeste tall som Amnesty har registrert på 25 år.
  • Økningen skyldes at Iran, Pakistan og Saudi Arabia har tatt livet av langt flere enn tidligere.
Det er her ikke tatt hensyn til henrettelser som har skjedd i Kina. I dette landet blir opplysninger om dødsstraff betraktet som en statshemmelighet. Amnesty tror at det hvert år blir henrettet mange tusen i Kina, men det er ting som tyder på at antallet er synkende. Tidligere kunne nemlig en person dømmes til døden i en eneste rettssak. Nå kan saken ankes til en høyere rett og dessuten skal høyesterett vurdere hver enkelt dødsdom.
  • Antall land som henrettet noen, har også steget fra 22 i 2014 til 25 i 2015. Minst seks land som ikke henrettet noen i 2014, gjorde det i 2015.
  • Pakistan hadde i flere år unnlatt å henrette noen, men etter terrorangrepet mot Peshawar i desember 2014, begynte landet å henge dødsdømte fanger. Minst 320 fanger ble henrettet i 2015. Dette er det høyeste tall som Amnesty noen gang har registrert i Pakistan.
  • Henrettelser i Iran økte fra minst 743 i 2014 til mer enn 977 i 2015. De fleste ble hengt på grunn av transport eller salg av narkotika.
  • Også i Saudi Arabia var det en markert økning av henrettelser. Det var minst 90 i 2014 og deretter over 158 i 2015. Det er det høyeste registrerte tall siden 1995.
  • Disse tre landene, Iran, Pakistan og Saudi Arabia utførte nesten 90% av alle henrettelser registrert av Amnesty i 2015. Her ser vi bort fra Kina.
  • Amnesty registrerte også et øket antall henrettelser i Egypt (økning på 47%)og Somalia (økning på 79%)
  • De fem land som henrettet flest var Kina, Iran, Pakistan, Saudi Arabia og USA, i den rekkefølgen.
Mange stater slik som Kina, Iran og Saudi Arabia, fortsetter å dømme folk til døden for forbrytelser som slett ikke kan kalles "de mest alvorlige". Det gjelder dødsdommer for salg og transport av narkotika, korrupsjon, utroskap og blasfemi. I internasjonale avtaler kreves det at dødsdommer bare kan brukes for de mest alvorlige forbrytelser.
  • Selv om det var enkelte tilbakeslag i 2015, så beveger verden seg i retning av å avskaffe dødsstraffen. Enkelte fremskritt i fjor gir håp. De viser at land som fortsetter å bruke dødsstraff, blir en mindre og mindre minoritet.
  • Fire land avskaffet dødsstraffen fullstendig i 2015: Fiji, Madagaskar, Republikken Kongo og Surinam.
  • Mongolia har vedtatt en ny straffelov som ikke inneholder dødsstraff som en mulig straff. Loven vil tre i kraft i september 2016.
For første gang i historien har et flertall av verdens land -102- avskaffet dødsstraffen både i fredstid og krigstid.140 land har avskaffet denne straffen enten i lovverket eller i praksis. Det siste betyr at de ikke har henrettet noen på minst 10 år.

Generalsekretæren i Amnesty International, Salil Shetty uttaler: " 2015 var det ekstreme året. Vi registrerte opprørende hendelser, men også en utvikling som gir håp. Fire land avskaffet dødsstraffen helt og holdent, Det har medført at flertallet av verdens land nå har bannlyst denne skrekkelige straffen. Selv om vi har opplevd kortvarige tilbakeslag, er den langsiktige trenden klar. Land som fremdeles henretter, bør innse at de er på gal vei. De må avskaffe denne ytterst grusomme og umenneskelige straffen".

India
I tidsrommet 2004-14 ble 1 398 mennesker dømt til døden i India, men bare 3 ble henrettet. Dette ble sagt i parlamentet av justisminister Haribhai Parathibhai Chaudhary som svar på et skriftlig spørsmål. Han sa også at Lovkommisjonen i India hadde anbefalt at dødsstraffen ble avskaffet for alle forbrytelser unntatt slike som hadde med terrorisme å gjøre. Denne anbefalingen var nå ute til høring.
(Kilde: PTI, 08/03/2016 og Hands off Cain)

Kenya
I Kenya er det obligatorisk dødsstraff for visse typer drap. Dette har ført til at det nå er mer enn 6 000 dødsdømte fanger i landet. Den øverste leder av påtalemyndighetene, Keriako Tobiko, har uttalt at straffeloven bør endres slik at dommerne ikke er bundet til å idømme dødsstraff. Dommerne bør kunne bestemme hvilken straff som er passende.
(Kilde: The Nation, 03/03/2016 og Hands off Cain)

Nigeria
Fengselsmyndighetene oppgir at det nå er 1 639 dødsdømte fanger i Nigeria. En av grunnene til dette høye tallet er at guvernørene har vært tilbakeholdne med å underskrive henrettelsesordrer. Det var fire henrettelser i 2013, ellers har det ikke vært noen hengninger siden 2007.
Men den viktigste grunnen er at militærdomstoler har dømt så mange soldater døden for mytteri.
I 2014 var det 659 slike dommer. Det var mange motvillige soldater da hæren kjempet mot Boko Haram-terrorister i den nordlige delen av Nigeria.
(Kilde: The New Telegraph, 28/02/2016 og Hands off Cain)

Pakistan
En domstol i Pakistan har dømt to brødre til døden for æresdrap. De hadde drept sin søster Saba og hennes mann Shafiq. Denne dommen kom bare noen få dager etter at det var vedtatt en lov om beskyttelse av kvinner.

Saba og Shafiq giftet seg i 2009 og flyttet deretter til et annet sted. Noen få måneder senere ble de innbudt av brødrene til middag og ble så skutt og drept.

Menneskerettighetskommisjonen i Pakistan hevder at mer enn 500 kvinner og menn ble utsatt for æresdrap i 2015. Mange grunner er angitt: utroskap, sex før ekteskap, krav om skilsmisse eller det å ha vært offer for seksuelt overgrep.

Det er oppsiktsvekkende at noen blir dømt til døden for æresdrap. Vanligvis blir slike drap ikke straffet i det hele tatt.
(Kilde: en.dailypakistan.com.pk, 29/02/2016 og Hands off Cain)

Paven

Pave Francis holdt nylig en tale ved en internasjonal konferanse med tittelen En verden uten dødsstraff. Konferansen var arrangert av Sant´Egidio, en italiensk organisasjon som blant annet arbeider mot dødsstraff.

Paven kom med en sterk oppfordring om at alle land burde avskaffe dødsstraffen.
" Budet Du skal ikke drepe, har absolutt verdi og gjelder både uskyldige og skyldige. Selv den kriminelle har rett til liv, en gave fra Gud "
(Kilde: Death Penalty Information Center 22.2.2016)

USA

Den føderale høyesterett
Et medlem i den føderale høyesterett, Antonin Scalia, døde nylig 79 år gammel. Han tilhørte den konservative fløyen I høyesterett, og var en glødende tilhenger av dødsstraffen. Da høyesterett i 2002 vedtok at psykisk utviklingshemmede ikke kunne dømmes til døden, stemte Scalia i mot dette. Han var også motstander da høyesterett i 2005 vedtok at mindreårige ikke kunne få dødsstraff.

Han har konsekvent stemt for dødsstraff i alle slike saker som har vært fremmet i høyesterett. Han var for eksempel en del av majoriteten da høyesterett med 5 mot 4 stemmer vedtok at en person kunne dømmes til døden selv om han ikke hadde drept noen, men bare vært delaktig.

Det knyttes stor spenning til hvem som skal etterfølge Scalia. President Obama vil trolig prøve å få utnevnt en mer moderat person. Men en slik utnevnelse skal godkjennes av Senatet, og der har republikanerne flertall.
(Kilde: Death Penalty Information Center, 15.02.2016)