Dødsstraffbulletin nr 5-2016

Giftsprøyte i USA. Den store legemiddelkjeden Pfizer uttaler: «Våre legemidler skal brukes til å forbedre eller redde liv, ikke til å ta liv»
Publisert: 29. aug 2016, kl. 15:04 | Sist oppdatert: 29. aug 2016, kl. 15:05
Feilaktige dødsdommer
Siden 1973 er 156 dødsdømte fanger i USA blitt løslatt fra dødscelle fordi dommen var feilaktig.
De hadde gjennomsnittlig sittet 11,3 år i dødscelle.
Det kan være mange grunner til slike gale dommer: løgnaktige eller usikre vitneutsagn, udyktige forsvarere, feilaktig politietterforskning,tilståelse etter press osv.


(Kilde: Death Penalty Information Center, Agence France-Presse, April 30, 2016 og Hands off Cain.)

Canada
En nylig gallup i Canada viste at 58% støttet bruken av dødsstraff. Dette var litt overraskende. Landet har ikke henrettet noen siden 1962.Dødsstraffen for ordinære forbtytelser ble avskaffet i 1976. Etter det tidspunktet har drapsraten i landet sunket markert. Det var altså ikke slik at det ble flere drap etter at dødsstraffen ble avskaffet.
(Kilde: Huffington Post Canada, 10/07/2016, Hands off Cain og Wikipedia)

Gaza
Hamas som styrer i Gaza, har henrettet tre palestinere. To ble skutt av eksekusjonspelotong, og den tredje ble hengt. Alle var dømt for drap.
Fatah som styrer på Vestbredden har sterkt fordømt disse henrettelsene. Etter palestinske lover skal eventuelle henrettelsesordrer godkjennes av presidenten, Mahmood Abbas. Han har ikke underskrevet en eneste henrettelsesordre etter 2006.
Disse henrettelsene i Gaza kan føre til ytterligere splittelse mellom Hamas og Fatah.
(Kilde: jpost.com, 31/05/2016; Palestinian Center for Human Rights, 31/05/2016 og Hands off Cain)

Guinea
Parlamentet i Guinea har vedtatt en ny straffelov der dødsstraff ikke er nevnt. Lovforslaget går nå til presidenten.

Det sitter minst 34 fanger på dødscelle i Guinea. Den siste henrettelsen i landet skjedde i 2001.
Det er nå 19 stater i Afrtika som har avskaffet dødsstraffen.
(Kilde: Amnesty Internationals internasjonale sekretariat 5. 07.2016.)

Irak
I begynnelsen av juli 2016 var det et terroristangrep i Bagdad som krevde minst 213 menneskeliv. Bare noen dager etter ble fem fanger hengt. Regjeringen uttalte at dette var et svar på terrorhandlingen, og varslet at flere henrettelser ville komme. For tiden sitter det ca 3 000 fanger på dødscelle i Irak.
(Kilde: Amnesty Internationals internasjonale sekretariat 5. 07.2016)

Iran
Fem aktivister for kurdiske rettigheter ble nylig hengt under påsyn av flere hundre mennesker.Familiemedlemmer ble tvunget til å se på.

Dara Natiq, medlem av Det kurdiske demokratiske parti, uttalte:
”Ofrene var menneskerettighetsaktivister som dokumenterte overgrep mot sivile i den kurdiske byen Urmia foretatt av iranske sikkerhetsstyrker. Ved å henrette disse aktivistene, prøver iranske myndigheter å hindre rapportering av brudd på menneskerettighetene”.
(Kilde: ARA News og Hands off Cain, 21/05/2016)

Filippinene
Den nyvalgte presidenten,Rodrigo Duterte, har sagt at han vil gjeninnføre dødsstraffen.
Filippinene henrettet sju fanger med giftsprøyte i 1999 og 2000. Dødsstraffen ble avskaffet i 2006, blant annet etter påtrykk fra den katolske kirke.

Presidenten vil overfor parlamentet foreslå dødsstraff som en mulig straff blant annet for drap, voldtekt, salg av narkotika, ran og kidnapping for løsepenger. Det er håp om at parlamentet vil avvise et slikt forslag.
(Kilde: AFP, 17/05/2016 og Hands off Cain)

Kina
Myndighetene i Kina sier at de har redusert bruken av dødsstraff siden 2012. Rettssakene i ankedomstolene har etter det vært åpne. Dessuten blir dødsstraffsakene sjekket mer grundig.
Antall forbrytelser som kan føre til dødsstraff, ble i fjor redusert fra 55 til 46.
For eksempel kan smugling av våpen, falskmynteri og hallikvirksomhet ikke lenger bli straffet med døden.
(Kilde: hongkongfp.com, 16/06/2016 og Hands off Cain)

Kongo
I slutten av juni 2016 ble det avholdt World Congress Against the Death Penalty i Oslo. Kongos visejustisminister,Christophe Mbozo Pwanga, sa der at Kongo neste gang i FN ville stemme for et verdensomspennende moratorium på henrettelser. Dette er et positivt tegn. Kanskje vil Kongo etterhvert avskaffe dødsstraffen. Landet har ikke henrettet noen siden 2003.

Nauru
Nauru avskaffet dødsstraffen for alle forbrytelser i mai 2016.Nauru er en liten øystat i Stillehavet,
11 500 innbyggere og flateinnhold på 21 km2. Nauru har ikke henrettet noen siden landet ble selvstendig i 1968.
(Kilde: Amnesty International 21.06.2016)

Nigeria
Guvernør Ibikunle Amosun i delstaten Ogun har omgjort fire dødsdommer til livsvarig fengsel.
Samtidig ble 17 fanger benådet og deretter løslatt. Alt dette ble gjort for å markere Demokratiets dag i Nigeria.
(Kilde: dailypost.ng, 09/06/2016 og Hands off Cain)

Sri Lanka

President Maithripala Sirisena har omgjort 83 dødsdommeer til fengselsstraff.

Domstolene i landet dømmer folk til døden for drap, voldtekt og salg av narkotika, men landet har ikke henrettet noen siden 1976.

I fjor stemte Sri Lanka for en FN-resolusjon som anbefalte et moratorium på henrettelser i hele verden.
(Kilde: ColomboPage News Desk, 25/04/2016 og Hands off Cain)

USA

Giftsprøyte
Den store legemiddelkjeden Pfizer har kunngjort at de ikke vil levere til fengsler noen legemidler som kan anvendes i en henrettelse. Pfizer uttaler:“Våre legemidler skal brukes til å forbedre eller redde liv, ikke til å ta liv”.

Flere enn 20 amerikanske og europeiske legemiddelfirmaer har tidligere sagt tilsvarende ting og har prøvd å hindre at deres preparater blir brukt i en giftsprøyte.

Det har blitt stadig mer vanskelig for delstatene i USA å skaffe de vanlige midlene til giftsprøyten. De har reagert på ulikt vis når det gjelder dette. For eksempel Arizona, Louisiana, Ohio og Oklahoma har utsatt planlagte henrettelser. Noen delstater har innført elektrisk stol, gasskammer eller eksekusjonspelotong som henrettelsesmetoder hvis det ikke var mulig å bruke giftsprøyte. Andre har prøvd å benytte andre legemidler enn de som vanligvis blir brukt. Dette har flere ganger ført til forferdelige henrettelser som kunne vare opp til 45 minutter. Enkelte delstater har prøvd å kjøpe legemidler via stråmenn slik at det ble skjult hvem som skulle bruke disse midlene.

Problemene med å anvende giftsprøyte har bidratt til at det ble bare 28 henrettelser i USA i 2015.
I 1999 ble hele 98 fanger henrettet.
(Kilde:Death Penalty Information Center, New York Times13/05/2016)

Henrettelser i USA hittil i år
I 2015 var det 28 henrettelser i USA. Man må helt tilbake til 1991 for å finne et lavere tall. Det ser ut til å bli få henrettelser også i 2016. Til og med juli 2016 har 15 fanger fått giftsprøyten, 6 i Texas,
6 i Georgia og 1 i hver av statene Alabama, Florida og Missouri.

23 planlagte henrettelser er blitt utsatt med ulike begrunnelser.
(Kilde: Death Penalty Information Center juli 2016)

Hvor i USA er risikoen størst for å bli dømt til døden?
I 18 delstater kan man ikke bli dømt til døden, i hvert fall ikke av delstatlige domstoler. I 32 delstater kan det idømmes dødsstraff, men her er risikoen størst i enkelte fylker (counties).

Harvard Law School har nylig kommet med rapporten: "America's Top Five Deadliest Prosecutors: How Overzealous Personalities Drive the Death Penalty. (De fem dødeligste aktorer i USA: Hvordan overivrige personer driver fram dødsstraffen)
Det vises her at fem aktorer står bak 440 dødsdommer. Dette tilsvarer 15% av alle dødsdømte i USA.
Hver gang en slik aktor har sluttet, har også antall nye dødsdommer gått markert tilbake.
(Kilde: Death Penalty Information Center 30. Juni 2016)

California
Det skal bli en folkeavstemning om dødsstraff i California i november 2016 samtidig med presidentvalget. Det er to saker som folket skal avgjøre. Først er det et forslag om å begrense ankemulighetene slik at det går kortere tid mellom domfellelse og henrettelse.
Det andre forslaget går ut på å avskaffe dødsstraffen. En eventuell ny lov her vil få tilbakevirkende kraft slik at de som allerede er dødsdømt, vil få omgjort sin dom til livsvarig fengsel.

Det er 743 fanger som sitter på dødscelle i California. Ingen andre delstater i USA har så mange dødsdømte. Det har ikke vært noen henrettelser i California de siste 10 årene.

Det var en folkeavstemning i 2012 om å avskaffe dødsstraffen i California. Den gangen var det 48% som stemte for dette, men 52% stemte i mot. Kanskje vi kan håpe på et bedre resultat denne gangen?
(Kilde: Source: DPIC, 19/06/2016 og Hands off Cain)

Bernie Sanders

Bernie Sanders konkurrerte med Hillary Clinton om å bli den demokratiske presidentkandidaten i USA.
Han er en erklært motstander av dødsstraff. Han har uttalt:"Dødsstraff er ikke i samsvar med amerikanske moralske verdier. Denne straffen avskrekker heller ikke forbrytere".
(Kilde: Huffington Post, 24/05/2016 og Hands off Cain)

Vår kommentar:
Det er meget sjelden at mulige presidentkandidater i USA sier noe slikt. Michael Dukakis gjorde det. Han var demokratenes presidentkandidat i 1988. Han ble slått ettertrykkelig av republikaneren Georg H. W. Bush. Enkelte hevdet at Dukakis` syn på dødsstraff, bidro sterkt til at han tapte så klart.

Georgia

Timothy Foster

Den føderale høyesterett har opphevet dødsdommen mot Timothy Foster. Stemmetallene var 7-1. Grunnen er at påtalemyndighetene i Georgia urettmessig utelukket svarte jurymedlemmer i rettssaken.
Foster vil nå få en ny rettssak. Han er svart og ble dømt til døden i 1987 av en jury som besto av bare hvite medlemmer.

Senere kom det for en dag lister som påtalemyndighetene hadde brukt da jurymedlemmene skulle utpekes. Der var det tydelig avmerket hvem som var svarte. Rase ble ikke brukt som begrunnelse ved utelukkelse. En svart kvinne ble utestengt fordi hun var skilt og dessuten bare var 22 år. Blant de hvite jurymedlemmene var det tre som var skilt, og flere som var i 20-årene.
(Kilde: Death Penalty Information Center 23. Mai 2016)

Connecticut
Connecticut avskaffet dødsstraffen i 2012. Loven ble ikke gitt tilbakevirkende kraft. Dette førte til at de 11 som satt på dødscelle, fremdeles var dødsdømt. Nå har høyesterett i delstaten omgjort disse dødsdommene til livsvarig fengsel uten mulighet til prøveløslatelse.

Siden 2004 har fem delstater i USA avskaffet dødsstraffen: New York (2004), New Jersey (2007), New Mexico (2009), Illinois (2011) og Connecticut (2012). Fire av disse delstatene har nå ingen dødsdømte, men i New Mexico sitter det to fanger på dødscelle.
(Kilde: Death Penalty Information Center 27.mai 2016)

Texas

Kerry Cook var dømt til døden, men han var uskyldig.Han hadde sittet 22 år på dødscelle da han slapp fri i 1999. Senere har han vært aktiv i arbeidet mot dødsstraff. Han var gjest hos Amnesty International Norge i 2009, og deltok da i flere arrangementer. Blant annet ble han intervjuet av Fredrik Skavlan.

Kerry Cook ble i 1977 dømt til døden for drapet på Linda Jo Edwards. Det fantes ingen håndfaste bevis. Han ble dømt på grunnlag av falske vitneutsagn blant annet fra en medfange som påsto at Kerry hadde tilstått drapet. Det kom senere fram at påtalemyndighetene hadde en avtale med denne fangen og hadde gitt ham visse fordeler.

Kerry Cook var gjennom flere rettssaker. En gang klarte ikke juryen å bli enige om en kjennelse. En annen gang ble dødsdommen opphevet av en ankedomstol. Påtalemyndighetene innså trolig at de hadde en dårlig sak. I 1999 kom de med et forslag om at Kerry kunne slippe fri hvis han «lot være å bestride dommen». Kerry var redd for å bli dømt til døden enda en gang og godtok dette.

Påtalemyndighetene fastslo da at Kerry ikke hadde sittet urettmessig i fengsel, og at han derfor ikke hadde krav på erstatning.

Kerry Cook har hele tiden hevdet at han var uskyldig dømt. Han skal nå få en ny rettssak der han håper å bli fullstendig frikjent. I så fall vil han også ha mulighet til å få erstatning.
(Kilde: Death Penalty Information Center 7.06.2016 og Kerry Cooks bok:”Chasing Justice”)