En tøff kamp for kvinners rettigheter

Kvinner er svært utsatte for diskriminering i Peru. Det å bestemme over egen kropp er langt fra en selvfølge.
Publisert: 22. jun 2015, kl. 11:59 | Sist oppdatert: 16. okt 2015, kl. 14:01
I Peru er forekomsten av vold mot kvinner blant de høyeste i Latin-Amerika. I 2012 sa hele 37 prosent av landets kvinner at de hadde blitt utsatt for fysisk eller psykisk vold. Av disse var det kun fire av ti som sa de hadde anmeldt hendelsene. FN har uttrykt stor bekymring for kvinners situasjon i landet, og beskriver diskrimnineringen og volden som gjennomgripende i alle deler av samfunnet.

Ble ikke tatt på alvor

Jusstudenten og Amnesty-aktivisten Yilda (20) har selv kjent dette på kroppen. Hun opplevde i tillegg noe som også er vanlig: Å ikke bli tatt på alvor av politiet. Det skjedde da hun forsøkte å rapportere om en ekskjæreste som hadde forfulgt henne i flere måneder, og som gjorde at hun hver dag var engstelig for hva han kunne komme til å finne på.

- De brydde seg ikke om saken, forteller Yilda. For at påtalemyndighetene skal bry seg, må det være snakk om svært grov vold, og i hvert fall ikke «bare» psykisk terror, sier Yilda.

- Det er ikke rettferdig. Jeg er redd for ham, legger hun til.

Dominerende macho-kultur

Vold mot kvinner er sett på som normalt, forteller kommunikasjonsstudenten og Amnesty-aktivisten Cristina (20). Hun forklarer at Peru er et svært mannssjåvinistisk samfunn.

- Det er vanlig at gutten er den dominerende i forholdet, sier Cristina. Hun beskriver situasjonen for seksuelle og reproduktive rettigheter som «helt forferdelig».

- I Peru, når en kvinne blir slått, så er det hun som har skylda. Det er veldig vanskelig å forlate mannen, fordi hun har ofte ingen andre, sier Yilda. Cristina legger til at «alle» vet om eksempler på voldelige forhold.

- Flere menn torturerer sine kvinner. Det er på tide at kvinner innser at de er like mye verdt som menn, sier Cristina.

Abort er forbudt

I Peru er abort forbudt, unntatt i tilfeller hvor det er fare for mors liv. Nylig stemte kongressen i landet nei til et lovforslag om å tillate abort hvis kvinnen eller jenta hadde blitt voldtatt.

-Men selv om diskusjonen i kongressen ble avsluttet, så er det bra at man i det minste snakket om temaet, sier Ricardo del Rosario som jobber ved Amnestys kontor i Peru. Han forteller at det i seg selv er en liten seier i et svært konservativt land.

- Mange konservative ledere forhindrer at temaet blir snakket om. Kirken er veldig sterk i Peru, og den kan mobilisere en halv million mennesker på kort tid. Det skyver all diskusjon til side, sier Ricardo.

Verre for fattige kvinner

Situasjonen for fattige kvinner er særlig prekær. De har ofte ikke tilgang til skikkelig helsetjenester og seksualundervisning, og mange er ikke klar over de rettighetene de faktisk har. Med tom lommebok har man minimalt med muligheter i en vanskelig livsituasjon.

For selv om abort er forbudt, så er det likevel mulig for kvinner å ta abort i Peru – hvis man har penger. Da kan man få tilgang til sikker abort på private klinikker.

- Alt kommer an på hvor man er på den sosiale rangstigen. Mange har ingen informasjon og ingen kultur for å for eksempel bruke prevensjon. Ifølge loven er den seksuelle lavalderen 14 år, men i usentrale strøk kan det i praksis være 12-13 år. Det er vanlig å debutere seksuelt når man er 13-14 år, sier Cristina.

Både Cristina og Yilda er klare på at utdanning er essensielt for å skape endring. Gjennom kunnskap kan man selv bli i stand til å forsvare sine rettigheter og styrke andre kvinners kamp for rettferdighet.

- Det er viktig å jobbe med ungdommer og barn, for å utdanne dem. Det kan være vanskelig å forandre tankesettet til en voksen, sier Cristina.

Les mer om årets Operasjon Dagsverk her!

AMNESTY HAR FÅTT OD:
  • Gjennom Amnestys Operasjon Dagsverk-prosjekt vil ungdom i Argentina, Chile og Peru få lære om hvilke rettigheter de har knyttet til egen kropp og seksualitet, slik at de skal kunne ta gode valg.
  • Årets OD-dag er torsdag 29. oktober.
  • Les mer om Amnesty og årets Operasjon Dagsverk her