Share
AI. Aktivister i paneldebatt "Arab uprisings, one year later". Fra venstre: Ordstyrer Philippa Thomas, Maryam al-Khawaja/Bahrain, Amir Ahmad Nasr/Sudan, Ghazi Gheblawi/Libya, Lina Ben Mhenni/Tunisia Ahmed Benchemsi/Morocco
AI. Aktivister i paneldebatt "Arab uprisings, one year later". Fra venstre: Ordstyrer Philippa Thomas, Maryam al-Khawaja/Bahrain, Amir Ahmad Nasr/Sudan, Ghazi Gheblawi/Libya, Lina Ben Mhenni/Tunisia Ahmed Benchemsi/Morocco

OFF: Aktivisme på agendaen!

Aktivister fra hele verden er denne uken samlet i hovedstaden. Amnesty gir deg her en smakebit på hva som skjer på Oslo Freedom Forum. 
Skrevet av: Patricia Gines og Anja Naper
PUBLISERT: 8. mai 2012, KL. 22:39 -
SIST OPPDATERT: 9. mai 2012, KL. 13:25
Det er fjerde året Oslo Freedom Forum arrangeres i hovedstaden og her er menneskerettigheter øverst på dagsorden. 
 
Temaer som moderne slaveri, undertrykkende regimer som aldri eller sjeldent blir omtalt og den arabiske oppstandelsen – ett år etter, er grundig belyst. 
 
Stemmene fra innsiden

Deltagere i dagens paneldebatt var aktivister og berørte fra Den arabiske våren. Mennekserettsforkjemperne beskriver hvordan endringene er prosesser som nå har sett begynnelsen på må få tid til å utfolde seg.

Ghazi Gheblawi/Libya er enig med Ahmed Benchemsi/Morocco om at det ikke er nok å se til frie valg, hele befolkninger må være med på prosessen og dette tar tid. 
 
Det tar generasjoner å endre frykt og ukultur som korrupsjon og undertrykkelseNaomi Natale er en av flere aktivister som har fått taletid under Oslo Freedom Forum. 
 
Kunstneren bruker foto og skulptur for å nå ut med sitt budskap for at millioner av drepte ofre fra konfliktene i Sudan, Kongo og Burma skal bli synliggjort.
 
- Jeg har alltid hatt et sterkt behov for å fortelle om det jeg syns er urettferdig. Jeg gripes gjerne av en historie jeg leser i avisen eller i bøker, og ser den så for meg visuelt, sier Natale til Amnesty i Norge. 

Slik oppsto prosjektet One Million Bones, som går ut å samle mennesker fra ulike samfunn for å lage bein. Siden legger de dem ut på viktige plasser eller veier. Målet er å samle en million bein, som skal ende opp på en utstilling på Washington D.C. 

- Når man lager noe med sine egne hender, endrer det måten å forholde seg til ting på. Det oppstår noe helt spesielt når man kobler mennesker og saker på denne måten, sier hun. 

Kommunismens ofre

-For 20 år siden, etter Sovjetunionens fall, ble kommunismen erklært død, sier fotograf Tomas van Houtryve. 
 
Tallenes viser imidlertid at én av fem personer i verden lever under et kommunistregime. Fotografen presenterer et enormt bildemateriale som spenner seg fra Moldova til Cuba og Nord-Korea. 
 
Et annet navn på programmet som Amnesty i Norge spesielt har merket seg er Maryam al-Khawaja fra Bahrain. Hennes far, den dansk-bahrainske Abdulhadi al-Khawaja (52), er under varetekt og fortsatt i sultestreik etter nitti dager. 
 
 
Overstiger kapasitet med 360 %
 
Humberto Prado er en tidligere fange fra Venezuela som gir oss et innblikk i livet bak murene i det oljerike landet. "Velkommen til fantasi-øya der din verste frykt blir virkelighet" - er hilsenen som møtte han på murveggen i fengselet som attenåring. 
 
- Fangene har ingen verdighet i Venezuela, forteller Prado.
 
I 2011 var det 560 dødsfall innenfor murene og dette året hadde venezolanske fengsler et antall innsatte som oversteg 360 prosent av normalkapasitet. 
 
 
 
 
 
 
Del saken
Andre Nyheter