Til forsvarsminister Kristin Krohn-Devold: Påstander om overgrep i Bagramleiren - Afghanistan

Publisert: 7. Feb 2003, kl. 10:17 | Sist oppdatert: 2. sep 2013, kl. 14:38

Forsvarsdepartementet

Postboks 8126 Dep

0032 Oslo

Att: Kristin Krohn-Devold

Påstander om overgrep i Bagramleiren - Afghanistan

Vi viser til forsvarsministerens uttalelser til NRK av i dag, der forsvarsministeren sier hun ikke kjenner til mulige brudd på krigsfangers rettigheter ved Bagram-flybasen i utkanten av Kabul. Amnesty International konstaterer dette med en viss overraskelse, gitt at både nasjonale og internasjonale media har dekket disse påståtte overgrepene. "The Economist" av 11. januar skriver bl.a. at fanger ved Bagramleiren blir utsatt for forhør under tortur. Ifølge the Economists kilder skal det ha vært tatt i bruk metoder som langvarig søvnberøvelse, knebling og hetter skal ha blitt trukket over hodene på fanger. Fanger skal ha blitt tvunget til å innta fysisk ubekvemme posisjoner over lang tid og i enkelte tilfelle nektet adgang til nødvendig medisinsk behandling. Det påstås også at fanger blir slått. Washington Post av 26. desember 2002 skriver at USA i strid med Genevekonvensjonene overfører fanger fra Bagramleiren til andre lands etterretningstjenester, slik som Egypt og Jordan. Begge land er kjent for å ta i bruk brutale forhørsmetoder. Economist siterer en offiser fra Bagram leiren " If you don't violate someone's human rights some of the time, you aren't doing your job".

I NRK siteres jeg feilaktig å ha påstått at norsk personell har observert denne typen hendelser. Jeg ønsker å presisere at Amnesty vet at disse påståtte overgrep finner sted i et område der norsk militær personell er til stede og potensielt ville kunne komme til å observere overgrepene.

Amnesty International Norge er opptatt av å sikre at det foreligger tilstrekkelige rutiner for at denne typen informasjon blir innrapportert på en systematisk og grundig måte. Vi er derfor bekymret over at forsvarsministeren synes uklar i hennes uttalelser om hvordan norsk personell bør forholde seg. Ifølge NRK sier hun på den ene siden "Det er ikke slik at våre styrker stilltiende aksepterer brudd på menneskerettighetene", og på den andre siden understreker at "norske soldater ikke kan ta ansvar for hva soldater fra andre land foretar seg."

Forsvarsministeren har rett i at nasjonene ikke er formelt ansvarlig for å dokumentere andre lands brudd. Dersom grunnleggende rettigheter blir systematisk og i omfattende skala blir tilsidesatt kan det foreligge en folkerettslig plikt å trekke seg ut av en operasjon. Hvis hvert land kun har ansvar for rapportere på brudd begått i egne rekker, forhindrer det at politisk ledelse får tilstrekkelig innsikt og oversikt over omfanget av brudd i en multinasjonal operasjon. Dette hindrer politisk ledelse i å kunne vurdere folkerettslige og politiske implikasjoner av norsk deltakelse.

Amnesty International Norge ber derfor forsvarsministeren om å redegjøre for hvilke instrukser som foreligger om hvordan norsk militært personell bør forholde seg dersom de er vitne til denne type overgrep. Hvilke typer rutiner er utarbeidet for å dokumentere overgrep? Videre ønsker vi at forsvarsministeren belyser hvordan departementet sikrer at denne typen informasjon innrapporteres til politisk ledelse. Amnesty ber forsvarsministeren også å redegjøre hvordan hun vet at norske styrker i Bagramleiren ikke kjenner til brudd begått av alliansepartnere.

Vi imøteser ministerens svar.

Vennlig hilsen

Amnesty International Norge

Petter Eide

generalsekretær