Asma Jahangir: - Kvinner skaper fred

- Når kvinner får mulighet til å ta et fredsinitiativ, gir det ofte resultater. Det internasjonale samfunnet må sørge for at kvinner i mye større grad blir representert ved forhandlingsbordet i fredsprosesser verden over.
Publisert: 5. okt 2004, kl. 12:30 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:41

Det sa den pakistanske høyesterettsadvokaten og FN-rapportør Asma Jahangir da hun talte til Amnestys landsmøte i Trondheim 2. oktober.

Rystende vitnesbyrd

Jahangir har reist fra konflikt til krig - og hjem igjen. Som FN-utsending spesialrapportør om utenomrettslige henrettelser har hun intervjuet kvinner i hele verden, og kunne fortelle Amnestys medlemmer rystende historier fra blant annet Øst-Timor, Rwanda og Albania.

- Jeg har møtt ofre, men jeg også møtt veldig mange modige kvinner. Kvinner i Øst-Timor som har sagt: "Hør hva jeg har å si, jeg vil vitne om det som har skjedd". Og det med stor fare for sitt eget liv, sa Jahangir.

Fra Rwanda kom historien om voldtekt av kvinner og jenter:

"Etter å ha drukket og brukt narkotika kom han mot meg. Han voldtok meg én gang. Etter en liten stund voldtok han meg igjen. Så gikk han videre, og jeg hørte skrik fra de andre rommene. Barneskrik. Så kom resten av gjengen bort til meg og voldtok meg på omgang".

Under krigen på Balkan var Jahangir i en albansk flyktningleir og traff en kvinne som satt sammen med en ung gutt. Kvinnen fortalte at hennes egen sønn hadde forsvunnet og at gutten ved siden av henne var på samme alder. Gutten hadde fått klærne til sønnen. Jahangir spurte om han var serber, kroat eller albaner. Hun så på Jahangir og svarte: "Jeg vet ikke. Jeg har ikke spurt."

Enormt viktige kvinner

Jahangir overrasket også landsmøtet med vitnebeskrivelser om fredsutsendinger i Somalia som selv misbrukte kvinner. En historie som tydeliggjør hvor stort problemet med vold mot kvinner i krig og konflikt er.

Resten av Jahangirs tale handlet om viktigheten av å ha kvinner med på fredsforhandlinger verden over. Når kvinner bærer de største byrdene i krigsherjinger, trengs det kvinnelig perspektiv i sentrale posisjoner, understreket Jahangir.

Som et eksempel på hvor avgjørende kvinners innsats i en konfliktsituasjon kan være, fortalte hun om bussen med kvinner fra India som reiste til Pakistan. Konflikten mellom de to landene var meget spent, men ingen gjorde noe, ingen snakket med hverandre. Før denne bussen kom. Pakistanske kvinner tok i mot dem og dro sammen mot de spente grenseområdene. Kvinnen truet med å løpe mot grensa dersom konflikten ble trappet opp.

- Kvinnene brøt isen, flere begynte å snakke sammen, og de kom hjem som venner, sa Jahangir. Kvinners agenda er nemlig fred.

Det finnes også mange eksempler på at det er nettopp kvinnene som på et tidlig tidspunkt varsler en kommende konflikt. Dessverre blir de like ofte ignorert. For eksempel som på Øst-Timor. Kvinner fortalte om en pågående massakre, men ble ikke hørt. Senere utviklet det seg til den konflikten vi kjenner fra Øst-Timor i dag. Jahangir mener dette illustrerer hvor enormt viktig kvinnelige signaler er.

Populær hedersgjest

Asma Jahangir var Amnesty-landsmøtes hedersgjest. Mange kjente hennes historie og hennes 25 år lange kamp for menneskerettigheter og beskyttelse av kvinner. Men for andre var hun ukjent. Og for de som fikk anledning til å snakke mer med henne, var møtet preget av verdighet, humor og en litt overraskende interesse for norsk historie og kultur. På vei hjem i kofferten hadde den pakistanske kvinnen med seg kunnskap om alt fra Nidarosdomen til Gerhardsen-familien.