Amnestyprisvinneren 2005: Gir verdighet til "gatefolket" i Oslo

Årets pris tildeles Vibeke Omberg, intitativtaker til magasinet =Oslo, for arbeidet med å gi Oslos hjemløse ny stolthet og muligheten en inntekt gir til å ta regi over egne liv.
Publisert: 14. des 2005, kl. 10:46 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:51

- Å motta Amnestyprisen veier tungt for oss fordi det er en anerkjennelse av at arbeidet vårt handler om kampen for like rettigheter for alle, sier prisvinneren. - Vårt ønske er å fremheve mennesker som ikke synes. Vi vil sette likhetstegn mellom alle mennesker og understreke menneskeverdet. Alle mennesker har rett til kjernebehov. I dag er det en tilfeldighet om man blir tilbudt elementære rettigheter som bolig.

- På få måneder har Vibeke Ombergs initiativ endret gatebildet i Oslo, kommenterer Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge. - Narkomane og tiggere møter nå osloborgere med en ny stolthet i blikket og en inntekt som gjør det mulig å begynne å planlegge framtiden. Juryen mener at Ombergs arbeid er ekstraordinært, kreativt og visjonært.

Nøkkel til samfunnet

- Det å selge =Oslo er nøkkelen tilbake til samfunnet, sier 48 år gamle Dagfrid Fosen som har brukt rusmidler siden hun var 10 år. - Jeg stiller meg opp rett i ryggen på CC-Vest, der politikerne og finansfolk er kundene mine. Plutselig blir avstanden mellom oss mindre, vi snakker sammen også når de ikke kjøper et blad av meg.

Ideen om gateavis er ikke ny, International Network of Street Papers har medlemmer i 28 land, men Omberg ville ikke lage =Oslo som mange av de andre.

- The Big Issue i Storbritannia selger godt, men det er veldig kjendisfokusert, sier Vibeke Omberg. - Folk skal selvfølgelig kjøpe magasinet fordi det er et godt produkt. Men vår redaksjonelle linje er å fremheve mennesker som ikke synes. Vi vil ikke bruke kjendiser, som allerede tar opp alt for mye plass, til å fremme de usynliges sak.

- Vi er totalt overkommunisert, avisene spisser mer og mer i kampen om oppmerksomheten. Jeg tror folk er mette av det. Det er aldri noen som går tilstrekkelig i dybden. Virkelig finne ut av hvorfor noen sliter så enormt, hvorfor hjelpapparatet ikke fungerer.

Møtt av egne fordommer

Omberg er vokst opp på Veidtvedt i Oslo der hun ofte møtte på tiggere og hjemløse.

- Vi var redde dem, men en fyr som kom tilbake til Veidtvedt med jevne lengre mellomrom, slang ofte til oss småpenger til is, og da skjønte vi at han ikke var så skummel likevel. Da jeg jobbet på hospits i Oslo, ble jeg også møtt av mine egne fordommer. Der var det folk som kunne alle svarene i Trivial Persuit, som jeg intellektuelt ikke kunne måle meg med. Folk jeg hadde samtaler med som jeg aldri har hatt med andre. Jeg brenner for å vise andre at noen av disse er de vakreste menneskene jeg har møtt.

Juryen har vært ledet av Ingrid Skjølaas fra styret i Amnesty. Juryen besto dessuten av Tove Dahl, professor ved Universitetet i Tromsø, Hege Duckert, kulturredaktør i Dagbladet, Elvis Chi Nwosu, fagforeningsleder i Barne- og familieetaten i Oslo og Petter Eide, generalsekretær i Amnesty

Mer om juryen begrunnelse her

For mer info: Ina Tin, kommunikasjonssjef i Amnesty: 22 40 22 05 / 474 00 285

Les mer om årets utdeling her