Handelen med torturutstyr øker

- Det verdensomspennende salget av sikkerhetsutstyr som kan misbrukes til tortur er ute av kontroll. Selv om vi vet at dette utstyret blir misbrukt, så gjør verdens myndigheter lite eller ingenting for å stoppe det, sier Petter Eide i Amnesty International Norge. Organisasjonen lanserer i dag rapporten The Pain Merchant om handel med slikt utstyr.
Publisert: 27. nov 2003, kl. 11:27 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:31

Les noen av rapportens funn her

Amnestys rapport avslører at antallet produsenter av elektrosjokkvåpen øker, på tross av gjentatte rapporter som siden 1990 har avdekket at slike våpen brukes til tortur i 87 land over hele verden. I perioden 1999-2003 var det minst 59 produsenter av elektrosjokkvåpen i 12 land, mot 20 produsenter mellom 1990 og 1997.

Etterforskningen viser hvordan politi- og fengselsvesen mange steder i verden misbruker gammel teknologi og tar i bruk ny som ikke har vært forsvalige testet for å stadfeste om bruken er i overensstemmelse med internasjonale menneskerettighetsstandarder.

- Selv om sikkerhetsutstyr beskrives som "ikke-dødelig", kan det misbrukes til å skade eller drepe, sier generalsekretær Petter Eide. - Vi er ekstremt bekymret over at mange land tillater bruk av sikkerhetsutstyr som ikke har vært forsvarlig testet.

Stålbatonger med pigger har blitt lagt ut for salg på en messe for politiutstyr i Kina.

Eksport til torturland

USA, en av de største produsentene av elektrosjokk-utstyr, er et av de få landene som krever eksporttillatelser for overføring av slike våpen. Allikevel tillot det amerikanske handelsdepartementet i 2002 eksport av slikt og tilsvarende utstyr til 12 land hvor USAs utenriksdepartement selv rapporterer om utstrakt bruk av tortur.

Mer enn ni tonn fotjern ble eksportert fra USA til Saudi-Arabia i 2002. Fotjern er forbudt etter FNs regler for fangebehandling.

- Få myndigheter fører tilfredsstillende kontroll med produksjon, salg og eksport av politi- og sikkerhetsutstyr. Og hos de få som prøver, synes ikke systemene å fungere, sier Petter Eide.

Forsøk på europeisk regulering

Europakommisjonen har utformet et utkast til en handelsregulering som, hvis den iverksettes, vil forby medlemsland å eksportere utstyr som hovedsakelig brukes til tortur (så som fotjern og elektrosjokkbelter), og strengt regulere eksport av utstyr som kommisjonen anser for å ha legitime bruksområder, men som kan misbrukes til tortur (for eksempel elektrosjokkvåpen og tåregass).

- Vi ser utkastet som et skritt i riktig retning, men det må styrkes. Amnesty har erfart at flere av gjenstandene som er oppført på Europakommisjonens utkast under "legitime" bruksområder, ofte brukes til tortur eller mishandling, sier Petter Eide. - Blant annet elektrosjokkpistoler, Taser-pistoler og pepperspray står på listen. Amnesty ønsker at disse fjernes fra listen inntil forsvarlig og uavhengig etterforskning er gjennomført.

Britiske myndigheter har åpnet for utprøving av den såkalte Taser-pistolen på britiske gater. Taser-pistolen gir et 50 000 volts elektrisk sjokk gjennom to mothaker som kan fyres av på avstand. Amnesty International mener at en fullstendig medisinsk test fortsatt ikke har blitt publisert.

Amnesty International krever

  • Et forbud mot bruk, produksjon og overføring av utstyr som hovedsakelig brukes til tortur og mishandling.
  • En midlertidig stopp av bruk, produksjon og overføring av utstyr som er designet for sikkerhetsbruk, men har vist seg å kunne misbrukes til tortur og mishandling, i avvente av en gjennomgående og uavhengige etterforskning av hvilke effekter de har.
  • Et forbud mot eksport og bruk av enhver form for utstyr som kan misbrukes til tortur og andre menneskerettighetsbrudd, med mindre mottakerlandet har opprettet strenge regler i tråd med internasjonale menneskerettslige standarder for bruken av disse, for eksempel håndjern, batonger og tåregass.

Les rapporten Pain Merchants her