Liberia: Opposisjon møtes med tortur

"Den første politimannen slo meg, sparket meg og så enset jeg noe som minnet om en geværkolbe. Jeg vet ikke hva som så skjedde...Da jeg våknet i et mørkt rom var alt borte...I tretten dager ble jeg voldtatt av jeg vet ikke hvor mange menn." (BL intervjuet av Amnesty International April 2001)
Publisert: 18. okt 2001, kl. 15:17 | Sist oppdatert: 25. Feb 2010, kl. 02:11

Amnesty International offentliggjorde nylig en ny rapport om Liberia. Rapporten beskriver en brutal og vedvarende undertrykkelse fra sikkerhetsstyrkene i landet. Bruk av tortur, inkludert voldtekt, er utbredt for å holde studenter, journalister, menneskerettighetsforkjempere eller andre som kritiserer myndighetene nede. Systematisk tortur brukes også for å straffe mistenkte forbrytere. Tortur blir brukt som våpen for å undertrykke opposisjonelle, sier Amnesty International.

I mars 2001 stormet sikkerhetsstyrker Universitetet i Liberia for å stoppe en fredelig markering. Flere studenter og professorer ble jaget, slått med batonger, sparket og pisket mens de løp fra klasserommene sine for å komme unna. Minst 20 studenter ble arrestert. Flere kvinnelige studenter ble holdt i enecelle hvor de ble voldtatt gjentatte ganger. Alle ble siden løslatt uten tiltale. Til tross for henvendelser fra lokale menneskerettighetsforkjempere og Amnesty International om etterforskning av denne hendelsen har myndighetene fulgt opp henvendelsene. "Det forekommer sjelden at myndighetene etterforsker menneskerettighetsbrudd ", melder Amnesty International. "Avhør er ofte fingerte og mistenkte blir sjelden, eller aldri, stilt for retten".

Amnesty International oppfordrer det internasjonale samfunn til å fortsette presset på liberianske myndigheter. Vi må få en slutt på straffefriheten og stille menneskerettighetsforbrytere for retten, melder organisasjonen. "Liberias myndigheter må vise at de har den politiske viljen til å håndtere tortur ved å gjøre slutt på straffefriheten sikkerhetsstyrkene nyter".

Gjennom å bidra med støtte og opplæring til en uavhengig og effektiv liberiansk menneskerettighetskommisjon kan det internasjonale samfunnet være med på å styrke strukturene som trengs for å beskytte menneskerettighetene.

Amnesty International henvender seg til FN. Rapporten kommer i forkant av en debatt i Sikkerhetsrådet neste måned om Liberia. "FN må gi menneskerettighetsobservatører mandat til å overvåke og offentlig rapportere om situasjonen i Liberia", mener Amnesty International.