Amnesty International Norge har klaget norske myndigheter inn for Den europeiske torturkomitéen CPT, etter at NRK avslørte det norske rettsvesenets behandling av psykisk syke.
Publisert: 25. Feb 2009, kl. 11:33 | Sist oppdatert: 5. Feb 2024, kl. 20:18
Amnestys generalsekretær, John Peder Egenæs. Foto: Kirsti Reinsberg Mørch

Av Camilla G. Sogn

Manglende psykisk helsehjelp

Tirsdag 3. februar stiftet Brennpunkts publikum nærmere bekjentskap med to menn som soner i norske fengsler. Programmet illustrerer hvordan psykisk syke soner under umenneskelige forhold i norske fengsler.

I tillegg til manglende behandling for psykiske lidelser har disse mennene blitt holdt i isolasjon i flere måneder i strekk. I følge programmet er dette fengselsvesenets løsning når de ikke vet hva de skal gjøre med fangene.

- Det er uakseptabelt og uverdig at psykisk syke fanger ikke får den behandlingen de trenger, men kun sperres inne på isolasjonsceller, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

I programmet møtte vi Bjørn Isaksen, som ikke kan sone sammen med andre fanger rett og slett fordi han er for farlig. Han får heller ikke plass på psykiatrisk sykehus. Dermed blir isolasjon løsningen. Isolasjonen kan innebære 23 timer på cella og en times tid med lufting, alene.

Direktør Knut Bjarkeid på Ila fengsel og forvaringsanstalt fortviler over situasjonen.

- Alvorlig sinnslidende skal være i psykiatrien, uansett om de er kriminelle eller ikke, sier Bjarkeid til NRK.

Skjeletter i skapet

Dette er ikke første gangen Norge får kritikk for sin behandling av psykisk syke i fengsel. Amnesty International Norge mener at manglende helsehjelp for psykisk syke i norske fengsler har vært en kjent problemstilling i 20 år. I tillegg endte CPTs siste besøk i Norge, i oktober 2005, med en rapport hvor norske myndigheter ble oppfordret til å iverksette tiltak for overføring av innsatte med psykiske lidelser til egnet sykehus. Ennå har ingenting skjedd

- Vi klager norske myndigheter inn for torturkomiteen fordi vi mener at de bryter menneskerettighetene når psykisk syke ikke får den behandlingen de har krav på. Det gjøres for lite, og vi må forvente mye mer av myndighetene. Det at dette er et tilbakevendende problem tyder på at det ikke er politisk vilje til å gjøre noe. Vi håper den europeiske torturkomiteen kan bidra til å skape press slik at det skjer en endring, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Ekeløve-Slydal forteller at Amnesty nå vil følge responsen fra CPT og norske myndigheters svar på denne.

- Enten de sender skriftlig forespørsel til myndighetene eller velger å komme til Norge på nytt besøk, vil vårt videre arbeid avhenge av hvordan myndighetene forholder seg til anbefalingene fra CPT, forklarer hun.

Publisert i AmnestyMagasinet 2009/1