Share
Lene Christensen. Iran, Irak, Jemen og Saudi-Arabia står for 99 prosent av alle de registrerte henrettelsene i Midtøsten.
Lene Christensen. Iran, Irak, Jemen og Saudi-Arabia står for 99 prosent av alle de registrerte henrettelsene i Midtøsten.

Færre land henretter flere

Noen få land som fortsatt henretter mennesker, dreper i et alarmerende tempo. Henrettelser i Midtøsten har økt med nesten femti prosent siden 2010.
Skrevet av: Vanja Skotnes
PUBLISERT: 26. mars 2012, KL. 20:26 -
SIST OPPDATERT: 14. desember 2015, KL. 14:07

Amnesty Internationals årlige dødsstraffrapport tar for seg dødsstraffpraksis over hele verden i 2011.


I Irak ble minst 68 mennesker henrettet, i Iran minst 360, i Saudi-Arabia minst 82 og Jemen henrettet minst 41 mennesker i 2011.

 

Se oversikt: Her kan du bli dømt til døden.


De fleste landene som praktiserer dødsstraff og henretter, oppfyller ikke internasjonal standard for rettferdige rettssaker. I noen av landene ble det brukt tortur eller annen tvang for å få ”tilståelser”, inkludert i Kina, Iran, Nord-Korea og Saudi-Arabia.
 
 
Hemmelige tall i Kina

På verdensbasis hadde minst 18.750 mennesker en dødsdom hengende over seg mot slutten av 2011, og minst 676 mennesker ble henrettet i løpet av året. 
 
Dette er en økning med 149 fra 2010. Da kunne Amnesty bekrefte at minst 527 henrettelser hadde funnet sted. Dette er kun bekreftede tall. De reelle tallene er antagelig langt høyere.
 
Amnestys henrettelsestall fra 2011 inkluderer ikke de tusenvis av menneskene som ble henrettet i Kina i 2011. Dette er mer enn i resten av verden til sammen. Fra og med 2009 sluttet Amnesty International å publisere tall fra offentlige kilder i Kina, fordi det er sannsynlig at disse tallene er mye lavere enn sannheten.

I Kina er opplysninger om dødsstraff en statshemmelighet.
 
Henretter ungdomsforbrytere

Henrettelser som trolig har funnet sted i Iran er heller ikke regnet med. Amnesty International har mottatt troverdige rapporter om store tall på ubekreftede eller hemmelige henrettelser i landet. Dette vil nesten doble det offisielle tallet.

Minst tre iranere ble henrettet for forbrytelser som ble begått da de var under 18 år, noe som bryter med internasjonal lov. Ytterligere fire ubekreftede henrettelser av ungdomsforbrytere ble også rapportert. I Saudi-Arabia ble det rapportert ett slikt tilfelle.

20 land henrettet

Men det er likevel oppløftende tall i rapporten: Landene som praktiserer dødsstraff er redusert med en tredjedel, sammenlignet med for et tiår siden. I 2002 var det 31 land som benyttet dødsstraff, mens 20 av 198 land henrettet i 2011. Det vil altså si rundt 10 prosent av landene i verden.

Henrettelsesmetoder i 2011 var halshugging, henging, giftsprøyte og skyting.

Mennesker ble dømt til døden eller henrettet for forbrytelser som utroskap og homofili i Iran, blasfemi i Pakistan, trolldom i Saudi-Arabia, handel av menneskebein i Kongo, og for narkotikaforbrytelser i mer enn ti land.

Henrettet uten varsel

USA var igjen det eneste landet i Amerika, og det eneste medlemmet av G8, som henrettet fanger. 43 mennesker ble henrettet i 2011.

I Hviterussland og Vietnam ble ikke fanger informert om sin kommende henrettelse, det ble heller ikke familiene eller advokatene.

- Dødsstraff skal bli historie
 
Positive tegn er at i Kina eliminerte regjeringen dødsstraff for 13 hovedsakelig ”white collar” – forbrytelser, og tiltakene ble lagt frem for Den Nasjonale Folkekongressen for å redusere antallet tilfeller av tortur i forvaring, styrke rollen til forsvarsadvokater og sikre at mistenkte får en advokat. Men samtidig innførte kongressen dødsstraff for andre forbrytelser. 

I USA har antallet på henrettelser og nye dødsdommer falt dramatisk de siste ti årene. Illinois ble stat nummer 16 til å avskaffe dødsstraffen. Og ofre for voldelige forbrytelser talte mot dødsstraff.

- Selv blant den lille gruppen av land som henrettet i 2011 kan vi se en gradvis fremgang. Dette er små skritt, men slike tiltak har vist seg å lede til slutten på dødsstraff, sier Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty.

- Det kommer ikke til å skje over natten, men vi er fast bestemt på at vi kommer til å se dagen der dødsstraff er historie, sier han.

Amnesty International er imot dødsstraff i alle saker uten unntak, uansett forbrytelse. Dødsstraff bryter retten til liv, og er en grusom, umenneskelig og nedverdigende straff.

Lik Amnesty International Norway på Facebook!
 
Del saken
Andre Nyheter