Share
Lene Christensen/AI Norge. Maikel Nabil var nylig i Norge i forbindelse med Oslo Freedom Forum.
Lene Christensen/AI Norge. Maikel Nabil var nylig i Norge i forbindelse med Oslo Freedom Forum.

Fra helvete til himmelen og tilbake

Maikel Nabil Sanad (26) kritiserte Egypts militærregime – og ble fengslet i ti månder. Nå fortsetter kampen.

Skrevet av: Lene Christensen
PUBLISERT: 25. mai 2012, KL. 15:43 -
SIST OPPDATERT: 1. mars 2013, KL. 13:26
Slutten av mars 2011: Maikel sitter foran PC-en og oppdaterer Facebook-siden sin. Plutselig ringer det på døren. Utenfor står åtte uniformerte og sivilkledde menn. En av dem ser ut som han driver med bodybuilding, og han bærer flere våpen. Er han med i spesialstyrkene, undrer Maikel.

Før han rekker å bli redd, kommer spørsmålene:
- Er du Maikel? Vis oss legitimasjon!

Maikel går inn på rommet sitt for å hente ID-kortet. Så ser han seg over skulderen. De fremmede mennene står rett bak ham.

Stilt for militærdomstol
Maikel hadde blitt arrestert fire ganger tidligere, blitt banket opp og seksuelt trakassert. Men han hadde alltid sluppet fri kjapt. Denne gangen skulle det gå ti måneder, fra slutten av mars 2011 til 24. januar i år.

- Dagen etter pågripelsen ble jeg stilt for en militær domstol. Det var meg, advokaten min og en dommer til stede, forteller Maikel til Amnesty i Norge.

Etter 12 dager og fem høringer fikk han dommen: Tre års fengsel for å ha spredt rykter og for å ha fornærmet myndighetene. Noen av høringene varte to minutter, andre en halvtime. Som bevis la de militære frem utskrifter fra bloggen hans og printscreens fra Facebook.

Skrev i fengselet
Maikel er pasifist, og har åpent kjempet mot og kritisert den obligatoriske militærtjenesten i Egypt via bloggen sin, som leder for "No to Compulsory Military"-bevegelsen.

Selv i fengselet klarte og turte han å smugle ut kritiske artikler.

- Jeg satt fengslet under veldig dårlige forhold. Noen ganger kom jeg meg ikke ut av cellen min på ukesvis. Andre ganger plasserte de meg i en skitten celle med rundt 50 andre fanger, som noen ganger fornærmet meg og banket meg opp, forteller Maikel. I begynnelsen var han redd, særlig da han ble vitne til tortur av andre fanger. De ble kledd av og banket opp. Selv ble han dratt til side og slapp dette, fordi han var en profilert politisk fange.

- Det er vanskelig å snakke om, for det bringer tilbake mange vonde minner, forteller Maikel. Forholdene i fengselet var så ille at han ofte foretrakk å bli plassert på isolasjonscelle. Da satt han i hvert fall i fred.

Brev fra Amnesty
Etter circa fire måneder i fengselet fikk han vite at Amnesty jobbet intenst for å få ham fri.

- Jeg begynte å få brev fra Amnesty-aktivister fra hele verden. Jeg trengte å ikke føle meg glemt. Da visste jeg at mange brydde seg om meg. Etter hvert fikk jeg brev hver andre og tredje dag. Disse brevene gjorde at jeg fortsatte å eksistere, forteller Maikel. Folk fra hele verden, fra Canada til Sør-Korea viste stor omsorg for Maikel.

- Jeg skjønte jo ikke hva som sto der, for mange skrev ikke på engelsk. Men det gjorde ingenting. Det viktigste var at folk tenkte på meg, sier Maikel.

Å motta barnetegninger hjalp enormt da han satt deprimert på cellen.

- Selv vanlige, fredelige små barn forsvarte meg. Jeg ble alltid veldig glad da jeg fikk disse tegningene, sier han.

Sultestreiket
Etter hvert startet Maikel på en sultestreik, som til sammen varte i 130 dager. I dag sliter han fortsatt med magen, og må være svært forsiktig med hva og hvor mye han spiser. - Jeg satt fengslet under grusomme forhold. Jeg kunne ikke leve med det. Dette var min måte å si ifra på.

For Maikel har det aldri vært et alternativ å ikke si hva han mener – høyt og tydelig. Selv om han risikerer liv og helse ved å kritiserer myndighetene. 

- Jeg visste at jeg publiserte min egen dødsattest ved å skrive artikler, men hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg mistet meg selv, sier Maikel.

Store kontraster
Samme dagen som han slapp ut av fengselet, spilte han inn en videosnutt som ble lagt ut på YouTube. Etter løslatelsen har Maikel blant annet vært i Norge, for å møte aktivister og snakke om sitt arbeid for menneskerettigheter og et demokratisk Egypt. Kontrasten fra Norge til hjemlandet beskriver han som ufattelig stor.

- Det er som å dra fra helvete til himmelen og til helvete igjen. Frihet er annerledes når du leser om det, og når du selv opplever hvordan det kan være, sier Maikel.

Han reiste nettopp til Tyskland, hvor han skal være i to år for å ta en master i politikk. Målet er å stille som kandidat til neste valg, og selv være med å bestemme hvordan Egypt skal styres.

- Jeg er optimistisk med tanke på Egypts fremtid. Om ti år tror jeg Egypt vil være et fritt land.
Del saken
Andre Nyheter