- Fredsprisen styrker Kinas dissidenter

Kina tynges av det internasjonale fokuset fredsprisen gir, ifølge kinesisk dissident i Norge. Han tror tildelingen vil styrke demokratibevegelsen i Kina.
Publisert: 1. des 2010, kl. 12:00 | Sist oppdatert: 1. des 2010, kl. 14:24
Det kinesiske manifestet Charter08, satt i pennen blant annet av fredsprisvinner Liu Xiaobo, er ikke den første kampanjen for demokrati og menneskerettigheter i Kina. Likevel regnes det for å være blant de mest sentrale.

Blant de som har signert er forfatteren Chung Cho Hong. Han har selv skrevet flere bøker med sterk kritikk av moderlandet Kina og bor for tiden i Norge. Chung mener nøkkelen til charterets sentrale rolle, er den internasjonale appellen. Det at charteret ligger så nærme Charter 77 fra Tsjekkoslovakia, gjør at det internasjonale samfunnet umiddelbart kan forholde seg til innholdet og verdien av det.

- Charteret krever grunnleggende menneskerettigheter for befolkningen. Det er ikke noe nytt, men forskjellen fra tidligere, lignende kampanjer er den internasjonale støtten. Det er avgjørende for å legge press på kinesiske myndigheter, sier han til amnesty.no.

Sprengkraft
Stor uenighet blant kinaeksperter og kinesere til tross, Chung Cho Hong er ikke i tvil om virkningen av internasjonalt press mot Kina.
- Dersom dette bare var kjent innenfor Kinas grenser, ville ikke myndighetene brydd seg om det. Nå blir de nødt.

Chung Cho Hong var blant de første kineserne utenfor Kina til å signere charteret. Det gikk per epost til kinesere over hele verden og til nå har rundt 350 kinesiske intellektuelle og menneskerettighetsforkjempere signert Charter 08.

Chung Cho Hong og Liu Xiaobo hadde da brevvekslet inntil Liu Xiaobo ble arrestert i 2008. Det var Liu Xiaobo som tok kontakt fordi han var så begeistret for Chungs verk. Respekten var gjensidig og demokratisering av Kina et felles håp.

Da Chung Cho Hong senere ble kontaktet av norsk etterretning med spørsmål om han hadde behov for beskyttelse etter å ha signert Charter 08, ble han imponert.
- Jeg husker jeg tenkte at dette er et tegn på hvilken sprengkraft charteret kan ha.

Prestisjepris
Kinesiske myndigheter har da også reagert kraftig på at den norske Nobelkomité har tildelt årets fredspris til en av forfatterne bak Charter 08. Kinas ambassadør til Norge, Tang Guoqiang, beskylder Liu Xiaobo, på ambassadens hjemmesider, for å være kriminell og en anti-kinesisk oppvigler.

- Det at en internasjonalt anerkjent institusjon som Nobelinstituttet gir Xiaobo fredsprisen er en enorm støtte til Charter08 og pro-demokratibevegelsen i Kina. Vi skal ikke undervurdere hvilken effekt det kan ha, fortsetter Chung Cho Hong.

Han smiler over ironien i at Kina hele tiden ønsker at landet skal produsere vitenskapsmenn som vinner de prestisjetunge Nobelprisene, men når en Nobelpris endelig tildeles en kinesiske statsborger, vil myndighetene absolutt ikke ha den og holder heller vinneren fengslet.

Chung Cho Hong tror fredsprisen vil inspirere og styrke de som kjemper for frihet i Kina. Det kan føre til at bevegelsen blir større, men han understreker at veien til frihet for det kinesiske folk fortsatt er lang.

Demokrati - ikke vestlig
Forfatteren har lite til overs for de som forsvarer Kinas innskrenking på sivile og politiske rettigheter med nødvendigheten av å prioritere økonomisk vekst og økt velstand. Og kulturrelativistiske forklaringer om at menneskerettighetene er vestlige verdier forstår han ikke.

- Tanken om demokrati er verken vestlig eller ny, sier han og henviser til den kinesiske tenkeren Mencius som levde 400 år før vår tidsregning.

Mencius fremmet tanken om at folket hadde rett til å kaste myndighetene dersom de ikke regjerte på en rettferdig måte. Men denne tankegangen egnet seg dårlig for å drive slaveri og Chung Cho Hong mener det er grunnen til at Mencius fikk en mindre sentral rolle i historiebøkene enn forgjengeren Confucius. Mencius var for farlig for de kinesiske herskerne.

Spirituelt tomrom
- Materialistisk sett vil Kina ha det aller beste, de beste datamaskinene, den siste teknologien, men for de universelle, siviliserte verdiene som frihet og verdighet ønsker de kinesiske myndighetene å holde seg på middelaldernivå, sier Chung.

En av de mange ødeleggende konsekvensene av en slik svært ubalansert utvikling er at Kina befinner seg i den han kaller er en spirituell ørken som best kommer til uttrykk gjennom slagordet “bli rik for enhver pris”. Han bruker saken med melaminforgiftet morsmelkerstatning som eksempel.

- At kineserne spirituelt sett er på vei til å bli tomme kan være mye farligere for myndighetene enn de er klart over, advarer Chung Cho Hong.

Han ser ingen grunn til at Kina ikke kan vokse økonomisk og fordele velstand samtidig som grunnleggende sivile og politiske rettigheter blir ivaretatt.


Aksjoner og nyheter om Liu Xiaobo
Kina: Aksjonér for fredsprisvinneren
Løslat Liu Xiaobo umiddelbart
Amnesty fordømmer begrensninger for Liu Xiaobos kone
Charter 08 (kilde: wikipedia)

Fredsprisen 2010:
Amnesty.no setter søkelys på Kina
Google fortsatt sensurert i Kina
Ideologi versus teknologi i Kina
Kinas tvetydige grunnlov