Share
Gabriele del Grande.
Gabriele del Grande.

Gjentar Gadaffis overgrep

De nye makthaverne i Libya følger i Gadaffis fotspor. En fersk Amnesty-rapport avdekker utstrakt bruk av tilfeldige fengslinger, tortur og annen mishandling av fanger.

Skrevet av: Laila Belle/Ingvild Gjone Lyberg
PUBLISERT: 12. oktober 2011, KL. 13:25 -
SIST OPPDATERT: 24. januar 2012, KL. 15:41
Rapporten Detention Abuses Staining the New Libya avslører at mishandling av arresterte Gaddafisoldater, leiesoldater og andre som er lojale mot Gaddafis regime er blitt et fast mønster i den vestre delen av Libya; i noen tilfeller er det også klare bevis for at tortur er benyttet som straff eller for å tvinge frem tilståelser. Rapporten er et resultat av intervjuer med om lag 300 fanger fordelt på 11 ulike fangeleirer i august og september.

- Denne praksisen må opphøre umiddelbart. Hvis ikke er de nye makthaverne i Libya ikke et fnugg bedre enn Gadaffi selv, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.
Tilfeldige arrestasjoner og tortur var selve kjennemerket på Gaddafis regime.

- Vi er klar over at overgangsrådet står overfor mange store utfordringer, men uten at man tydelig bryter med fortidens overgrepsmønster, vil folk sitte igjen med et inntrykk av at slik fangebehandling vil bli tolerert også ”i det nye Libya”. Dermed svekker interimmyndighetene sitt eget omdømme før de nesten har begynt.

2500 fanger på halvannen måned
Bare siden slutten av august har væpnede militser arrestert og tatt til fange så mange som 2.500 personer bare i Tripoli og al-Zawiyah. Fangene holdes nesten alltid uten rettslig kjennelse, mange bortført fra sine hjem av uidentifiserbare grupper, og uten at statsadvokaten er kjent med sakene. De blir holdt i regi av lokale råd, lokale militære råd og væpnede militser – langt utenfor justismyndighetenes kontroll.

Grov tortur
Minst to fangevoktere i forskjellige fangeleirer innrømmet overfor Amnesty at de hadde banket opp fangene for raskere å oppnå en tilståelse.

På gulvet i en av fangeleirene fant Amnesty en trestokk, et tau og en gummislange av den typen som kan brukes til å slå fanger med, blant annet under fotsålene, en torturmetode som er kjent som falaqa og som kan gi ofre varige smerter for hvert eneste steg de tar siden. Et annet sted kunne fanger fortelle at de hørte lyden av piskeslag og skrik fra en av cellene i nærheten.

Amnesty avdekker at det er spesielt ved ankomst at fangene utsettes for mishandling, som en slags ”velkomst”.

Leiesoldater
Mellom en tredjedel og halvparten av fangene er afrikanere fra sør for Sahara som mistenkes for å være leiesoldater. Noen er blitt løslatt i mangel på bevis på at de har vært med i kamphandlinger.

En mann fra Niger som ble presentert for Amnesty som ”leiesoldat og drapsmann” nektet for at han hadde deltatt i kamper, men forklarte at han hadde ”tilstått” etter at han var blitt slått nesten sanseløs i ett strekk i over to dager.

Svarte libyere, spesielt de fra Tawargha-regionen, er også spesielt sårbare. Disse utgjorde kjernen av Gaddafis styrker i hans forsøk på å gjenvinne Misratah. Flere tiltalls tawarganere er blitt anholdt i sine hjem, ved kontrollposter – og til og med på sykehus. Amnesty kan også vise til at barn er blitt holdt sammen med voksne og at kvinnelige fanger har mannlige voktere.

”Overgangsperiode” ikke en unnskyldning
Som følge av funnene i rapporten har Amnesty bedt overgangsrådet (NTC) om å forsikre seg om at folk ikke blir fengslet uten samtykke fra statsadvokaten, at fangeleirer bringes under justisdepartementets kontroll og at de som holdes fanget må få anledning til å utfordre lovligheten av fengslingen eller løslates.

Rettsprosessene i det vestre Libya har blitt utsatt siden overgangsrådet tok kontroll. I det østre Libya som kom under deres kontroll i februar er de fortsatt utsatt.

- Myndighetene kan simpelthen ikke tillate at disse overgrepene får fortsette selv om de er i ”overgangsperiode”, sier Egenæs.

Del saken
Andre Nyheter