Share
APGraphicsBank. Offentlig henrettelse i Iran. Ifjor ble rundt 600 mennesker henrettet i landet.
APGraphicsBank. Offentlig henrettelse i Iran. Ifjor ble rundt 600 mennesker henrettet i landet.

- Henrettes i et vanvittig tempo

Nær 40 personer er blitt henrettet i Iran hittil i år, ifølge Amnesty International. Rettssikkerheten er totalt fraværende, mener Amnesty-sjef John Peder Egenæs.
Skrevet av: Lene Christensen og Laila Belle
PUBLISERT: 10. januar 2012, KL. 13:07 -
SIST OPPDATERT: 24. januar 2012, KL. 15:10
I desember ifjor meldte Amnesty International om en massiv henrettelsesbølge i Iran - minst 600 mennesker ble henrettet i 2011. De fleste av disse på grunn av narkotikaforbrytelser.

Nå fortsetter den negative utviklingen. Hittil i år har regjeringen offentliggjort 17 henrettelser. Men Amnesty International har mottatt meldinger som antyder at minst 39 mennesker ble henrettet i løpet av årets første uke.

Generalsekretær John Peder Egenæs er svært skremt over antall drepte i Iran.

- Iranske myndigheter henretter folk i et vanvittig tempo. Det er skremmende å se hvor skruppelløs regjeringen i Iran er. Rettssikkerheten er totalt fraværende, sier Egenæs.

Han forteller at henrettelsene ofte skjer uten rettergang, og de pårørende får kun vite om henrettelsene svært kort tid i forveien

Amnesty: Iran må løslate dødsdomt "spion"

Det er dødsstraff for mange forbrytelser i Iran, og tusenvis av mennesker antas å sitte på dødscelle. Blant dem er den amerikanske statsborgeren Amir Hekmati, som er dømt til døden etter en rettssak som ikke holdt internasjonal standard for rettferdig rettergang.

Amnesty International krever at Iran stanser henrettelsen av Hekmati, som ble tiltalt for å ha spionert for CIA og dømt til døden for å ha ”samarbeidet med en fiendtlig regjering”. Han er gitt en 20-dagers ankefrist for dommen.

Siden arrestasjonen i august i fjor er Hekmati blitt holdt internert uten mulighet for få besøk av familie, advokat eller besøk fra ambassaden. Dette er i strid med internasjonal rett.

Før rettssaken i desember ble han tvunget til å komme med en fjernsynssendt ”tilståelse”. Dette var nok et brudd på retten til en rettferdig rettergang.

- Som så mange andre internerte i Iran har Amir Hekmati ikke fått en rettferdig rettergang, og vi stiller spørsmål ved timingen og de politiske omstendighetene ved denne avgjørelsen, sier Ann Harrison, leder for Amnestys etterforskning i Midt-Østen og Nord-Afrika.

- Av tidligere erfaring vet vi at iranske myndigheter noen ganger, spesielt når den politiske situasjonen er spent, fremskynder henrettelsen av politiske fanger, også fanger med dobbelt statsborgerskap. Vi frykter derfor at det bare vil være snakk om dager eller uker før henrettelsen gjennomføres.

Januar = henrettelsesmåneden

Hekmatis dødsdom sammenfaller med den økte spenningen mellom Iran og USA, som blant annet skyldes Irans erklæring om at de har startet sitt uranutvinningsprogram og USAs skjerping av sanksjonene mot Iran.

Hvert år siden presidentvalget i 2009 har januar vært den måneden hvor iranske myndigheter har henrettet politisk fanger.

Disse henrettelsene er av mange blitt betraktet som advarsler til opposisjonen forut for den årlige feiringen av den iranske revolusjonen 11. februar. I forbindelse med den dagen blir folk oppmuntret til å markere sin støtte til staten.

Zahra Bahrami, som hadde både hollandsk og iransk statsborgerskap, ble henrettet i januar 2011, tiltalt for narkotikaforbrytelser. Hun satt da i varetekt i påvente av en politisk rettssak der hun var siktet for deltagelse i urolighetene etter valget.

Parlamentsvalget skal etter planen finne sted i mars 2012. Dette er det første valget siden 2009.

- De politiske fangenes liv balanserer på en knivsegg denne måneden, sier Ann Harrison.

Amnesty International går i mot dødsstraff i alle saker og anser dødsstraffen som den ytterste krenkelse av retten til liv.Del saken
Andre Nyheter