Share
I filmen møter vi tre unge homofile menn som har flyktet fra de okkuperte palestinske områdene til Tel Aviv på grunn av sin seksuelle legning.
I filmen møter vi tre unge homofile menn som har flyktet fra de okkuperte palestinske områdene til Tel Aviv på grunn av sin seksuelle legning.

Homofile Abdu måtte flykte fra Palestina

Filmen "The Invisible Men" tar opp den vanskelige hverdagen for homofile i Palestina. Abdu Rawashda forteller om sin kamp for trygghet, frihet og verdighet. 
Skrevet av: Åse Karen Westad Fjeld
PUBLISERT: 13. juni 2012, KL. 13:03 -
SIST OPPDATERT: 13. juni 2012, KL. 14:46
På torsdag vises ”The Invisible Men” i Oslo. Filmen viser en annen side av Palestina - gjennom tre menns sterke historier om forfølgelse på bakgrunn av seksuell legning.

Skriv under på sommerens kampanje for LHBT-rettigheter her!

- Dette har aldri blitt gjort i Palestina tidligere, men noen må ta det første skrittet og starte kampen, sier Abdu Rawashda.

Stor risiko

Amnesty møter den unge palestineren, en av filmens tre hovedpersoner, på kontoret til Skeiv Verden, der han er er aktiv i styret. Rawashda kom til Norge i 2010. I dag har alle de tre hovedpersonene fått beskyttelse i europeiske land.

Han er tydelig preget av alvoret, og understreker hvordan han har tatt en stor risiko ved å spille inn filmen om hans flukt.

- Jeg takket ja til samarbeidet, men måtte først ha to ukers betenkningstid. Jeg måtte være sikker på å være i trygghet før visningen av filmen.

Han ble introdusert til filmskaper Yariv Mozer gjennom et israelsk LHBT-nettverk, og de inngikk en kontrakt der de signerte på at filmen ikke skulle vises før de alle de involverte var i sikkerhet i andre land.

I anledning den norske premieren av filmen, samles guttegjengen for første gang etter innspillingen.

Arrestert og anklaget for spionasje

Det hele startet i Hebron på Vestbredden. Der hadde Rawashda kjæreste, og de rakk å bo sammen i to år. Men snart visste flere om forholdet, og kjæresten ble arrestert av politiet.

Rawashda forteller at de truet til seg informasjon, og gikk gjennom både meldinger og kontakter på telefonen hans. 
 
Klokka 02.00 på morgenen banket politiet på døra til Rawashda, og spionasjeanklager ble brukt som skalkeskjul for å arrestere ham. I virkeligheten var det på grunn av ryktene om at han var homofil og tekstmeldingene på kjærestens mobiltelefon.

15 grusomme timer 

Etter å ha fått leiligheten rasert og blitt beskyld for å være en israelsk spion, bringes Rawashda til politistasjonen. Det blir 15 harde timer. Han ble banket opp og fikk verken spise, drikke eller gå på do:

- Det var de verste 15 timene i mitt liv, forteller han.

Kjærestens mobil ble gjennomgått, som om de forsøkte å rulle opp et homofilt nettverk. Mange gjennomgikk samme behandling som Rawashda.

- Jeg er sikker på at mange andre homofile har mottatt, og fremdeles mottar, samme grusomme behandling som meg, men det er ingen som snakker om det. Folk er redde.

Da Rawashda endelig løslates, kollapser han. 48 timer senere våkner han og setter av gårde på flukt.

- Jeg innså at mitt eneste valg var å flykte.

Måtte flykte

Han forsøkte først å få tak i id-papirene som har blitt fratatt ham. Gjennom å få politiet til å tro at han var deres informant, fikk han etter fire dager tilbake reisepapirene sine.

Etter arrestasjonen ringte politiet direkte til faren. De informerte om sønnens legning og aktiviteter. Rawashda mistet både venner og familie.
 
- De skapte en stor lidelse for meg. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å flykte fra den farlige situasjonen politiet hadde skapt rundt meg.

Han forteller at politiet gjorde det svært vanskelig for for ham på hjemstedet. Han kunnne ikke bli boende, det var for farlig. Til nå har han holdt sin seksuelle legning hemmelig. Nå vet hele lokalsamfunnet om den, og han har dermed "brakt skam" på familien.

Månedene i Tel Aviv

Først flyktet Rawashda til Jordan, deretter til Israel. Politiet i Israel brydde seg ikke om at han var homofil. For dem var han bare en palestiner. En palestiner som ikke hadde rett til å oppholde seg i Israel. Likevel ser Rawashda på Tel Aviv som en av de beste byene i Midtøsten for homofile. 
 
- Jeg vil si det er bedre å være palestiner i Israel, enn homofil i Palestina, selv om jeg alltid måtte gjemme meg.
 
Hele tiden levde han i frykt for å bli sendt tilbake til Palestina. Han hadde ikke lovlig opphold. En gang ble han stoppet og arrestert av politiet, og ble sendt tilbake til de okkuperte områdene. For å komme tilbake på nytt måtte han betale mye penger og reise ulovlig gjennom fjellene i fire timer, noe som også er forbundet med stor risiko.

Rawashda velger likevel å fremheve hvordan Lui, en av de andre hovedpersonene i filmen, måtte gjemme seg i Tel Aviv i hele 14 år. 
 
- Han lider fremdeles av traumer fra tiden han levde i skjul, uten verken adresse eller id-papirer. Palestinske menn uten familie blir umiddelbart mistenkt for å være terrorister.

En øyeåpner

Tross den store risikoen han har utsatt seg for ved å la seg filme og åpent fortelle sin historie, er Rawashda optimistisk.

- Jeg håper filmen kan bli en øyeåpner for både familien min og lokalsamfunnet. At filmen blir et steg i riktig retning for homofiles rettigheter i Palestina.
 
I Norge er det både sikkerhet og frihet, men savnet etter venner og familie er stort. Spesielt savner han moren som han alltid har beholdt kontakten med, tross farens sinne. Han savner maten. Han savner været, og lurer på om han noensinne vil få muligheten til å komme på besøk.

- Jeg vil at folk skal endre sin mening og sine holdninger til homofile, og håper filmen kan bidra til å sette i gang tankeprosesser.

Prosjektet har allerede fått mye oppmerksomhet i israelske medier, og vil antagelig også få omtale i Palestina.

Se resten av verden også!

Med filmen ønsker de også å vise virkeligheten til en gruppe homofile som vanligvis ikke får så mye oppmerksomhet.

- Selv om man i Norge har kommet langt i kampen for homofiles rettigheter, er det viktig å huske på at globalt er det fremdeles en svært lang vei å gå. Med filmen ønsker vi å vie oppmerksomhet til palestinske homofile og deres vanskeligheter.

«The Invisible Men» hadde premiere under filmfestivalen «Movies That Matter» i Haag i mars. Nå vil også nordmenn få ta del i denne sterke historien.

Å elske er en menneskerett! 


 
Del saken
Andre Nyheter