Share
IRFS. Idrak Abbasov på sykehuset i Baku.
IRFS. Idrak Abbasov på sykehuset i Baku.

MPG-Aserbajdsjan: Journalist banket besvisstløs

Aserbajdsjan strammer grepet: Flere journalister er brutalt banket opp i landet som nå forbereder Melodi Grand Prix- finalen. 
PUBLISERT: 19. april 2012, KL. 9:59 -
SIST OPPDATERT: 19. april 2012, KL. 12:34
De forsøkte å filme illegale husrivinger i utkanten av Aserbajdsjans hovedstad Baku da de ble angrepet av politiet og statsansatte onsdag. Mange av journalistene som var på stedet klarte å flykte fra styrkene, men den prisvinnende journalisten Idrak Abbasov og broren Adalet Abbasov kom seg ikke unna.  

Hardt skadet
Siden angrepet har både Idrak og broren ligget på sykehuset. Idak er bevisstløs og broren Adalet har hodeskader og brukne ribbein. Angriperne skal ha bestått av 25 statsansatte og politistyrker underordnet innenriksministeriet i Aserbajdsjan. 

Amnesty krever nå at det brutale angrepet på journalistene blir etterforsket. 

- Man skulle tro at myndighetene oppførte seg bedre, nå som de har verdens øyne rettet mot seg i forbindelse med Eurovision, sier John Dalhuisen i Amnesty Internationals Europa og Sentral-Asia- program.

- I stedet ser vi at journalister som forsøker å dokumentere brudd på menneskerettighetene, angripes av ofisielle styrker som har som mål å forhindre journalistene i å fortelle sannheten. 

Prisvinnende journalist 
For bare en måned siden, ble Idrak Abbasov tildelt den prestigetunge journalistprisen Index on Censorship’s 2012 Guardian award for journalism. På deres hjemmesider skrev Idak

- I mitt hjemland kan det å fortelle sannheten som journalist koste deg livet. I land som Aserbajdsjan må vi journalister ta et aktivt valg; og vi velger retten til å fortelle det som er sant. 
 
River hus for å lage oljefelt
Det var flere hundre ansatte fra det statlige oljeselskapet SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan) som rev hus i området Sulutepe da Abbasov-brødrene og den kvinnelige journalisten Gunay Musayeva, ankom. 
 
Musayeva har fortalt Amnesty International at de så sikerhetsvakter fra det statlige oljeselskapet gå løs på folk som ville nekte dem å rive husene sine, da de kom til stedet. 
 
Da sikkerhetsvaktene så journalistene filme angrepet, gikk oljeselskapets vakter løs på brødrene med batonger. De sparket og slo til de to journalistene mistet besvisstheten, forteller Musayeva. 
 
- Jeg forsøkte å si at de måtte stoppe. Idrak lå på gulvet dekket av blod, sier Mysayeva. 

Men i stedet for å høre på Musayeva, slo sikkerhetsstyrkene henne i ansiktet, magen og ryggen og dro henne vekk fra brødrene etter håret.  

Tre andre journalistene som kom kjørende til stedet; Esmira Javadova, Galib Hasanov og Elnur Mammadov, fikk bilvinduene knust av styrkenes batonger, og måtte flykte vekk. 
 
Myndighetene strammer grepet rundt pressefriheten
- Det er tydelig at de aserbajdsjanske myndighetene forsøker å hindre negativ dekning nå før Eurovision i mai, sier Dalhuisen fra Amnesty International.   

- Nå må myndighetene begynne å respektere pressefriheten, og den europeiske kringkastingsunionen (EBU) må begynne å forsvare journalistene.  
Del saken
Andre Nyheter