Share
You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.

Voldens ansikt i Kirgisistan

Nye satellittbilder og videomateriale viser de dramatiske konsekvensene av de seneste voldelige opptøyene i byen Osj i sør-Kirgisistan.

Skrevet av: Ingvild Gjone Lyberg
PUBLISERT: 29. juni 2010, KL. 12:41 -
SIST OPPDATERT: 29. juni 2010, KL. 13:53
Satelittbildene ble utgitt og analysert av American Association for the Advancement of Science (AAAS) og Amnesty International’s Science for Human Rights Program fredag i forrige uke.

Ved sammenligning av satelittbilder av bydelen Cheremushki i Osj fra 2007 og 2010, vises tydelige brannskader og mangelen på tak på bygninger. Hele nabolag er brent ned (1640 hus er enten skadet eller totalt ødelagt) og tilbake står bare tomme skall. Byen ser ellers ut til å være intakt.

Rop om hjelp
Satelittbildene viser også mer enn hundre SOS-tegn spredt utover hele Osj. Ulike i størrelse og form er mange av disse tydelig laget for å sees fra luften, noe som tyder på innbyggernes desperate forsøk på å ”bli sett” og få hjelp fra omverdenen.

Hundretusener på flukt
Siden opptøyene startet 10. juni er det rapportert om mer enn 2000 døde og tusenvis av sårede i konflikten mellom de rivaliserende etniske gruppene av kirgisere og usbekere i Kirgisistan. Omlag 400 000 har angivelig flyktet fra sine hjem og rundt 100 000 har kommet seg over grensen til Usbekistan.

Amnesty er svært bekymret over interim-regjeringens oppfordring til flyktninger og internt fordrevne om å vende tilbake til sine hjem. Organisasjonen mener at dette er prematurt enn så lenge sikkerhetsstyrkene i landet ikke synes å være i stand til å beskytte innbyggernes sikkerhet.
Del saken
Andre Nyheter