Fem år med krisen i Syria: Fra håp til terror

Tirsdag 15. mars er det fem år siden krisen i Syria startet. Situasjonen har i denne perioden gått fra vondt til verre, og ført til enorm menneskelig lidelse.
Publisert: 14. Mar 2016, kl. 12:49 | Sist oppdatert: 13. jun 2016, kl. 15:30

En lang rekke brudd på menneskerettighetene, som inkluderer krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, har preget Syria de siste fem årene. For fem år siden, 15. mars 2011, startet protestene mot regjeringen i landet.

- De fem årene siden opprøret i Syria først begynte har i stor skala vært preget av blodsutgytelse. Fra øyeblikket den syriske regjeringen åpnet ild mot fredfulle protester har brutalitet og folkets lidelse vært gjennomgående gjennom krisen, sier Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

- Regjeringsstyrker og ikke-statlige bevæpnede grupperinger, blant annet den som kaller seg selv for den Islamske stat (IS), har vist en likegyldighet mot menneskerettigheter og krigens lover gjennom det antallet sivile de har drept, lemlestet og, i noen beleirede områder, sultet, sier Salil Shetty.

- Regjeringsstyrker har begått forbrytelser mot menneskeheten gjennom bruk av forferdelige strategier som bombing av sivile områder, masseforsvinninger og systematisk tortur i stor skala. Noen bevæpnede grupperinger, særlig IS, har preget det internasjonale nyhetsbildet gjennom å kringkaste sine krigsforbrytelser, som bortføring og drap på syriske og utenlandske sivile.

Her er fem nøkkelepisoder som viser hvordan krisen i Syria har gått fra vondt til verre de siste fem årene:

  • 18. mars 2011: Tre dager etter starten på krisen skjøt syriske regjeringsstyrker mot fredfulle demonstranter sør i byen Dera’a. Demonstrantene krevde løslatelse for noen gutter som ble arrestert og torturert for graffiti med regjeringskritiske budskap. Dette ble et blodig vendepunkt, og var en forløper til den utstrakte bruken av drap for å tie fredfulle demonstranter, som etter hvert utviklet seg til en full væpnet konflikt.
  • En video som viser konsekvensene av kjemiske våpen i Øst-Ghouta, øst for Damascus, sjokkerte verden i august 2013, og fungerte som en oppvekker om de forferdelige hendelsene i Syria. Dette var dog bare toppen av isfjellet. Over hele Syria ble sivile fortsatt drept daglig, gjennom bruk av ulovlige våpen som klasevåpen, vanlige bomber og missiler. Likevel klarte ikke FNs sikkerhetsråd å samles for å ta situasjonen i Syria til den Internasjonale straffedomstolen. Russland og Kina i særdeleshet blokkerte flere løsninger på sikkerhetstiltak for å beskytte sivile gjennom å bruke sin vetorett.
  • Bildene av folkemasser i kø for å få hjelpepakker ved utkanten av Damaskus i januar 2014, viste den tragiske virkeligheten av at de mange tusener som var fanget under beleiringen i Syria døde av matmangel og mangel på medisinsk hjelp. I tillegg til i Yarmouk har sult blitt brukt som våpen av både regjeringsstyrker og armerte grupperinger i områder som Moadamiya, Øst-Ghouta, Madaya og al-Fouaa. I dag er over 400 000 mennesker under beleiring 15 steder i Syria. På tross av noe hjelp til de beleirede områdene som en del av våpenhvilen de siste ukene, risikerer fortsatt sivile å sulte i hjel og trenger desperat humanitær hjelp.
  • Bilder som viser torturerte, sultede og brente kropper, og som ble kjent som «Caesar»-torturbilder, ble smuglet ut av Syria av en militær avhopper og publisert i januar 2014. Dette ble det viktigste beviset til nå for systematisk tortur og utenomrettslige henrettelser som skjedde i regjeringens interneringssenter, og ble en øyeåpner for resten av verden om den hensynsløse taktikken brukt for å straffe de som tør å utfordre regjeringen til President Bashar al-Assad. Titusener er fortsatt savnet etter å ha blitt arrestert av en av Syrias mange sikkerhetsstyrker.
  • Russland startet sitt første luftangrep for å støtte den syriske regjeringen i september 2015, tilsynelatende for å treffe IS. De traff dog for det meste områder under kontroll av bevæpnede opposisjonsgrupper. Russlands inntreden i maktkampen har ført til flere luftangrep, særlig nord i Syria, og flere hundre sivile har mistet livet, blant annet i angrep som ser ut til å være krigsforbrytelser. Nylig angrep russiske og syriske krigsfly sykehus i nærheten av Aleppo, som en del av en krigsstrategi som åpenbart strider med internasjonale lovverk.




Amnesty International UK har lansert en nettside der du kan se 360-gradersbilder fra de ødelagte gatene i Aleppo.