Gode nyheter fra 2016


Mange synes kanskje 2016 var et deprimerende år, men takket være Amnestys medlemmer og støttespillere har vi også mye glede oss over i året som har gått.  
Publisert: 16. des 2016, kl. 14:39 | Sist oppdatert: 20. Apr 2017, kl. 13:13
I år hjalp dere oss med å løslate mer enn 650 mennesker fra urettmessig fengsling og uverdige fengslingsforhold. Det er nesten to personer hver dag. Sammen har vi bidratt til å endre lovverket i 40 land, og etter et år med mye usikkerhet er vi i hvert fall sikre på én ting: Det er ikke nok å bare være sint. Endringer krever handling. 

Dette er noen av menneskene dere har hjulpet i år: 

1.    Mohamedou Slahi, USA
Etter å sittet fengslet i 14 år på Guantanamo uten tiltale, dom eller rettssak ble Mohamedou Slahi løslatt 17. oktober 2016. Over 18 000 aksjonister og medlemmer i Norge signerte aksjonen. I september fikk Amnesty besøk av broren til Mohamedou, Yahdih Slahi. 

2.    Zeinab Sekaanvand Lokran, Iran
I oktober var norske aktivister og medlemmer med på å stanse den umidelbare henrettelsen av Zeinab Sekaanvand Lokran. Mer en 40 000 signerte aksjoen i dagene før henrettelsen var varslet å finne sted, og den 20. oktober fikk vi vite at internasjonalt press hadde gitt resultater. Faren for umidelbar henrettelse var over. Nå fortsetter kampen for at Zeinab Sekvaanvand skal få saken sin gjenopptatt og for at hun skal få en rettferdig rettssak.

3.    Albert Woodfox, USA
Etter å ha sittet fengslet i isolat i Louisiana i 43 år og 10 måneder ble Woodfox endelig løslatt i februar. Hundretusener av aktivister bidro i kampanjen «Skriv for liv», og krevde hans løslatelse. 
–Jeg kan ikke beskrive hvor verdifullt det er å få brev fra mennesker over hele verden. Det ga meg en følelse av verdighet. Det ga meg styrke, og overbeviste meg om at det jeg gjorde var riktig, sier Woodfox.

4.    Mazen Mohamed Abdallah, Egypt
Abdallah ble løslatt fra forvaring i februar. Den 14 år gamle gutten skal ha blitt voldtatt av politiet og presset til tilståelse for en forbrytelse han ikke har begått. Amnesty var først ute med å omtale saken, som etter hvert fikk bred mediedekning. Oppmerksomheten rundt pågripelsen bidro til at egyptisk myndigheter løslot 14-åringen. 
–Det finnes ingen ord som kan beskrive hvor takknemlig jeg er for Amnestys arbeid med å løslate min sønn, sier Abdallahs mor.

5.    Kostyantyn Beskorovaynyi, Ukraina
Beskorovani ble løslatt i februar takket være press fra Amnestys aktivister. Han ble holdt hemmelig fengslet uten rettsak i 15 måneder i Kharkiv, nord i Ukraina, sammen med en rekke andre. Også tolv menn og én kvinne ble løslatt i juli og august, som et resultat av påvirknings – og lobbyarbeid fra Amnesty International og Human Rights Watch. 
–Takk for arbeidet dere gjør. Jeg trodde jeg aldri skulle bli løslatt, sier Kostyantyn. 

6.    Mahmoud Hussein, Egypt 
Hussien ble løslatt i mars etter å ha sittet mer enn to år i forvaring uten rettsak. Den 20 år gamle studenten ble pågrepet i 2014 for å ha brukt en t-skjorte med trykket «Nation Without Torture». 145 000 aktivister over hele verden kjempet for Hussiens løslatelse, som en del av kampanjen «Stopp tortur». – Jeg er så takknemlig for alle Amnesty-aktivistene. (…) Selv om jeg var innelåst og isolert fra andre mennesker, følte jeg meg fortsatt i live i andres tanker, sier Hussien. 

7.    Phyoe Phyoe Aung, Myanmar  
Aung ble løslatt i april sammen med flere andre studentaktivister, etter at Amnesty-aktivister over hele verden hadde skrevet mer enn 394 000 brev, eposter, og twitter-meldinger som en del av «Skriv for liv». 
–Tusen takk til hver og en av dere. Ikke bare fordi dere kjempet for min løslatelse, men for at dere hjalp oss med å holde mote og håpet oppe, sier Aung.

8.    Maria Teresa Rivera, El Salvador 
Rivera, som i 2011 ble dømt til 40 års fengsel for å ha spontantabortert, ble løslatt i mai. Amnesty-aktivister over hele verden skrev brev på 33-åringens vegne, og oppfordret El Salvador til å avkriminalisere abort. 
–Jeg er veldig takknemlig overfor alle de som har fulgt med på saken min med et tent lys og et håp om at jeg skulle bli løslatt, sier Rivera.
 
9.    José Marcos Mavungo, Angola 

Mavungo ble løslatt i mai. September året før ble han dømt for å ha starte opprør etter å ha organisert en fredelig demonstrasjon. 

10.    Khadija Ismayilova, Azerbaijan 
Ismayilova ble løslatt i mai, etter at høyesterett i 2015 dømte den prisbelønnede journalisten til syv og et halvt års fengsel på bakgrunn av en appell hun hadde holdt. I mars ble også elleve andre mennesker, blant dem flere journalister, løslatt som et resultat av to år med lobby- og aktivistvirksomhet.

11.    Yecenia Armenta, Mexico 
Armenta ble løslatt i juni. Hun ble fengslet 10. juli 2012 etter å ha ha blitt presset til tilståelse av drapet på sin mann. Hun tilsto etter tortur og voldtekt. Amnesty-aktivister fikk inn rundt 300 000 underskrifter og brev i forbindelse med kampanjene «Stopp tortur» og «Skriv for liv».

12.    17 ungdomsaktivister, Angola 
De 17 ungdommene ble løslatt i juli som et resultat av at langvarig kampanjearbeid for deres løslatelse. Blant dem var Sedrick de Carvalho, som ble pågrepet for å ha deltatt i en lesegruppe der unge mennesker diskuterer demokrati og frihet. 
–Jeg vil gjerne takke Amnesty International. På grunn av deres støtte sitter vi ikke lenger i fengsel, sier de Carvalho. 

13.    Ildefonso Zamora Baldomero, Mexico 
Miljøaktivisten og samvittighetsfangen ble løslatt i august etter å ha sittet fengslet i ni måneder. 
–Jeg vil rette en stor takk til alle Amnesty-aktivister over hele verden, sier Baldomero.

14.    «Belén», Argentina 
Den argentinske kvinnen, som er kjent under pseudonymet «Belén», ble i august løslatt fra varetekt etter over to år. Mer enn 120 000 mennesker over hele verden signerte Amnestys underskriftskampanje som ble sendt til argentinske myndigheter i juli. 27-åringen ble dømt til åtte års fengsel etter en spontanabort, men saken er anket til høyesterett. 

15.    Fred Bauma & Yves Makwamba, DRC 
De to aktivistene ble løslatt i august etter at 170 000 mennesker aksjonerte for dem som en del av kampanjen «Skriv for liv». 
–Hvert brev, hvert besøk, hvert ord har gitt oss styrke og forsterket vårt engasjement i denne lange kampen for frihet og demokrati, sier Makwamba. Også ti av deres medaktivister, alle en del av ungdomsbevegelsen LUCHA, ble løslatt i 2016.

16.    Homa Hoodfa, Iran/Canada 
Hoodfa, professor i antropologi og aktivist for kvinners rettigheter, ble løslatt i september. Titusener av mennesker signerte underskriftskampanjen som krevde den iransk-kanadiske kvinnenes løslatelse.

17.    31 fredelige demonstranter løslatt i Gambia 
Demonstrantene ble løslatt mot kausjon i desember. Blant dem var opposisjonslederen Ousainou Darboe. Amnesty jobbet hardt for løslatelsen deres, og fikk også hjelp av støttespillere for å vise dem solidaritet. Løslatelsen ble etterfulgt av et fredelig valg som ble slutten på det undertrykkende regimet til Yahya Jammeh. 

18.     Jeffery Wood, USA 
Etter planen skulle Jeffery Wood henrettes i Texas 24. august for et drap han åpenbart ikke hadde begått. Amnestys støttespillere over hele verden aksjonerte, og i Norge signerte over 22 000 personer hasteaksjonen.  Få dager etterpå kom meldingen om at henrettelsen var stanset. 

Dere hjalp oss også med å avdekke grusomme forhold:

16.    Irak: 293 personer ble løslatt fra mishandling i fengselet
I mai fikk vi adgang til et provisorisk interneringssenter i Anbar, vest for Bagdad i Irak. Der fant vi rundt 700 mennesker, noen helt nede i 15 -årsalderen, som ble holdt uten tiltale under forferdelige forhold, mistenkt for å ha tilknytning til den Islamske Staten (IS). Vi offentliggjorde våre funn, noe som resulterte i bred mediedekning. Dette, kombinert med et møte med den irakiske statsministeren, førte til løslatelsen av 293 personer.

17.    Nigeria: 100 mennesker reddet fra uverdige forhold  
I mai avdekket vi 149 dødsfall i en nigeriansk militærleir. Alle døde i første halvdel av 2016, antageligvis av sult, dehydrering og sykdommer. Blant de døde var det elleve spedbarn og barn under seks år. Offentlig nektet det nigerianske militæret for forholdene, men om lag 100 fanger ble løslatt umiddelbart etter at vår rapport ble publisert. 

Dere hjalp oss med å utfordre regjeringer, og bringe krigsforbrytere for retten:

18.    Verdens fortballautoriteter ga etter for press 
I mars avdekket vi elendige arbeidsforhold og grov utnyttelse av migranter som jobber med å bygge et stadion for VM i fotball i Qatar i 2022. Amnesty-aksjoner, kombinert med vår etterforskning, vakte reaksjoner fra myndighetene i Qatar, byggefirmaer og FIFA. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF, International Association of Athletics Federations), som skal ta i bruk Qatars sportsfasiliteter under mesterskapet i 2019, sa de ville undersøke saken nærmere. Samtidig uttalte FIFA at de vil opprette en selvstendig komité som skal overvåke forholdene på VM-arenaene. 

19.    Krigsforbryter fra Chad dømt 
Tidligere president Hissène Habré ble dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og tortur begått i Chad mellom 1982 og 1990. Blant de sentrale bevisene lagt fram av påtalemyndighetene var det flere Amnesty-rapporter fra 1980-tallet. En tidligere Amnesty-ansatt avga også vitneforklaring.  

Dere bidro til å redde liv:

20.    Iransk tenåring slapp dødsdom 
Alireza Tajiki ble reddet fra galgen takket være et globalt ramaskrik som fordømte henrettelsesplanene. Tajiki skulle etter planen bli hengt 15. mai 2016, men påvirkningsarbeid fra Amnesty-aktivister gjorde at iranske myndigheter stanset henrettelsen. Likevel er Alireza fortsatt ikke trygg, og vi kjemper nå for at Iran skal oppheve dødsdommen. 

21.    Henrettelser avverget på Maldivene og i Indonesia 
Arbeidet med å få slutt på dødsstraff på verdensbasis har gitt positive utslag på Maldivene og i Indonesia. I juli signerte 16 000 aktivister og medlemmer i Norge en aksjon for å få stanset henrettelsen av 22 år gamle Humaam på Maldivene, og klarte det i hvert fall midlertidig. Dersom han blir henrettet vil det være den første henrettelsen på Maldivene på over 60 år og et skritt i feil retning. Amnesty har også kjempet hardt for å stoppe henrettelsen av 14 personer i Indonesia dømt for narkotikaforbrytelser etter urettmessige rettsaker. Fire personer ble henrettet 29. juli, men ti ble gitt domsutsettelse, samt at myndighetene lovet en omfattende gjennomgang av sakene deres. 

22.    10 år gammel Syrisk jente fikk livreddende kirurgi 
Etter internasjonalt press fra Amnesty-aktivister, ble en alvorlig såret 10-åring evakuert fra byen Madaya 13. august for akutt kirurgi. Hun ble skutt i beinet av snikskyttere da hun var ute for å kjøpe medisiner til moren sin.  

Dere bidro med å endre lovverket i 40 land:

23.    Burkina Faso tar grep om tvangsekteskap 
Takket være dere har regjeringen i Burkina Faso forpliktet seg til å få slutt på for tidlige ekteskap og tvangsekteskap. De har lovet å heve den lovlige alderen for ekteskap for jenter til 18 år, samt sørge for at tvangsekteskap er tydelig definert i lovverket. I Norge signerte mer enn 35 000 personer aksjonen for 13 år gamle Maria som ble tvangsgiftet til en 70 år gammel mann. Etter internasjonalt press er Maria nå hjemme hos familien sin igjen, og faren har skrevet under på en erklæring om at ingen av døtrene skal tvangsgiftes.

24.    Ny lov beskytter personer med albinisme i Malawi
Mer enn 225 000 mennesker signerte underskriftskampanjen om få malawiske myndigheter til å sette en stopper for drap på personer med albinisme. Press fra det internasjonale samfunnet bidro til at Malawi endret lovverket sitt i september. De nye lovene skal bidra til å beskytte personer med albinisme fra vold og drap, men det er fortsatt en lang vei å gå. Derfor fortsetter kampen, og så langt har 40 000 norske aktivister signert aksjonen for beskyttelse av Annie Alfred og andre med albinisme.

25.    Fremskritt i avskaffingen av tortur 
Deres innsats for å stoppe tortur førte til at flere land tok viktige skritt i riktig retning. Guinea har gjort tortur til en forbrytelse, mens Togo styrket lovverket sitt i tråd med folkeretten. Etter flere år med påvirkningsarbeid har Canada endelig lovet å forhindre tortur ved å ratifisere «Tilleggsprotokollen til konvensjonen mot tortur» (OPCAT). Og på Fillipinene ble antitorturloven vedtatt i 2009 for første gang tatt i bruk.  

26.    Bedre rettigheter for urfolk i Canada 
I august iverksatte Canada en nasjonal, uavhengig granskning av drepte urfolkskvinner. Dette kom etter flere tiår med påvirkningsarbeid fra Amnesty-aktivister, urfolksgrupper og andre kanadiere. 

27.    Savnede personer i Peru 
En ny lov gir tusenvis av mennesker som har lett etter sine kjære i årevis muligheten til å finne ut hva som har skjedd med dem. Loven er et resultat av påvirkningsarbeid fra Amnesty-aktivister i Peru, som hovedsakelig har arbeidet med bortføringene som fant sted under de væpnede konfliktene mellom 1980 og 2000. 

28.    Bedring av urfolksrettigheter i Australia 
Etter femti år med urettferdig behandling av urfolk i Queensland vedtok lokale myndigheter  at 17-åringer ikke lenger kan dømmes eller fengsles som voksne, i tråd med folkeretten. Dette betyr i praksis at det blir enklere å rehabilitere unge lovbrytere, særlig urfolksbarn som har 22 ganger så stor sjanse for å bli pågrepet. 

29.    Historisk vedtak om transepersoners rettigheter i Norden
I juni vedtok Norge en lov som gir transepersoner adgang til endring av juridisk kjønn på en rask og tilgjengelig måte. Loven gir enkeltpersoner adgang til å selv fastslå sitt kjønn, noe som tar et oppgjør med den eksisterende loven, som både var diskriminerende og i strid med menneskerettighetene. I mai vedtok Danmarks nasjonalforsamling å slutte å klassifisere transidentitet som en psykisk lidelse. 

30.    Saudi-Arabia: Klasebomber på vent
Folk fra hele verden stilte seg bak vår kampanje som satte søkelys på Storbritannia-, USA- og Brasils produksjon av klaseammunisjon brukt av den saudiledede koalisjonen i Jemen. USA har i midlertid stoppet overføringen av klasebomber til Saudi-Arabia, mens Storbritannia etterlyser en avtale med myndighetene i Saudi-Arabia.

31.    Flere land avskaffer dødsstraff 
Verdenssamfunnet fortsetter arbeidet med å avskaffe dødsstraff. I mai ble Nauru det 103. landet til å avskaffe dødsstraff. Og i oktober vedtok Guinea en lov som avskaffer dødsstraff for de fleste forbrytelser.  

32.    Strengere regler for global handel av torturutstyr 
Etter år med aktivisme fra Amnestys støttespillere og Omega Research Foundation har EU innført strengere restriksjoner for salg og markedsføring av utstyr brukt i forbindelse med tortur eller henrettelse. Restriksjonene er juridisk bindene for alle medlemslandene. 

33.    Kvinner stanset foreslått abortforbud i Polen
Kvinner og jenter i alle aldre strømmet til gatene for å protestere mot et forslått forbud mot abort i Polen, et land med allerede svært restriktiv abortlov. Kvinner streiket for å vise kollektivt raseri mot forslagene, og tusenvis av mennesker, inkludert Amnesty-aktivister, sendte solidaritetsmeldinger. Det endte med at regjeringen trakk forslaget – og det ble en historisk seier for kvinners rettigheter i landet. 


34. Høyere straff for abort i El Salvador
I El Salvador har oposisjonspartiene i kongressen lagt fram et lovforslag om å øke straffen for abort til 50 års fengsel. Lovforslaget setter kvinners liv i fare og vil blant annet føre til at også kvinner som spontanaborterer blir mistenkeliggjort og fengslet, og derfor har mer enn 22 000 norske medlemmer og aktivister så langt signert aksjonen for å hindre at dette lovforslaget blir vedtatt. I desember ble signaturene fra Norge, og andre land, overlevert til komgressmedlemmene, og representanter fra to av nøkkelpartiene har gitt utrykk for at de deler Amnestys bekymring knyttet til lovforslaget. Trolig vil lovforslaget bli forkastet.