Stengte grenser i Jordan: Humanitær krise krever norsk innsats

Amnesty frykter at flere liv vil gå tapt dersom Jordan ikke åpner grensene. Organisasjonen ber Børge Brende om hjelp. 
Publisert: 18. aug 2016, kl. 15:01 | Sist oppdatert: 21. Mar 2017, kl. 14:54
Rundt 80.000 mennesker på flukt fra de mest konfliktfylte områdene i Syria er fanget på grensen til Jordan, ved grensepostene Rukban og Hadalat.

Etter et selvmordsangrep ved Rukban 21. juni i år, som tok livet av 13 jordanske soldater, stengte myndighetene i Jordan grensen mot Syria. Det har fått fatale konsekvenser og nå ber Amnesty norske og andre lands myndigheter om å gjøre alt de kan for at ikke flere liv skal gå tapt.


Humanitær katastrofe

Amnesty har mottatt informasjon om kvinner som dør i barsel og nyfødte barn som dør rett etter fødselen. Det rapporteres om barn med blodig diaré, gulsott og mulig utbrudd av hepatitt A og B. Før den totale stengingen av disse grenseovergangene meldte humanitære organisasjoner om hudsykdommer, diaré og opptil 1300 barn med underernæring. Sannsynligheten for at denne situasjonen har forverret seg betydelig over sommeren er stor.

Siden grensene ble stengt har humanitære organisasjoner bare hatt anledning til å gi vann gjennom et gjerde og flyktningene i Rukban mottar mindre enn det FN-anbefalte nivået for vann i nødsituasjoner. Kun én matforsyning har blitt tillatt siden grensen ble stengt etter forhandlinger mellom humanitære organisasjoner og jordanske myndigheter. Matforsyningen, som altså ble tillatt ved et engangstilfelle den 4. august, måtte humanitære organisasjoner løfte inn via heisekran. Det er derfor umulig å vite om maten ble distribuert slik at den nådde fram til de mest trengende. 

Barn dør

I tillegg til grensepostene Rukban og Hadalat har Jordan også stengt grenseposten Tel-Shihab til alle sårede i krig. Tidligere kunne sårede motta livreddende behandling ved Ramtha sykehus. Amnesty har nylig mottatt mange rapporter fra Da’raa om alvorlig skadde som ble nektet å krysse grensen. Den 8. august ble et barn med hodeskader som var i koma avvist. Foreldrene til et annet barn med hodeskader, som ble avvist ved grensen, forsøkte dermed å ta seg tilbake til Damaskus for alternativ behandling, men rakk ikke fram i tide. 

- Jo lenger vi venter, jo større er sjansen for at flere mennesker dør av årsaker som medisinsk er helt unødvendig, sier Beate Ekeløve-Slydal, rådgiver i Amnesty International i Norge.


Brev til Brende
 

Amnesty i Norge har derfor i dag sendt et brev til blant annet utenriksminister Børge Brende med oppfordring om å be jordanske myndigheter om å opprettholde sine menneskerettslige forpliktelser og ikke avvise mennesker på flukt på grensen.

- Norge bør også tilby atskillig flere gjenbosettingsplasser for flyktninger som befinner seg i Jordan og resten av regionen. Dette vil også vise Norges villighet til en meningsfylt og rettferdig ansvarsfordeling globalt, avslutter Ekeløve-Slydal. 

Last ned og les brevet til Utenriksminister Børge Brende:
Eskalerende humanitær krise påkaller umiddelbar kontakt med jordanske myndigheter