Share
Aghanere som har blitt fordrevet fra hjemmene sine i en midlertidig leir i utkanten av Kabul. Foto: SHAH MARAI/AFP/Getty Images
Aghanere som har blitt fordrevet fra hjemmene sine i en midlertidig leir i utkanten av Kabul. Foto: SHAH MARAI/AFP/Getty Images
Afghanistan:

Ikke trygt med Afghanistan-retur

Det har vært flere angrep på sivile i Afghanistan de siste tre månedene, og myndighetene klarer ikke å beskytte sivilbefolkningen.
Skrevet av: Katinka Riis Asplin
PUBLISERT: 28. april 2017, KL. 12:22 -
SIST OPPDATERT: 28. april 2017, KL. 15:38
Amnesty mener dette tydelig viser at det ikke er trygt å returnere flyktninger tilbake til Afghanistan.

- Det er uforsvarlig å hevde at det er trygt å returnere flyktninger til Afghanistan når så mange sivile mister livet der. Kvinner og barn er de som er mest utsatt for volden, sier Horia Mosadiq, Amnesty Internationals Afghanistan-etterforsker.

Tabliban kontrollerer større områder

Etter at de internasjonale styrkene ble trukket ut i slutten av 2014 har sikkerhetssituasjonen i landet blitt mye verre. Flere sivile mister livet og stadig flere mennesker blir fordrevet fra hjemmene sine. Taliban kontrollerer nå flere områder enn noen gang siden 2001.

FNs politiske organisasjon i Afghanistan (UNAMA) kom nylig med en rapport om situasjonen for sivilbefolkningen i landet. De rapporterte om 715 dødsfall og 1466 skader i løpet av de første tre månedene av 2017.

Antall sivile som mistet livet var høyest i den afghanske hovedstaten Kabul, etterfulgt av Helmand-, Kandahar- og Nangarhar-provinsene.

I den samme perioden har flere titalls tusen afghanske flyktninger blitt returnert mot deres vilje fra Pakistan, Iran og europeiske land. Det anslås at flere hundre tusen flyktninger ble returnert til Afghanistan i 2016.

«Mother Of All Bombs»

UNAMA-rapporten kom bare to uker etter at USA slapp tidenes største bombe, med unntak av atombomber, på Nangarhar-provinsen. Målet var tunnelsystemer som brukes av såkalte Islamske Stat (IS).

- På den ene siden blir Afghanistan sett på som et sted hvor militære grupper som den såkalte Islamske Stat utgjør en så stor trussel at USA var tvunget til å slippe en av verdens største bomber. På den andre siden blir mennesker som flykter fra konflikten fortalt at det er trygt for dem å returnere. Dette er hykleri, sier Horoa Mosadiq.

Flyktninger blir returnert fra Europa

De afghanske myndighetene inngikk en rekke avtaler med europeiske land i fjor. Dette innebærer blant annet at afghanske flyktninger som får avslag på asylsøknaden sin kan returneres tilbake til Afghanistan. Antallet mennesker som er internt fordrevet har aldri vært høyere.

Samtidig klarer ikke de afghanske myndighetene å ta de nødvendige grepene for å beskytte sivilbefolkningen. Det er sannsynlig at volden vil øke mot sommeren og enda flere sivile liv vil gå tapt.

- Det er sjokkerende at en afghansk regjering, som ikke en gang kan sikre hovedstaten, har gått med på å ta imot de samme flyktningene de ikke var i stand til å beskytte i utgangspunktet, sier Horia Mosadiq.

Del saken
Andre Nyheter