Lovbrudd 5: Jeg er homofil

Å elske er en menneskerett – uansett om hva slags seksuell orientering eller kjønnsidentitet du og din kjære har. Men i 79 land i verden er homofili kriminalisert. 
Publisert: 2. Mai 2014, kl. 12:46 | Sist oppdatert: 12. jun 2014, kl. 15:29
Retten til privatliv og forbud mot diskriminering innbefatter også retten til å være seg selv og å elske den man vil. Utgangspunktet er at staten ikke har noe med hvem du er og måten du lever ditt liv på, så lenge du ikke griper inn i andres rettigheter eller sikkerhet. Det er ikke du som må kunne forsvare dine private handlinger, det er staten som trenger en meget god grunn i henhold til menneskerettighetene for å få lov til å blande seg inn i dem.
Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse.
FNs verdenserklæring om menneskerettigheter artikkel 12
I Norge har to personer av samme kjønn muligheten til å inngå ekteskap og få de samme lovfestede rettighetene som heterofile par. Men i 79 land er homofili kriminalisert på ulike måter. I syv land, blant annet Iran, Saudi-Arabia og Sudan, kan du bli dømt til døden for homofili.
Uganda innførte nylig livsvarig fengselsstraff for homofili. Også personer som lar være å angi homofile eller snakker positivt om homofili i offentligheten risikerer lange fengselsstraffer. Hadde du vært homofil i Uganda, ville naboene, familien og vennene dine vært pliktige til å anmelde deg.
Enhver har krav på alle de rettigheter som er nevnt i denne erklæring, uten forskjell av noen art, f. eks. på grunn av rase, farge, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnelse, eiendom, fødsel eller annet forhold.
FNs verdenserklæring om menneskerettigheter artikkel 2
I mai 2013 ble to menn arrestert i Zambia, anklaget for å ha hatt sex «mot naturens orden». Philip og James sitter nå fengslet mens de venter på å få dommen sin. De risikerer å få en straff på minimum 14 år i fengsel. Amnesty følger saken nøye og aksjonerer for deres løslatelse.
Ditt engasjement nytter!
Paret Steven og Tiwonge fra Malawi ble dømt til 14 års fengsel for «sterk uanstendighet» og «unaturlige handlinger». Amnesty adopterte raskt Stewen og Tiwonge som samvittighetsfanger, og kjempet for deres løslatelse. Et halvt år etter at paret ble arrestert, ble de benådet av landets president Bingu wa Mutharika av «humanitære årsaker».
Dette skjedde rett etter et møte mellom presidenten og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Internasjonalt press nytter. For å få politikerne til å engasjere seg, er det viktig at folk flest sier ifra om urettferdigheten.


Les mer på amnesty.no