Nordic Youth Conference 2016: Lær hvordan du kan bruke din stemme

Søk om å få være med på Nordic Youth Conference i Helsinki 1.- 4. august 2016.
Publisert: 14. Mar 2016, kl. 15:11 | Sist oppdatert: 14. jun 2019, kl. 10:26
Er du mellom 16 og 25 år, og vil kjempe for menneskerettighetene? Amnesty samler nordisk ungdom som ønsker å forandre verden!

Nordic Youth Conference arrangeres hvert år for ungdom fra Sverige, Finland, Danmark og Norge. Amnesty samler engasjerte ungdom fra hele Norden som ønsker menneskerettighetsopplæring og å være med på spennende kurs hvor man lærer hvordan man kan påvirke myndigheter verden over. Denne høsten kommer Amnesty til å lansere en global kampanje for mennesker på flukt og derfor trenger vi engasjert og kunnskapsrik ungdom som kan gjøre kampanjen til en suksess.

Amnesty vil vise deg hvordan du kan bruke din stemme!

Deltar du på konferansen vil du lære mye om hvilke virkemidler Amnesty International bruker for å kjempe for menneskerettighetene. Du vil få innsikt i hvilke metoder Amnesty-aktivister over hele verden bruker verden over. Dersom du er en person som ønsker å lære hvordan man utfordrer myndigheter på menneskerettigheter, så er dette konferansen for deg!

Fra Norge vil vi være en delegasjon på ti ungdomsaktivister. For å delta på konferansen må du være medlem i Amnesty og mellom 16 og 25 år. Du søker ved å fylle ut dette skjemaet og sende det til [email protected]. Søknadsfristen er 1. mai.

Du kan besøke den internasjonale nettsiden for Nordic Youth Conference her.

Årets tema er flyktninger:

Vi må forsvare flyktningers rettigheter, ikke bare grensene våre.

Krig og konflikt, forfølgelse og undertrykkelse i land som Syria, Afghanistan, Irak, og Eritrea har ført til at millioner av mennesker har måttet forlate sine hjem. Tyrkia har alene tatt imot mer enn 2,6 millioner mennesker på flukt fra Syria, mens drøyt en million asylsøkere klarte å komme seg til Europa i 2015 for å søke beskyttelse her. I stedet for å forsvare menneskerettighetene til de som er tvunget til å flykte er de europeiske lederne opptatt av å hindre at de kommer hit. De setter opp murer og piggtrådgjerder, og bruker tåregass og væpnet politi for å stanse flyktningene. De som flykter blir nødt til å stole på menneskesmuglere som lover å frakte dem over Middelhavet. Reisen er livsfarlig. Man regner med at over 3.700 mennesker døde på den farefulle ferden i 2015. I løpet av de to første månedene i år er mer enn 400 mennesker døde på flukten over Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas.

Artikkel 14 i Verdenserklæringen for menneskerettighetene stadfester alles rett til å søke beskyttelse i et annet land når man blir forfulgt. Rettighetene i Verdenserklæringen ble anerkjent i kjølvannet av andre verdenskrig. Siden den gang har menneskerettighetene vært en hjørnestein i vårt verdisystem. Dessverre fremstiller stadig flere myndigheter menneskerettighetene som et hinder for vår sikkerhet. Vi kan ikke sette til side menneskerettighetene i vanskelige tider. Menneskerettighetene er universelle og skal hjelpe oss gjennom de tøffeste situasjonene. Derfor må vi sørge for at det finnes trygge og lovlige veier til Europa. Vi må garantere at retten til å søke asyl respekteres både i lov og i praksis.

I 2015 lanserte Amnesty International Norge kampanjen #VelkommenSyria. Norske aktivister kjempet for at norske myndigheter skulle gjenbosette 10.000 syriske flyktninger i Norge over to år. Kampanjen vakte enorm oppmerksomhet og det ble flertall for dette på Stortinget i forkant av kommunevalget. Dessverre endte forhandlingene med et noe svakere resultat. Norge bestemte seg for å ta imot 8.000 kvoteflyktninger over tre år. Gitt at norske myndigheter egentlig bare ville gi beskyttelse til nærmere 1.500 kvoteflyktninger, så er dette likevel et veldig godt resultat.


Praktisk informasjon
  • Deltakerne må være mellom 16-25 år, og de som er under 18 må levere en bekreftelse på at de aksepterer reisevilkårene, med underskrift fra foresatte.
  • Det koster 50 Euro i egenandel å være med på konferansen. Egenandelen dekker opphold, reise og alle måltider. Amnesty International Norge dekker resten av utgiftene. Reise til og fra hjemsted dekkes altså så lenge billigste alternativ (innenfor rimelighetens grenser) er valgt.
  • Alle deltakere må ha egen reiseforsikring.
  • Språket på konferansen er engelsk. Søkere må derfor beherske engelsk som arbeidsspråk.