Nobels fredspris 2016: Nå vil vi se rettferdighet

- Respekt for menneskerettighetene og rettferdighet for ofrene for overgrep er premissene for en varig fred, sier John Peder Egenæs. 
Publisert: 7. okt 2016, kl. 11:35 | Sist oppdatert: 7. des 2016, kl. 14:02
Amnesty International gratulerer ​Colombias president Juan Manuel Santos med fredsprisen, og håper fredprisen kan drive partene til å ta et skikkelig oppgjør med fortiden og nå en endelig fredsavtale.

- La oss håpe at fredsprisen blir en oppmuntring til Santos, og at han bruker den til å bygge varig fred i Colombia basert på respekt for menneskerettighetene og rettferdighet for de som har fått sine rettigheter brutt gjennom den langvarige konflikten, sier John Peder Egenæs.

Blodig krig

Den 50 år lange konflikten i Colombia har medført mange og grove forbrytelser mot menneskerettighetene.
​- Det er viktig å huske at begge sider har vært ansvarlige for utallige grusomheter, sier Egenæs.

Han håper at dagens tildeling driver de colombianske myndighetene til mer effektive tiltak for å få slutt på menneskerettighetsbrudd begått av paramilitære.

Fredsprosessen i Colombia har til dels vært kontroversiell. Det har blant annet å gjøre med frustrasjon over manglende ansvarliggjøring av de som står bak drap, tortur, trusler, fordrivelser, bortføringer.

- Amnesty vil fortsette å etterlyse et oppgjør med menneskerettighetsbruddene og forbrytelsene mot internasjonal humanitær rett i Colombia, som en forutsetning for varig fred, sier Egenæs og legger til:

- Enhver fredsavtale vil bare være effektiv på lang sikt hvis det er implementert i svært tett dialog med de gruppene som er sterkest berørt av denne blodige konflikten gjennom flere tiår.

Fredsarbeidet fortsetter tross i at valget endte med nei

- Selv om den var ufullkommen, representerte avtalen en konkret vei videre for fred og rettferdighet. Den usikkerheten valgresultatet bringer kan bety at millioner av colombianere, spesielt de fra utsatte grupper som urfolk, folk av afrikansk opprinnelse og bønder er i større risiko for brudd på sine menneskerettigheter, sa Amnestys Colombia-etterforsker Erika Guevara-Rosas da det negative resultatet av folkeavstemmingen ble kjent forrige uke.

- Det er viktig at Colombia ikke gå bort fra dette viktige prosjektet og at landet fortsetter å bevege seg mot den etterlengtede freden som millioner lengter etter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.


COLOMBIA I TALL

7,9 millioner - ofre for væpnet konflikt, nesten halvparten av dem er kvinner. (Unidad para la Atención y reparacion Integral en las Víctimas, UARIV, september 2016)

6,9 millioner - ofre for tvangsflytting. (UARIV)

267 000 - konfliktrelaterte drap, for det meste sivile. (UARIV)

4392 - ofre for mulige utenomrettslige henrettelser registrert av Riksadvokaten (kontor i Colombia for FNs høykommissær for menneskerettigheter, mars 2016)

46 386 - ofre for tvungen forsvinning (UARIV)

29 622 - kidnappinger (UARIV)

11 062 - ofre for antipersonellminer og udetonerte eksplosiver (UARIV)

8022 - barnesoldater brukes av paramilitære og geriljagrupper. (UARIV)

63 - menneskerettighetsforkjempere, inkludert urfolk, personer med afrikansk opprinnelse og jordbruksledere, som ble drept i 2015. Femti-to i de ni første månedene av 2016. (We Are Defenders Programme).

20 - fagforeningsmedlemmer drept i 2015 (The National Trade Union School, Escuela Nacional Sindical)